Müsiad Genel Merkezi'nden, Helal Gıda Açıklaması Geldi
reklam
07 Eylül 2017
Müsiad Genel Merkezi'nden, Helal Gıda Açıklaması Geldi

Müsiad Genel Merkezi'nden, Helal Gıda Açıklaması Geldi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yemek hizmetlerinde kullanılan malzemelerde “Helal Gıda Sertifikalı” ürünler kullanılması zorunluluğuna ilişkin şartın uygulamaya geçirilmesi gerektiğini söyledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Helal kavramı, bir Müslüman’ın hayat standartlarını ve ölçülerini belirleyen en önemli unsurdur. Bunların başında elbette helal beslenmek gelir. Bir Müslüman, dünyanın neresinde olursa olsun, inancı gereği helal yemek ve içmek ister. Yüce Allah Ayet-i Kerime’de şu şekilde bildiriyor: ‘Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyin!’ (Bakara 168) Bu sebeple helal sertifikalı ürünler, inancımız başta olmak üzere sağlığımız ve ekonomimiz açısından son derece önemlidir. Söz konusu ürünler, tüm sektörler ve ülke ekonomisi açısından önemli bir büyüme potansiyeline sahip. İslami açıdan uygunluğun yanı sıra kalite konusunda da güvence sağlayan sertifika, ayrıca sağlıklı gıda tüketiminin de güvencesidir.” dedi.

Yaptığı açıklamaya devam eden Genel Başkan Kaan, “Bu doğrultuda MEMUR-SEN Memur Sendikaları Konfederasyonu, 4’üncü Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerinde, ‘Hizmet alımı yoluyla gerçekleştirilenler dâhil, kamu kurum ve kuruluşlarının yemek hizmetlerinde, helal gıda sertifikası bulunan ürünler kullanılır. Yemek hizmetine ilişkin ihalelerin şartnamesinde yemek için kullanılacak malzemelerin helal gıda sertifikasına sahip ürünler olması şartına yer verilir.’ maddesini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunarak önemli bir görev üstlendi. ‘Helal kazanç ve helal lokma’ konusundaki bu hassasiyetin kamu yönetimi, kurum ve kuruluşları tarafından dikkate alınması ve hayata geçirilmesi için kamu personel sistemi üzerinden bir başlangıç yapılması isabetlidir. Nesillerimizi, sağlığımızı ve karakterimizi doğrudan etkileyen helal beslenme konusundaki duyarlılığın önümüzdeki zamanlarda kamuoyunda, daha sonra ise tüm dünyada oluşacağına inanıyorum. Hayatımızın helalleşmesi yolunda ‘helal ve temiz’ ürünlerle ilgili atılan adımın, maddi ve manevi olarak kaliteli bir hayatın başlangıcı olacağını ümit ediyorum. MÜSİAD ve iş dünyası olarak, MEMUR-SEN’e sunduğu bu teklifte desteğimiz tamdır.” diye konuştu.

DİP NOT:

-Helal, Arapça bir kelimedir. Yasal, meşru, geçerli manasınadır. Yemek ve tüketmek için bir şey geldiği zaman helal şartı, Müslümanın standart sınırıdır. Çok az istisnalarla, tüm saf ve temiz şeyler helal kılınmıştır.

-Helal Sertifikalama; muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca Helal Sertifikalama, ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusunda destek hizmeti de sağlar.

-Helal sertifikalanmış ürünler için Pazar çok büyüktür. Dünyadaki 1,5 milyar Müslüman’ı, milyonlarca helal sertifikalanmış ürün tercih eden insanı kapsamaktadır. 10 milyon Amerika’da, 25 milyon Avrupa’da, 300 milyon Afrika’da, 850 milyon Asya’da, 250 milyon Ortadoğu’da yaşamaktadır. Kaynaklar, helal ürün pazarının yıllık talebinin 200 milyar dolar civarında olduğunu belirtmektedir.

-HAACP, sınai gıda ürünleri için önemli kaliteli bir yönetim sistemidir. Helal kavramı ile kısmen uyumlu olabilir. HAACP uygulaması, üreticinin güvenli ürün üretme hususunda istekli olduğunu gösterir.

-ISO 9000, Helal kavramı ile kısmen uyuşabilen bir diğer önemli kaliteli yönetim sistemidir. ISO 9000 uygulaması, üreticinin, tutarlı kalitede ürün üretmek için istekli olduğunu gösterir.

Editör : Tuğberk Erdem
1626 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu