Trakyaka, Kocaeli'de Toplantıya Katıldı
reklam
30 Ekim 2014
Trakyaka, Kocaeli'de Toplantıya Katıldı

Trakyaka, Kocaeli'de Toplantıya Katıldı

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA), Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde Kocaeli’de düzenlenen Yatırım Destek Ofisleri İstişare Toplantısı’na katıldı.

Toplantıya; Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu,  Milletvekilleri Zeki Aygün, İlyas Şeker ve Mehmet Ali Okur, Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı M.İlker Aycı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kocaeli İl Başkanı Mahmut Civelek, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreterleri, TRAKYAKA adına Genel Sekreter Mahmut Şahin ve 81 ilde faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofisleri’nin personelleri katıldı.

Kalkınma ajansları, dönemin yükselen kurumudur

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut’un açılış ve hoş geldiniz konuşmasını yapmasının ardından konuşan Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı M.İlker Aycı; “Her dönem yükselen kamu kurumlarımız oldu. Bu dönem bu yükü, kalkınma ajanslarımız almıştır. Ajanslarımız bölgesel kalkınmada, ülkemizde bölgede ve tabana yayılmasında ve ülkedeki kalkınmanın sağlanmasında büyük bir misyon taşıyarak yeni Türkiye’nin, yeni vizyonumuzun, 2023 hedeflerimizin belki de en önemli ifadelerini, kurduğumuz kalkınma ajansları sayesinde elde ettik. Biz yatırım destek ofislerimizi, ajanslarımızla birlikte tek bir çatı altında görüyoruz. Dolayısıyla bir yatırımcımızı bölgeye götürdüğümüzde, hem Sayın Valilerimizden hem de kalkınma ajansları yatırım destek ofislerimizden aldığımız önemli lojistik destekle onların bölgesel bilgileri sayesinde kendimizi daha güçlü hissediyor ve daha hızlı hareket edebiliyoruz. Ben şahsım ve ajansım adına bu katkılarından dolayı Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, MARKA Genel Sekreteri’ne ve ekibine bugünki bizi ağırlamalarından ve organizasyondan dolayı şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

“Kocaeli’nin seçilmesinin, iki nedeni var”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, konuşmasında; “Bugün Kocaeli’de yatırım destek ofislerimiz ile ilgili istişare toplantılarımızı gerçekleştirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu toplanın Kocaeli’de yapılması elbette rastgele bir seçim değildir. Bu seçimin yapılmasının iki nedeni var. Bunlardan biri MARKA Kalkınma Ajansı… MARKA, özellikle arazi envanteri gibi yenilikçi bir takım programlarla bütün Türkiye ve bölgemiz için model niteliğinde çok değerli çalışmalar yapan bir ajansımız ve bu ajansımızın ev sahipliğinde bu toplantıyı yapmak bizler için de gurur verici. İkincisi ise Kocaeli, Türkiye’nin son derece önemli bir üretim üssü sanayimizin can damarını teşkil eden illerimizden olmasıdır” diye konuştu.

“Çok önemli mesafeler aldık”

Bakan Yılmaz; “Türkiye son 10 yılda çok önemli mesafeler aldı. Biz Kalkınma Bakanlığı olarak kalkınmayı geniş odaklı algılıyoruz. İnsan odaklı bir kalkınma. İnsanla beraber ve insan için kalkınma anlayışıyla hareket eden bir anlayış. Kalkınma anlayışı kapsayıcı, bütün ülkeye yayılan, herkesin enerjini kalkınmaya katan, kalkınmanın nimetlerini bütün Türkiye yayan bir anlayış. Bunun en somut örneklerinden biri Kalkınma Ajanslarıdır” dedi.

“25 kritik reform alanı belirledik”

2023 vizyonu için reformlara dikkat çeken Bakan Yılmaz, Türkiye’nin ikinci bir atılıma ve sıçramaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yılmaz; “Kritik bir eşiğe gelmiş bulunuyoruz. İkinci bir atılım ve sıçramayı yapmamız gerekiyor. Bunun için reform yapmak durumdayız. Zor, ağır da gelse bu reformları başarmak durumdayız. Bu çerçevede, 25 kritik reform alanı belirledik” diye konuştu.

“Orta Vadeli Plan’a göre 3,3 büyüyeceğiz”

Yılmaz, 2015-2019 dönemi Türkiye’nin reform dönemi olduğunu, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Yaşanan krizlere değinen Yılmaz, sözlerine şöyle son verdi: “Dünyada, Avrupa’da durgunluk var, kuzeyde krizler, güneyde krizler, bunu rağmen büyümeye, gelişmeye devam eden bir Türkiye var! Bu yılda orta vadeli plana göre 3,3 büyüyeceğiz. Önümüzdeki süreçlerde Türkiye bunu kademeli olarak yükseltecektir. Ben bugün buradan ülkemiz için çok önemli düşüncelerin paylaşılacağına inanıyor, hepinize katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”

Program, YDO istişare toplantısı (4 oturum) ve eş zamanlı olarak ayrı bir salonda Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı Genel Sekreterler toplantısı ile devam etti. 26 Ajansın Genel Sekreterleri ile ajansların son durumu hakkında bilgi alan ve koordinasyon toplantısını gerçekleştiren Bakan Yılmaz bu toplantının ardından Kocaeli’den ayrıldı.

Editör : Tuğberk Erdem
2013 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu