Çok Özel Tiyatrocular, Ayakta Alkışlandılar
reklam
25 Nisan 2015
Çok Özel Tiyatrocular, Ayakta Alkışlandılar

Çok Özel Tiyatrocular, Ayakta Alkışlandılar

Çerkezköy Belediyesi’nin sponsorluğunda ve Yön Sanat Atölyesi’nin “Engelsiz Sanat Karavanı ile Türkiye Projesi” kapsamında sahnelediği “Sınır” isimli oyun, tiyatro severlerle buluştu. Gösterinin sonunda oyuncular, dakikalarca ayakta alkışlandı.

“Engelsiz Sanat Karavanı ile Türkiye Projesi” kapsamında sahnelediği “Engelsiz Hayat Sınır Tanımıyor” adlı tiyatro oyunu, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda sahnelendi. Muzaffer İzgü’nün yazdığı ve Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Turgay Tanülkü’nün danışmanlığını yaptığı “Engelsiz Hayat Sınır Tanımıyor” isimli tiyatro oyununun yönetmenliğini ise Erdem Öksüz yapıyor. Oyunda; sara hastası olan Utku, zihinsel engelli Mustafa ile madde bağımlılığından ve torbacılıktan kurtulan Nazım isimli tiyatrocular da sahne aldı. Gecenin sonunda ise yetenekli oyuncular, dakikalarca ayakta alkışlandı.

Hedef tamamen farklı

2010 yılında temellerini atan Yön Sanat Atölyesi, Ankara’nın; Altındağ, Çinçin, Şentepe gibi semtlerinde yaşayan, ötekileştirilmiş gençleri yaşamın içine katmak adına yola koyulmuş. Yaşadıkları mahallelerde dışlanmış, engelli ya da suça karışmış gençleri tiyatro yapmaya teşvik eden Atölye, 2014-2015 sezonunda da “Engelsiz Hayat Sınır Tanımıyor” adlı oyununu Türkiye genelinde sahneliyor.

“Bu gençleri izlemeye gelin”

Herkesin bu oyuna gelerek, bu gençleri izlemesi gerektiğini söyleyen Atölye Başkanı Erdem Öksüz, seyircilerin kendilerine üzülüp destek olmak amaçlı gelmelerini istemediğini belirtti. Tiyatro yapan gençlerin engelli olmasından dolayı ulaştıkları birçok insanın sadece maddi destek amaçlı bilet aldığını ve oyunu izlemeye gelmediğini belirten Öksüz: “Geçen sene, “Kamyon” adlı oyunla Diyons Tiyatro Ödülleri’nden “Yılın En İyi Engelli Tiyatro Ödülü”nü aldık. “Sınır”la da hem emek ödülü aldık, hem de Tiyatro Gazetesi’nin düzenlediği 1’inci Anadolu Tiyatro Ödülleri’nden “Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü”nü aldık. Amacımız, kendimizi acındırmak değil! Amacımız, gerçekten sanat yapıyor olmak. Sahnede engelimizi anlatmıyoruz. Bütün oyunların bir ciddiyeti var. Bu oyunu sahneleyen arkadaşlar, 50 sayfalık teks dosyasını ezberleyerek sahnelediler. Kendilerini kutluyorum” dedi.

Hayat hikâyeleri çok ilginç!

Öksüz: “Oyuncularımızdan Utku, eskiden 2 ayda bir sara nöbeti geçiriyordu. Tiyatroya başlaması ile birlikte, bu süre 2 yıla çıktı. Mustafa kardeşimiz ise 8 yaşında iken Ankara Çinçin’de bıçakla dolaşan, zihinsel engelli bir kardeşimizdi. Eğitim sistemi nedeni ile okula gidemiyordu. Onu da bünyemize kattık ve o dünyadan alıp çıkardık. Nazım kardeşimiz ise madde bağımlısı, torbacı ve aynı zamanda zihinsel engelli bir kardeşimiz. Onu da aramıza aldık. O da artık madde bağımlısı değil ve torbacılık yapmıyor” diye konuştu.

“Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum”

Öksüz’ün konuşmasının ardından oyunu sahneleyen tiyatrocuları tebrik eden ve çiçek takdim eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise; “Böylesine güzel ve anlamlı bir oyunu sahneleyen Yön Sanat Atölyesi’ne, çok teşekkür ediyorum. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeni ile de tüm tiyatrocuların bu özel gününü kutluyorum. Çok güzel bir oyunu arkadaşlar sahneledi. Emeklerine ve yüreklerine sağlık… Şimdi oyuncuların hayat hikâyesini de dinledikten sonra, emek koyan ve katkı sunan herkese tekrar çok teşekkür ediyorum. Yön Sanat Atölyesi’ni böylesine güzel bir olaya öncülük ettiği için de tebrik ediyorum. Her zaman yanlarında olacağımızı ifade ediyorum” dedi.

Oyunun konusu ne?

Yön Sanat Atölyesi tarafından sahnelenen ‘Sınır’ isimli oyunda devlet politikası gereği birbirine düşman olması gereken iki askerin yani Mati ile Yuan’ın, kendilerinden başka kimsenin bulunmadığı bir sınır boyundaki ilginç ilişkileri, dostlukları, kavgaları, dünya görüşleri, olası bir savaşla ilgili kaygıları ve eve dönüş özlemleri duygu ve mizah yüklü bir dille ele alınıyor. Ayda bir kez ellerine geçen mektuplarla, komutanlarının yeni emirler vermek için kendileriyle yaptıkları telefon görüşmeleri dışında neredeyse dünyadan tecrit edilmiş bir yaşantı sürdüren Yuan ile Mati, tek teselliyi kurdukları dostlukta bulur ve bir an önce askerliklerini bitirip evlerine, karılarına ve çocuklarına kavuşma düşleri kurarak günlerini geçirmeye çalışması anlatılıyor. Eser; yerinden yurdundan edilmiş, köylerinden kasabalarından çeşitli yöntemlerle sürülmüş, büyük kente doğru itilmiş, oralarda çok kötü şartlar altında çalışmaya zorlanmış ve sonra hizmet ettikleri insanlar tarafından sürekli horlanan insanlara adanmış, kentli olduğunu iddia eden zengin köylülerin küçümsediği, horladığı; hamalların, kapıcıların, şoförlerin ve garsonların hikâyesini anlatıyor.

“Sınır” isimli tiyatro oyununu; Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Birol Öztürk, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar izledi.

Editör : Tuğberk Erdem
2066 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu