Tekirdağ Barosu'ndan, Aile Hukuku Konulu Seminer
reklam
24 Şubat 2015
Tekirdağ Barosu'ndan, Aile Hukuku Konulu Seminer

Tekirdağ Barosu'ndan, Aile Hukuku Konulu Seminer

Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Türk Medeni Kanunu’nun kabulu dolayısıyla “Aile Hukuku” konulu bir seminer düzenledi. Memduh Şevket Esendal Sahnesi’nde gerçekleştirilen seminere, 235 bin 354 kişinin yaşadığı Çorlu’dan sadece 23 kişi katıldı.

24 Şubat 2015 Salı günü düzenlenen ve yaklaşık olarak 2 saat süren eğitim seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. İpek Yelken Altıntaş; “Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak, yaklaşık 7-8 yıldır resmi kurumlarla ortak projeler düzenliyoruz. Daha önceki dönemlerde de; Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tekirdağ İl Müftülüğü, Tekirdağ Tabip Odası, LÖSEV ve Eğitim-Sen ile birlikte gerçekleştirilen ortak projelerde yer almıştık. Katılım olduğu sürece ve bizlere talep geldiği sürece, elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız. Umarım önümüzdeki seminerlerde katılım daha fazla olur ki bizler de sizlere daha faydalı olduğumuzu düşünürüz. Biz bu eğitim seninerlerini düzenlerken, çok daha güzel konulardan bahsedeceğimizi düşünüyorduk. Ancak Özgecan Aslan cinayeti, hepimizin vicdanını derinden sarstı. Maalesef ki dün yine bir haber aldık ve Manisa’da, 18 yaşındaki bir genç kızımızın cesedinin yakılarak öldürüldüğünü öğrendik. O nedenle ilk önce, bu konularla ilgili olarak bir basın açıklaması yapmak istiyoruz” dedi.

“Müebbet hapis cezası hükmü uygulansın”

Komisyon Başkanı Altıntaş; “20 yaşında ve üniversite öğrencisi olan Özgecan Aslan’a, Mersin’in Tarsus İlçesi’nde evine gitmek için bindiği dolmuşta tecavüz ediliş, bıçaklanmış, öldürülmüş ve yakılmıştır. Cesedi ise bir derenin kenarında bulunmuştur. Minibüste Özgecan’a tecavüze kalkışan Suphi Altındöken vermiş olduğu ifadesinde, genç kız biber gazı sıkıp direnince bıçaklayıp öldürdüğünü ve sonra da babası ile arkadaşını çağırıp cesedi yaktıklarını söylemiştir. Sorgusunda, “Özgecan’ın ellerini neden kestin?” sorusuna Altındöken; “Boğuşmada yüzüme tırnaklarını geçirdi. Tırnaklarının arasında DNA örneğim kalmasın diye kestim” yanıtını vermiştir. Türkiye Özgecan’ın yasını tutarken bir kötü haber de Manisa’dan geldi. Manisa’nın Akhisar ilçesinde zeytinlik içindeki bir barakada yakılmış, 18 yaşında olduğu tahmin edilen bir kız cesedi bulundu. Ölen kişinin kimliği belirlenmeye çalışılıyor. Türk Ceza Kanunu Madde 82’de, “Canavarca hisle kasten öldürme suçunun işlenmesi halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir” hükmü bulunmaktadır. Soğukkanlılıkla, gencecik bir kızın hayatına son veren bu caniler hakkında da, bu hükmün bir an önce uygulanmasını dilemekteyiz. Bu caniler lehine cezalarında indirimlerin uygulanmaması, aftan yararlanamamaları da temennimizdir” diye konuştu.

“Kadını, bir insan olarak görün”

Yaptığı açıklamaya devam eden Altıntaş; “Bu canilerin cezalandırılması yeterli midir? Tabi ki tek başına yeterli değildir. Bir candır kayıp giden. Özgecan’ların tecavüze uğramaması, ölmemesi için elzem olan erkeklerimizin ve kadınlarımızın eğitilmesidir. Anne adayı olan kadınlarımız eğitileceklerdir ki onlar da kendi ailelerinde erkek çocuklarını; kadınlara şiddet uygulamanın, tecavüz etmenin insanlık suçu olduğu konusunda bilinçlendirebilsinler. Erkeklerimizin bir an önce eğitilmeleri gerekiyor ki Özgecan cinayetinde olduğu gibi oğluna gencecik bir kızı vahşice öldürmekte yardımcı olmak yerine, oğluna tecavüz etmemeyi, vahşice öldürmemeyi öğretsin. Sosyal medya üzerinden Özgecan’a yönelik eleştirileri ise, aklımızın ve vicdanımızın kabul etmesi mümkün değildir. Kadını bir insan olarak değil de sadece seks objesi olarak gören erkek egemen zihniyet devam ettiği sürece, şiddete ve tecavüze uğrayan kadına bu zulmü reva görenler için her zaman cezalarında bir indirim sebebi bulunacaktır” dedi.

“Tecavüz insanlık suçudur”

Altıntaş; “Biz Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak Özgecan Aslan’a ve bu kimliği teşhis edilmeye çalışılan kızımıza yapılan zulmü nefretle kınıyoruz, geçmişte yaptığımız gibi bugün ve gelecekte de kadınlarımızın ve erkeklerimizin bilinçlendirilmesi için elimizden gelenin fazlasını yapma adına mücadele edeceğimizi bildiriyoruz. “Hukuka, dünyaya ve yaşamaya dair sözümüz var” diyerek devam ettiğimiz mücadelede, bu farkındalık uğruna çabalayan tüm kadınlar adına sesleniyoruz: Tecavüz insanlık suçudur, sessiz kalarak bu suça ortak olma, kadına yönelik şiddete son!!!” diyerek, yaptığı basın açıklamasına son verdi.

Detaylı açıklamalarda bulundular

Yapılan basın açıklamasının ardından kürsiye gelen Av. Merve İşbilen; Türk Medeni Kanunu’nun kadına getirdiği güzel kazanımlar, nişanlanma, evlenme, boşanma ve boşanma sonrasında getirilen yeniliklerle ilgili detaylı açıklamalarda bulundu. Akabinde yeniden kürsüye gelen Av. İpek Yelken Altıntaş ise; mal rejimi, vesayet davaları, miras davaları ve yasal miras payları hakkında bilgiler aktardı.

Eğitim seminerine kimler katıldı?

Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından düzenlenen eğitim seminerine; Türkiye Barolar Birliği Delegesi ve Tekirdağ Barosu eski Başkanı Hasan Orta, Tekirdağ Barosu Genel Sekreteri Murat İşcan, Çorlu Belediye Meclis Üyesi ve KASAİD Çorlu Şube Başkanı Feray Karagöz, Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Selda Er, Çorlu Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Yıldız Filiz, Hatip Mahallesi Muhtarı Serpil Atar ve az sayıda kişi katıldı.

Editör : Tuğberk Erdem
2393 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu