Alüminyum Sektörü Ve Paydaşları, Çorlu'da Bir Araya Geldi
reklam
06 Eylül 2017
Alüminyum Sektörü Ve Paydaşları, Çorlu'da Bir Araya Geldi

Alüminyum Sektörü Ve Paydaşları, Çorlu'da Bir Araya Geldi

Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından organize edilen “Alüminyum Sektör ve Paydaşları Buluşması” Toplantısı, 26 Temmuz 2017 Çarşamba günü Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Batı Eğitim Salonu’nda gerçekleştirildi.

Düzenlenen toplantıya; Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Tekirdağ İl Müdürü Fahrettin Akçal, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Tekirdağ İl Müdürü Tolga Erkan, sanayi kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katılımda bulundular.

İHRACATIMIZ, 250 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE

Toplantıda konuşan ve alüminyum sektörü, bölge ve ülke ekonomisi açısından önemli bir oturum gerçekleştirdiklerini ifade eden Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, “Alüminyum sektörü, dünya pazarında 130 milyar doların üzerinde bir pazar büyüklüğüne sahip, oldukça önemli bir sektör. Önemli bir sektör olarak da varlığını sürdürmeye devam edecek. Ülkemiz, bu önemli pazardan 4 milyar dolarlık bir paydan faydalanabiliyor. Bu açıdan bakıldığında, bizlerin yapmamız gereken daha çok iş var. Biz şu anda, alüminyum sektöründe ithalatı daha fazla olan bir ülkeyiz. O açıdan bizler ülke olarak teknoloji ve yüksek teknolojiyi kullanarak, hem alüminyum sektöründeki diğer yan sanayilere üreteceğimiz hem de diğer sanayi konutlarında üreteceğimiz sanayi ürünlerinin bir nevi çeşidini ve miktarını arttırmak için yeni yatırımlar, yeni projeler, yeni çalışmalar yapmak zorundayız. İlimizde 30’u aşkın firma alüminyum sektörüyle iştirak ediyor ve ülke ekonomisinde de alüminyum sektöründe yüzde 10’un üzerinde bir paya sahip. Şu anda ilimizde, yıllık 250 milyon doların üzerinde bir ihracatımız mevcut. O açıdan sektörün daha da gelişmesi ve yüksek teknolojinin kullanılabilmesi için Türk Hava Yolları (THY)’nın, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın ve diğer kurumların ihtiyaçlarının karşılanması oldukça önemli. Bu kurumların da yeni yatırımlara ön olabilecek çalışmalara destek vermesi özellikle önem arz ediyor. İlimizde, üniversite ile alüminyum sektörünü devamlı birlikte düşünüyoruz. Bu açıdan da yaptığımız çalışmalarda, özellikle akademisyenlerin ve üniversitedeki hocalarımızın bizzat sanayinin içerisine girerek, sektör temsilcileriyle birlikte teknoparklarda Ar-Ge çalışmaları yapmalarını destekliyoruz. İlimizdeki sanayinin, yüksek teknolojiden daha fazla yararlanarak daha fazla gelir sağlamasını amaçlıyoruz. Bu amaçla da bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda, gerçekten de verimli ve başarılı olduk.” dedi.

TEKNOLOJİK ALTYAPI GÜÇLENDİRİLMELİ

Düzenlenen toplantıda, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül de bir konuşma yaptı. Çeşitli sektörlerdeki alüminyumun kullanımının her geçen gün daha da fazla arttığını dile getiren Çorlu TSO Başkanı İbrahim Gönül, “Alüminyum, özellikle inşaat, otomotiv, dayanıklı tüketim, ulaştırma ve ambalaj sektörleri başta olmak üzere endüstrinin ve yeni teknolojilerin de gelişmesiyle her geçen gün kullanımı artan bir üründür. Dünyadaki alüminyum tüketiminin yıllar içinde artması ve önümüzdeki 10 yıl içinde sektörün daha da hızlı büyümesi öngörülmektedir. Önemli bir büyüme potansiyeline sahip olan ve Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri haline gelen alüminyum sektörünün gelişiminin sürdürebilmesi için, teknolojik altyapının güçlendirilmesi önem kazanıyor. Bunun yolu ise inovatif çalışmalara ağırlık vermekten ve Ar-Ge yatırımlarının artırılmasından geçiyor. Sektörün gelişmesi, Türkiye’nin alüminyum konusunda bir marka haline gelmesi ve dünyada daha da saygın bir yer edinebilmesi için önemli. Böylece dünyada kalite, nitelik ve çeşitlilikte üretimi ile önemli bir ticaret hacmi kazanmış olan alüminyum sektörü, marka imajını güçlendirdiği takdirde uluslararası pazarlarda daha da rekabetçi hale gelecektir.” diye konuştu.

EN ÇOK KULLANILAN METALLERDEN BİRİ

Konuşmasını yapmak üzere söz alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Tekirdağ İl Müdürü Fahrettin Akçal ise, alüminyumun kullanımının dünyadaki öneminden bahsetti. Akçal, “Dünyada alüminyum, demir ve çelikten sonra en çok kullanılan metal durumunda olup; havacılık, savunma, elektrik-elektronik, gıda, ilaç, otomotiv, makine vb. birçok sektörde kullanılmaktadır. Bir uçağın ağırlığının yaklaşık yüzde 70’i alüminyumdan oluşuyor. Otomotiv sektöründe yer alan elektrik motorlu araçlara geçişte alüminyum kullanım oranı, her geçen gün artıyor ve artmaya da devam ediyor. Dünya ekonomisinin ortalama büyüme hızı yüzde 3’lerde iken, alüminyum sektörünün gelecek 10 yılda yüzde 5-7 arasında büyümesi bekleniyor. Tüm bu hususlar sektör açısından önemli olup, büyük bir gelişim potansiyeli barındırmaktadır.” dedi.

SUNUMLARIN ARDINDAN SONA ERDİ

Toplantı; Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Eker, GASİAD Başkanı Celalettin Kırboz, Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM) Müdür Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç, Uçak Yüksek Mühendisi THY Teknik A.Ş Danışmanı Halil Tokel ve Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Platformu (TÜDEP) Yetkilisi Murat Yetişgin’in gerçekleştirdiği sunumların ardından sona erdi.

Editör : Tuğberk Erdem
1911 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu