İhracat Rakamlarında, Tekirdağ İlk Sırada Yer Aldı
reklam
06 Eylül 2017
İhracat Rakamlarında, Tekirdağ İlk Sırada Yer Aldı

İhracat Rakamlarında, Tekirdağ İlk Sırada Yer Aldı

TİM tarafından yayınlanan Haziran ayı ihracat rakamlarının ardından açıklamalarda bulunan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, 56 milyon dolarlık ihracat hacmi gerçekleştiren Tekirdağ’ın, bölge illeri arasında ilk sırada yer aldığını söyledi.

Trakya bölgesi Haziran ayı ekonomi verileri hakkında açıklamalarda bulunan Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan Haziran ayı ihracat rakamlarına baktığımızda, Haziran ayında 56 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Tekirdağ’ın, bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il olduğunu görüyoruz. 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde toplam 379 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Tekirdağ’ın ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 27 milyon dolar artmıştır. Edirne; 2017 yılı Haziran ayında 1,4 milyon dolar, 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde ise 14,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemine göre Edirne’nin ihracatı, 3,4 milyon dolar azalmıştır. Aynı dönemde Kırklareli’nin ihracatında ise, bir önceki yıla göre 15 milyon dolarlık azalış meydana gelmiştir.” dedi.

EN ÇOK ALMANYA’YA SATIYORUZ

Şahin, “Bölge illerimizin ihracat yaptığı ülkelere baktığımızda; 2017 Haziran ayı itibariyle Tekirdağ’ın en çok ihracat yaptığı ülkenin, Almanya olduğunu görüyoruz. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin profiline bakıldığında ise, bu ülkelerin Avrupa ülkeleri olduğu dikkat çekmektedir. 2017 Haziran ayı itibariyle Edirne’nin en çok ihracat yaptığı ülkenin Bulgaristan olduğunu görüyoruz. Bulgaristan’ı; Arnavutluk, Güney Sudan, Nijerya ve Tayland takip ediyor. Kırklareli’nin 2017 yılı Haziran ayı itibariyle en çok ihracat yaptığı ülke ise Nijerya olmuştur. Nijerya’yı Hollanda, Almanya, Hong Kong ve Bulgaristan izlemiştir.” diye konuştu.

43 ŞİRKET KURULDU, 4 ŞİRKET İSE KAPANDI

Şahin, “Bölgemizde Haziran ayı içerisinde kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini incelediğimizde; Tekirdağ’da 43, Kırklareli’nde 21, Edirne’de 20 şirket kurulduğunu görüyoruz. Bununla birlikte; Tekirdağ’da 4, Kırklareli’nde 3, Edirne’de ise 2 şirketin kapandığı bilgisi verilere yansımış. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından derlenen verilere göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE); Türkiye geneli yıllık enflasyon yüzde 9,36, bölgemizde de yüzde 9,28 olarak gerçekleşmiştir. TÜFE’de Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,07 artış göstermiştir.” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
1818 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu