Damızlık Koçlar, Çekilen Kura İle Sahiplerini Buldu
reklam
09 Nisan 2017
Damızlık Koçlar, Çekilen Kura İle Sahiplerini Buldu

Damızlık Koçlar, Çekilen Kura İle Sahiplerini Buldu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Koyunculuğu Geliştirme Projesi’nin 2’nci Etabı kapsamında yer alan 103 adet damızlık koç, noter huzurunda çekilen kura sonucu belirlenen vatandaşlara dağıtıldı.

Süleymanpaşa’da gerçekleştirilen Koyunculuğu Geliştirme Projesi 2’nci Etap Damızlık Koç Dağıtım Programı’na; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Tekirdağ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan ve çok sayıda davetli katıldı.

AYNI HASSASİYETLE DEVAM EDECEĞİZ

Gerçekleştirilen programda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Tekirdağ’da, tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli bir yeri olduğu aşikâr. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımıza gereken her türlü alanda destek olmaya özen gösteriyoruz. Geçen yıl yaptığımız damızlık manda dağıtımı gibi, bu yıl da damızlık koç dağıtımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Sözünü verdiğimiz gibi gelecek yıl itibariyle de bu projelerimiz aynı hassasiyetle devam edecek. Bugün gerçekleşen projemizde, ne kadar doğru kararlar verdiğimizi vatandaşlarımızın güler yüzünden anlıyorum ve mutlu oluyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu projenin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” dedi.

BİRÇOK PROJE BİRLİKTE İLERLİYOR

Hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar dâhilinde yer alan “Manda Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 168 baş manda dağıtan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, “Mera Yönetimi Projesi” ile de 2015-2017 yıllarında 61 mahallenin 80 bin 930 dekar alanında 2 milyon 96 bin 350 kilo gübre atarak iyileştirme çalışması gerçekleştirdi. Bununla birlikte “Baklagil Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarının Geliştirilmesi Projesi” ile de il genelindeki 8 bin 918 dekar alan için yem tohumu dağıtımı yapıldı. Bu projelerin dışında hayvancılığı bir bütün olarak ele alan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ile “Koyunculuğu Geliştirme ve Damızlık Koç Dağıtım Projesi” kapsamında 300 baş damızlık koçu il genelindeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerine dağıttı.

AĞIRLIKLI TERCİH, MERİNOS IRKI

Tekirdağ’da; 240 bin 90’ı koyun, 62 bin 310’u keçi olmak üzere toplam 302 bin 400 adet küçükbaş hayvan bulunuyor. 240 bin 90 baş koyunun ise 93 bin 963’ü merinos ırkı. İl genelinde yaygınlaşmaya başlayan ve desteklenen merinos ırkı koyunlar; yüksek yaşama gücü, kuzularının hızlı büyümesi ve sürü içgüdüsünün oldukça gelişmiş olması sebebiyle tercih nedeni oluyor. Sağım ve kırkıma olumsuz tepki vermeyen merinos cinsi koyunlar, bölge şartlarına uyumlu olduğu gibi hastalıklara da direnç gösteriyor. Ayrıca küçükbaş yetiştiriciliğinde önceleri, yapağı/tiftik verimi ve kalitesi çok önem taşırken son yıllarda et verimi en önemli verim özelliği olmuştur. Bölgemizdeki mevcut yetiştiriciliği yapılan ırklar göz önüne alındığında merinos ırkının seçilmesindeki önemli sebep, daha fazla et verimine sahip olması olmuştur.

ET AÇIĞI, ÜRETİMLE GİDERİLEBİLİR

Trakya bölgesi “Hastalıktan Ari Bölge” ilan edildiğinden, yıllardır dışarıdan hayvan girişi yasak veya belli koşullara bağlı olarak sınırlandırılmış durumda. Islah amaçlı da olsa damızlık materyale getirilen bu sınırlama, yıllardır sürü içi döllenmelere sebep vermiş, bu da artan kan akrabalığı oranı yüzünden koyunculukta başta verim azlığı gibi bazı olumsuzluklara neden olmuştur. Uzun yıllardır yaşanılan et açığı nedeniyle dışarıdan et ithal etmekte olan ülkemizde söz konusu sıkıntının giderilmesi yanında üreticilerin gelir düzeyini arttırmak, hem var olan imkânları kullanmak hem de verimliliği yükseltebilmek için koyunculuğun geliştirilmesi kaçınılmaz olarak görülmektedir. Koyunculuğun istihdam yaratmada sağladığı kolaylık ve kırsal kesim insanın önemli geçim kaynaklarından olması yanında sosyo-ekonomik nedenlerle de mutlaka korunup geliştirilmesi gerekmektedir.

BELEDİYE, 200 BİN LİRA DESTEK VERECEK

Belediye Başkanlığı olarak alınan 300 baş damızlık koça ait tutarın yüzde 70’i, canlı hayvan bedelinin yüzde 30 ile diğer masrafların tümü Birlik Üye Yetiştiricileri tarafından karşılandı. Başvuru sürecinde, Tekirdağ il genelinden 398 başvuru alındı. Başvuran kişilerin arasından proje yararlanıcıları, noter huzurunda belirlendi. Oluşturulan seçim komisyonu ile damızlık koçların seçimi için Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu, Edirne ili Enez ve Keşan ilçelerinde yapılan çalışmalar sonucunda 300 baş damızlık seçimi tamamlandı. Bu sürülerden elde edilecek koçlar ise ildeki diğer sürülerin damızlık ihtiyacında kullanılacak. Uygulamaya konulan projeyle, hayvan yetiştiricilerine önemli bir katkı sağlanmış oldu. 201 işletmenin faydalanacağı projeye Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 200 bin TL civarında destek verecek.

201 YETİŞTİRİCİYE 300 BAŞ DAMIZLIK

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 26 Ocak 2017 tarihinde Malkara Kültür Sarayı’nda yapılan dağıtım töreni ile 197 baş damızlık koçu, 135 yetiştiriciye teslim etmişti. Çorlu, Saray, Muratlı, Marmaraereğlisi, Ergene ve Süleymanpaşa ilçelerinde başvuru şartlarını taşıyan 66 yetiştiriciye 103 baş damızlık koç dağıtılarak toplamda 201 yetiştiriciye 300 baş damızlık koç dağıtımı tamamlanacak.

Editör : Tuğberk Erdem
1977 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu