Atıf Mutlu - Kafaların İçine Bakmak Lazım…

Atıf Mutlu

Kafaların İçine Bakmak Lazım…

Atıf Mutlu

-Demokratikleşme paketi açıklandı inşallah daha fazla demokratikleşeceğiz.

-Paket açıklamasını izledin mi Hasan Dayı?

-Evet, televizyonlar naklen verdi. Oldukça kalabalıktı…

-Başbakan kürsüye çıkmak için yerinden kalktığında, herkesin ayağa kalktığını da gördün mü?

-Saygıdandır.

-İngiltere’de kraliçe, Fransa’da ya da Almanya’da Başbakan bir yerde konuşacağı zaman kimse ayağa kalkmıyor. Onu geçtik TSK’da bile komutan konuşacağı zaman salondakiler ayağa kalkmaz. Demek ki gelişmiş ülkelerde ve TSK’da büyüğe saygı yok!

-Sence nedendir?

-Ayağa kalkmazsa, birgün başına çorap örüleceği korkusundan olmasın?

-Tamam, ama paketin içini pek etkilemez ki bu.

-Ayinesi iştir kişinin. Açıklamaya birçok gazeteci davet edildi, ama muhalif gazetelerden temsilci çağrılmadı. Buna rağmen açıklama sonunda kimsenin soru sormasına müsaade edilmedi. Açıklayanın bile inanıp uygulamadığı bir demokratikleşme olabilir mi Hasan Dayı?

-Ama uygulanmaya başlandı bile. Memurlar öğretmenler işlerine başörtü ile gidebiliyorlar.

-Doğru söylersin. Birdenbire o kadar demokratikleştik ki İran bile kadınları kontrol eden ahlak polisini kaldırdı. Biz, kadınlarla daha fazla uğraşmaya başladık. Televizyon sunucusunun biri kıyafeti sebebiyle, kral yamağının emriyle işten atıldı. Kadınlarla akıllarını o kadar bozdular ki Taksim’deki koruma evine sığınan küçük yaştaki kızları erkeklere pazarladılar. Hükumet ve çanak yalayıcıları, Gezi Parkı Eylemleri’ne katılanlar için sürek avı başlattı. Artık ikiye ayrıldık; iktidardan yana ve karşısında olanlar. Bir gruba her şey serbest, diğerine her şey yasak…

-Nasıl yani?

-Kara çarşaflıya Çağlayan Adliyesi yakınlarında duvara yazı yazmak serbest, ama protestoculara twitterdan mesaj atmak yasak! Havaalanında gece saat 03.00’te Başbakanı karşılama mitingi yapmak serbest, ama Taksim’de gündüz gösteri yapmak yasak! Eskişehir Valisi’nin vatandaşa hakaret etmesi serbest, ama karikatüristin hükümet üyeleri hakkında karikatür çizmesi yasak! ATV’nin RTÜK’e olan 7 milyon TL’lik ceza borcunu yıllardır ödememesi serbest, ama Halk TV’ye kesilen cezaların hemen ödenmesi zorunlu! Bir de daha tehlikeli bir boyut var.

-Neymiş o?

-Devlet dairesine giden muhalif fikirli bir vatandaş iş sebebiyle oradaki başörtülü bir görevliyle tartışsa, yandaş basında sekiz sütuna manşet: “Başörtülü memura hakaret ettiler” Okulda başörtülü bir öğretmene geç geldiği için ceza verilse, “Başörtülü öğretmene baskılar başladı” gibi abuk sabuk manşetler. Asıl sebebi kimse sormaz bile Hasan Dayı!

-Bak bunu düşünmemiştim.

-Onun için kafaların içine bakmak lazım ama iktidardakilerin kafalarının içine…

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu