Elif Soyseven - Hayat Ve Bir Avuç Kül

Elif Soyseven

Hayat Ve Bir Avuç Kül

Elif Soyseven

Geçen gün George Clooney’in “Senden Bana Kalan” adlı filmini seyrederken, filmin son karesi gözümün önünde takılıp kaldı. Bir kaza sonucu hayatının kaybeden kadının küllerini, eşi denize döktü ve bir hayat daha kaybolup gitti. İşte kocaman bir hayattan, mücadelelerden, kariyer savaşlarından, kahkahalardan, ağlamalardan, paradan, aşktan, tutkudan geriye kalan bir avuç kül… Tüm hayatımızın özetiydi aslında.

Hayat yolunda bizi üzen, içimizi kanırtan, büyük acılara gark eden her şey, bir solukta, bir anda kocaman bir hiçliğin içinde kaybolup gitti. Yaşarken, nefes alırken fark etmediğimiz onca şey, ölmeye yattığımızda büyük bir pişmanlık olarak hayat yolculuğumuzun son ‘z raporu’ olarak gözümüzün önünden geçerken ne düşüneceğiz acaba? Gidilmeyen şehirler, pişmanlık veren yol ayrımları, içimizi acıtan sözler, yaşanmamış yaşanamamış aşklar, görüşme tarihi bir türlü gelmeyen buluşmalar, ziyaretimizi bekleyen ebeveynler…

Tezer Özlü “Yaşamın Ucuna Yolculuk” adlı kitabını hayatı anlamak için izini sürdüğü Cesare Pavese’nin “…ve yaşam yalnız rüzgâr, yalnız gökyüzü, yalnız yapraklar ve hiç değil mi” sözleriyle bitirir, ama insanın hayatın içindeyken fark edemediği ne çok şey var aslında, sadece bir hiç olmasa gerek hayat, yoksa o savaşların, kahramanlıkların, zaferlerin hiç anlamı yok mu?

Bazen hayat bize bunları sorgulatıyor işte, havadaki bahar esintisi içimizi sevinçle doldursa da, bazen hayat mahkemesi önümüze kuruluveriyor işte…

Yolun sonunda yarım kalan hikâyemiz ardımızda kalırken, siz yine de aşkın elini bırakmayın…

Boğaz hakkında her şey

Saffet Emre Tonguç’u nitelemek için birçok tanıma ihtiyacımız var; seyyah, profesyonel rehber, tarihçi, seyahat yazarı… Ayrıca O, Türkiye’nin en çok seyahat eden rehberi; Opraf Winfrey’den Colin Powell’a, Madeleine Albright’dan Calvin Klein’a, Eric Schmidt’e kadar dünyanın en ünlü işadamlarına, siyasetçilerine, modacı ve televizyoncularına rehberlik etmiş bir isim.

Ama tüm bu büyük başarılarının yanında bir de Çorlulu olması bizim göğsümüzü daha çok kabartıyor. Sevgili dostum Saffet Emre tüm bu seyahatlerin ışığında  “Türkiye’de Görülmesi Gereken 101 Yer”, “Avrupa’da Görülmesi Gereken 101 Yer”, “İstanbul Hakkında Her Şey”, kitaplarının ardından yeni kitabı “Boğaz Hakkında Her Şey”i çıkardı. 360 sayfalık bu rehber, boğazdaki müzeleri, restoranları, otelleri, kiliseleri, köşkleri bir fotoğraf sergisi eşliğinde sizlere sunuyor. Özenle hazırlanmış ve tüm gezginler için vazgeçilmeyecek bir rehber niteliğinde. Boyut Yayınları’ndan çıkan bu kitapta Boğaz’a dair her şeyi bulabilirsiniz, özellikle Boğaz Yalılarının bilinmeyen hikâyeleri, bu yalıların daha önce yayınlanmamış ve yazar tarafından özel izin alınarak çekilmiş fotoğraflarını da içeren bu kitap kütüphanenizin önemli başucu kaynaklarından biri olacak.

(Saffet Emre Tonguç-Boğaz Hakkında Her Şey, Boyut Yayınları )

Elif’in Notlarından:

* Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki “Rembrandt ve Çağdaşları-Hollanda Sanatı’nın Altın Çağı” sergisi 10 Haziran 2012 tarihine kadar açık, sanatseverler için kaçırılmayacak bir fırsat.

*Cem Yılmaz’ın CM101MMXI gösterisi 19-26 Mart tarihleri arasında TİM Maslak Show Center gösteri merkezinde tüm hızıyla sürüyor, bu kahkaha tufanını kaçırmayın.

*Bugünlerde gündemi meşgul eden Paul Auster’in bu kez kendi hayatını anlattığı “Kış Masalı” isimli Can Yayınlarından raflardaki yerini aldı, eğer Paul Auster’la yeni tanışıyorsanız New York Üçlemesi’ni de tavsiye ederim.

*Çorlu Kent Konseyi, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” etkinlikleri çerçevesinde Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal sahnesinde saat: 20.00’de bir anma programı gerçekleştirecektir.

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu