Zorunlu Göçün Üzerinden, Tam 30 Yıl Geçti!
reklam
14 Ağustos 2019
Zorunlu Göçün Üzerinden, Tam 30 Yıl Geçti!

Zorunlu Göçün Üzerinden, Tam 30 Yıl Geçti!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ve Ankara Üniversitesi’nin katkılarıyla Çorlu Belediyesi tarafından düzenlenen 1989 Bulgaristan Türkleri’nin Zorunlu Göçünün 30’uncu Yıl Dönümü Sempozyumu, uluslararası boyutta ilgi gördü.

Avrupa’nın 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük ‘zorunlu göçü’ ile karşı karşıya kalan Türkler’in mücadelesi bugün bile duyan ve de okuyan herkese ilham kaynağı oluyor. Bulgaristan’da yaşayan Türkler’in, asimilasyon politikasına ve baskılara karşı direnişinin 30’uncu yıl dönümünü anmak için başta ülkemizden olmak üzere Bulgaristan, Fransa, İngiltere, Japonya ve İskoçya’dan gelen birbirinden değerli 30 akademisyen, düzenlenen sempozyumda hazır bulundu. 1989 yılında gerçekleşen zorunlu göçe dair bilimsel araştırmaları ortaya koyan akademisyenler, Türkler’in yaşamış olduğu çile dolu günlerin hafızalarda yeniden canlanmasına sebep oldu.

PROTOKOL ÜYELERİ YALNIZ BIRAKMADI

15 Haziran Cumartesi günü başlayan ve 16 Haziran Pazar günü de devam eden sempozyum, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mız ile başladı. Ardından Çorlu Belediyesi tarafından hazırlanan Göç Belgeseli’nin izlenmesiyle devam etti. İzleyicilerden tam not alan Göç Belgeseli, 1989 yılında Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımızın anılarına tanıklık edebilmemizi sağladı. Sempozyumda; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Bulgaristan Razgrad Milletvekili Ahmed Ahmedov, Bulgaristan Blagoevgrad Milletvekili Elkan Kılkof, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin birer konuşma yaptı. NKÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Kayapınar sempozyumun gerekçesini açıklarken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Türkeş de açılış konuşmasını yaptı.

TEK DİL, TEK MİLLET

15-16 Haziran tarihlerinde ve 09.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilen sempozyum süresince, 30 yıl önce Bulgaristan’da yaşananlar anıldı. Türkler’e karşı başlatılan asimilasyon politikası ile Jivkov Devri’nin “Tek Dil, Tek Millet” ilkesinin, halkın itirazlarına karşın nasıl her geçen gün daha da yaygın hale geldiği konuşuldu. Bulgaristan’da yaşayan Türk halkının kendi anavatanlarına göç etmesi için zorlanması, sınır dışı edilirken uğradıkları maddi ve manevi zararlar sempozyumda öne çıkan konular arasında yer aldı.

BİRBİRİNDEN DEĞERLİ KONUKLAR KATILDI

Açılış konuşmasını Prof. Dr. Mustafa Türkeş’in yaptığı sempozyuma konuşmacı olarak; Levent Kayapınar, İlker Alp, Ayşe Kayapınar, Evgenia İvanova, Fırat Yaldız, Ayşegül İnginar Kemaloğlu, Ahmet Cebeci, Elif Kıran, Elif Baksı, Erhan Vatansever, Maria Vasilikiotou, Emin Atasoy, Mihail İvanov, Deyan Kyuranov, İbrahim Kamil, Zeynep Zafer, Abidin Karasu, Metin Edirneli, Emine İnanır, Neshen Gyunanova Isaeva-Gyunesh, Cengiz Yolcu, Mehmet Hacısalihoğlu, Neriman Hacısalihoğlu, Stoyan Dinkov, Gülbahar Kurtuluş, Sercan Eklemezler, İsa Cebeci, Lilyana Alexandrieva, Tetsuya Sahara, Tomazs Kamusella, Haydar Eren Akın, Nurcan Özgür Baklacıoğlu, Beycan Hocaoğlu, Safiye Karasu, Sercan Eklemezler, Selda Adiloğlu, Kader Özlem ve Rumen Petrov katıldı.

5 OTURUMDAN OLUŞTU

5 oturumdan oluşan sempozyumda oturumları Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu, Prof. Dr. Emine İnanır, Doç. Dr. Neriman Ersoy Hacısalihoğlu, Prof. Dr. İlker Alp, Prof. Dr. Zeynep Zafer, Prof. Dr. Nurcan Özgür Baklacıoğlu, Prof. Dr. Mustafa Türkeş, Prof. Dr. Emin Atasoy ve Prof. Dr. Levent Kayapınar yönetti. 5’inci ve son oturumda göç öncesi ve sonrasında yaşananların anlatıldığı sempozyum, Prof. Dr. Ayşe Kayapınar moderatörlüğünde yapılan “Genel Değerlendirme Oturumu” ile sona erdi. Yurt içi ve yurt dışından pek çok konuşmacı, davetli ve akademisyenin katıldığı sempozyuma hem 1989 yılında zorunlu göçe maruz kalan vatandaşlar hem de Çorlu halkı yoğun ilgi gösterdi.

Son olarak yapılan değerlendirme toplantısının ardından hatıra fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.
Editör : Tuğberk Erdem
1246 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu