500 Bin Liralık Scada Sistemi, Çorlu'da Hayata Geçiyor
reklam
17 Nisan 2012
500 Bin Liralık Scada Sistemi, Çorlu'da Hayata Geçiyor

500 Bin Liralık Scada Sistemi, Çorlu'da Hayata Geçiyor

Çorlu Belediyesi’nde; su şebekesinde meydana gelen su kayıplarını en aza indirgemek, kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla geliştirilen SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) Sistemi hayata geçiriliyor.

Su kaynaklarının önemine değinen ve SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition-Danışmalı Kontrol ve Veri Toplama) Sistemi ile su şebekesinde meydana gelen kayıpların önleneceğini ifade eden Çorlu Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’nden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıkurt, yaptığı açıklamada; “Son yıllarda sık sık gündeme gelen enerji politikaları, içinde bulunduğumuz küresel iklim değişikliği, kullanılabilir su kaynaklarının azalması ve sınırlı olması; gelecek adına su probleminin yaşanmaması için su kaynaklarının verimli kullanılmasını zorunlu kılmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu tarafından 2009 yılında hazırlanan raporda; “Türkiye’de her yıl, içme suyu şebeke sistemine 6,5 milyar ton su verilmektedir. Bu suyun yüzde 51’i fiziki ve fiziki olmayan usullerde, şebeke sisteminde kaybolmaktadır. Türkiye’deki şebeke sistemlerinden her yıl, yaklaşık olarak 3,3 milyar ton su nihai tüketiciye ulaşmadan kaybolmaktadır. Arıtılmış suyun sadece yüzde 49’unun nihai tüketiciye ulaşması ise su bedelini yükseltmektedir. Büyükşehirlerden Mersin, yüzde 65’e yakın su kaybı ile ilk sırada! Ankara’da yüzde 50 ile yüzde 58, İstanbul’da yüzde 30 ile yüzde 35, İzmir’de ise yüzde 44 civarında… Bazı illerde şebeke sistemindeki su kaybı yüzde 80 oranındadır. Gelişmiş ülkelerde, şebeke sisteminde su kaybı yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişmektedir. Şebeke sistemindeki su kaybı için kabul edilebilir sınır değer; yüzde 10’dur” ifadesi yer almaktadır. Azalan su rezervlerimiz ve buna karşılık artan işletme maliyetlerimiz, etkin su yönetimini olumsuz etkilemekte ve işletmede verimsizlik ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla etkin su yönetimi yanında etkin enerji yönetimini de eş zamanlı olarak yürütmek, ülke menfaatleri gereğidir” dedi.

Şu anda, sağlıklı ölçüm yapılamıyor

Çorlu su şebekesinin, bugünkü durumu hakkında da bilgiler veren Sarıkurt; “Çorlu halkının içme ve kullanma suyu, Belediyemiz tarafından karşılanmaktadır. Belediyemiz İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’ne bağlı 33 adet aktif kuyu, 11 adet terfi istasyonu bulunmaktadır. Bu kuyulardan çekilen su, terfi istasyonlarındaki depolara gelmekte, depolardan da halka ulaştırılmaktadır. Depolar sürekli kontrol altında tutulamadığı için taşkınlar meydana gelmekte, su ve elektrik kaybı yaşanmakta, su kesintileri meydana gelmektedir. Ayrıca kuyudan tam olarak ne kadar su çekildiği, depolara ne kadarının gittiği, nihai tüketiciye ne kadarının ulaştığı sağlıklı olarak ölçülememektedir” diye konuştu.

Trakya Kalkınma Ajansı’ndan, 500 bin liralık hibe

Açıklamasına, SCADA Sistemi Projesi’nin hazırlanma süreciyle ilgili bilgiler aktararak devam eden Sarıkurt; “Bu problemlerin önüne geçmek amacıyla Çorlu Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü Proje Ekibi (Makine Müh. Erkan Kaçar, Harita Müh. Türker Dal, Elektrik Müh. Ayşe Turhan, Elektrik Tek. Fahri Çağlar), modern yönetim ve denetleme yöntemi olan SCADA sistemi tabanlı bir proje çalışması yaptı. Bu proje, hibe olarak destek alabilmek için Trakya Kalkınma Ajansı’na sunuldu. Proje Trakya Kalkınma Ajansı’ndan onay alarak yaklaşık 500 bin TL’lik hibe kazanmış oldu” dedi.

SCADA Sistemi’yle, neler yapılabilecek?

Sarıkurt, SCADA Sistemi’nin kazandıracağı yenilikleri ise şu şekilde sıraladı:

*Tüm kuyular ve depolar, tek bir noktadan izlenebilecek ve anında müdahale yapılabilecek,

*Depoların doluluk oranı gözlemlenip, ekipmanların gereksiz yere çalışması engellenecek,

*Kuyudan çekilen suyun miktarı, ne kadarının depolara gittiği, suyun halka ne ölçüde, kaç birim basınç altında verildiği ölçülebilecek,

*Su kesintilerinin önüne geçilebilecek,

*Kişilere bağlı kalınmaksızın, en sağlıklı bilgiye anında ulaşılabilecek. Böylece su, verimli bir şekilde kullanılabilecek,

Ayrıca işletilen sistem sayesinde;

*İlgili istatistikî bilgilerin düzenli ve güvenilir bir şekilde tutulabilecek,

*Üst yönetime, hızlı bir şekilde bilgi akışı sağlanabilecek,

*Gelecek adına alınacak önlemlerin, zamanında uygulamaya konulması sağlanacak.

Editör : Tuğberk Erdem
3037 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu