Çorlu-Sakar Projesi'nde, İkinci Etap Tamam
reklam
06 Aralık 2011
Çorlu-Sakar Projesi'nde, İkinci Etap Tamam

Çorlu-Sakar Projesi'nde, İkinci Etap Tamam

Avrupa Kültür Koridoru Çorlu-Sakar Projesi kapsamında Bulgaristan’dan dönen Çorlu Balkan Türkleri Derneği, kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Sezgin Engin, ikinci etap çalışmalarıyla ilgili bilgileri aktardı.

Avrupa Kültür Koridoru Çorlu-Sakar Projesi kapsamında Bulgaristan’ın Topolovgrad şehrinden dönen Çorlu Balkan Türkleri Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Çorlu’da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında konuşan Çorlu Balkan Türkleri Derneği Başkanı Sezgin Engin, Çorlu-Sakar Projesi’nin ikinci etabında gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili olarak detaylı açıklamalarda bulundu.

Çorlu’muzu en iyi şekilde temsil ettik

Basın mensuplarına, “Öncelikle, hepiniz hoş geldiniz!” diyerek sözlerine başlayan Başkan Sezgin Engin; “Avrupa Birliği hibe fonlarından aldığımız destekle, Avrupa Kültür Koridoru Çorlu-Sakar Projesi’nin ikinci adımını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. ‘Türk Kültür ve Sanat Günleri’ adı altında düzenlenen ve 3 gün boyunca devam eden etkinlikleri, Bulgaristan’ın Haskovo iline bağlı Topolovgrad şehrinde hayata geçirdik. Bulgaristan’da bulunduğumuz süre içerisinde yaptığımız etkinliklerle, ülkemizi ve özellikle de Çorlu’muzu en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyorum. 50 kişilik ziyaretçi heyeti içinde bulunan Çorlu Belediyesi Folklor Ekibi ve Senfoni Orkestrası’nın, gösterilen bu başarıda büyük bir payı var. Her iki grubun da bizlerle birlikte orada olması, 3 gün süren etkinliklere bambaşka bir renk kattı. Türk Kültürü’nü, oradaki halka tanıtmakla kalmayıp, Çorlu’muzu en iyi şekilde temsil etmemizi sağladılar” diye konuştu.

Toplam 7 adet kültür mirası var

Konuya ilişkin yaptığı açıklamalara devam eden Engin; “Proje kapsamında şehir seçerken, tercihimizi özellikle Bulgaristan’ın Topolovgrad şehri yönünde kullandık. Bilindiği üzere projemiz, bir kültür sanat projesi. Çünkü Bulgaristan’ın -ilçe bazında- Kültür Bakanlığı tescili ve en fazla kültür mirasına sahip olan şehridir Topolovgrad. Toplam 7 adet kültür mirasının bulunduğu şehir, Bakanlık tarafından koruma altına alınmış durumda. Heyet olarak ilk ziyaretimizi, bir manastıra giderek gerçekleştirdik. Bu manastırın en önemli özelliği ise, sadece kadın din görevlilerine yani rahibelere ait olması. Ayrıca ziyaret edilen manastır bölgesi, Bulgaristan hükümeti tarafından dini bölge olarak belirlenmiş durumda” dedi.

Bizim küçük ilçemizin, kalbi büyük

Sezgin; “Çorlu Belediye Başkanımız Ünal Baysan, Belediye Başkan Yardımcılarımız; Serhad Çatalkaya, Oktay Çolpan, Kemaleddin Avcı ve Belediye Meclis Üyemiz Ali Çimen ile birlikte, Topolovgrad Belediye Başkanı Bojin Bojinov’u ziyaret ettik. Karşılıklı sohbet ortamında şehirlere ilişkin bilgiler verildi ve ortak yapılabilecek projeler hakkında konuşuldu. Özellikle Avrupa Birliği hakkında, uzun soluklu konuşmalar gerçekleştirildi. Projemizi hazırlarken, yerel yönetimlerin de bu konuda etkili olabileceğini düşünüyorduk ve gördük ki düşüncemizde yanılmamışız. Çorlu Belediye Başkanımız Ünal Baysan, 29 Mart Yerel Seçimleri’nin arifesinde; “AB’yi konuşmaya başlamak için geç kaldık” ifadesini kullanmıştı. Sayın Bojinov’u ziyaretimiz esnasında konuşulanlar, bu söylevin ne kadar gerçekçi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Ziyaretimizin sonunda hep birlikte fotoğraf çektirdik ve günün anısına karşılıklı hediyeler verdik. Bu arada bir konuyu, özellikle belirtmek isterim. Cuma ve Cumartesi günleri yaptığımız etkinliklerde, ortaklaşa gerçekleştirilen projenin Bulgaristan ayağında bulunan kişiler ve Topolovgrad Belediye Başkanı; “300 bin nüfuslu Çorlu İlçesi’yle, böyle bir projenin içinde beraber yer almaktan büyük gurur duyduk” sözlerini sarf ettiler. Arkasından da dediler ki: “Evet, Çorlu 300 bin nüfusa sahip. Bizim ilçemizde ise 6 bin nüfus var. Çorlu’nun nüfusu çok büyük, fakat bizim küçük ilçemizin de en az Çorlu nüfusu kadar kalbi büyük.” ve gerçekten biz o sıcaklığı kendilerinde gördük” diye konuştu.

Alınan hibe fonunu, Çorlu’ya kazandırdık

Aynı zamanda gerçekleştirilen projenin de Başkanı olan Sezgin Engin, Balkan Ülkeleri’yle Türkiye arasında iletişim sağlayan çeşitli köprülerin atılmasında kendi derneklerinin de katkılarının olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Engin, bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, Avrupa Birliği’nden alınan hibe fonunun Çorlu’ya kazandırılmasından dolayı da çok mutlu olduklarını belirtti. Düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına; Çorlu Balkan Türkleri Derneği Başkanı Sezgin Engin, Başkan Yardımcısı Güner Çetin, Genel Sekreter Cenan Durmaz, Muhasip Ali Bilgin ve Yönetim Kurulu Üyesi Sunay Çolakoğlu da hazır bulundu.

Editör : Tuğberk Erdem
2283 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu