Sahnede Bir Deli
reklam
28 Kasım 2011
Sahnede Bir Deli

Sahnede Bir Deli

Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli kollarından biri olan Meddahlık sanatının yaşatılması ve geliştirilmesi adına çalışmalarda bulunan Devlet Sanatçısı Sinan Bayraktar, tek kişilik “Deli Dumrul” oyunuyla Çorlu izleyicisinden yine tam not aldı.

Devlet Sanatçısı Sinan Bayraktar’ın yazıp-yönetip-oynadığı “Deli Dumrul” adlı tek kişilik oyun, Çorlulu sanatseverlerle yeniden buluştu. Çorlu Madeni Eşya ve Elektrikli Aletler Sanatkârlar Odası’nın sponsorluğunda ve Memduh Şevket Esendal Sahnesi’nde gerçekleştirilen gösterimde Bayraktar, sergilediği performansla gönülleri fethetti.

Türk Anlatı Sanatı’nın en köklü ve değerli eserlerinden Dede Korkut’un Deli Dumrul hikâyesini, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli kollarından biri olan Meddahlık ile harmanlayan Bayraktar, sanatseverlere unutulmaz bir oyun izletti. Usta oyuncu, sanatın zamandan muaf kaldığını ve keskin sınırları olmadığını bir kez daha gösterdi. Asırlar öncesine ait bir hikâyenin içindeki metaforlara güncel güldürü unsurlarını da ekleyen Bayraktar, zekice kurgulayıp dengeli bir biçimde serpiştirdiği olgular sayesinde seyirciyi adeta oyuna dâhil etti. Asırlar öncesine ait bir karakterin Trakya şivesiyle konuşması ise, oyuna çok farklı bir lezzet getirdi. Azrail’in karşısında korkudan sesi soluğu kesilen Deli Dumrul’un; “Ben ne … yiycem şimdi” sorunu izleyiciye sordurtması, tam anlamıyla mükemmeldi. Yalnızca mimikler ve ağız hareketleriyle -ses kullanmadan- gerçekleştirilen ve dudak okutma yöntemiyle uygulanan bu tekniğin, en arkadaki izleyiciler tarafından bile net olarak algılanması, şüphesiz ki oyuncunun hünerindendi.

Usta oyuncu Sinan Bayraktar, Meddahlık sanatının UNESCO tarafından “İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası” listesine alınmasının tesadüfen olmadığını, bir kez daha gözler önüne serdi.   

Editör : Tuğberk Erdem
2545 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu