Sendikalı Dinarsu İşçilerinin, Çifte Hukuk Zaferi!
reklam
12 Temmuz 2021
Sendikalı Dinarsu İşçilerinin, Çifte Hukuk Zaferi!

Sendikalı Dinarsu İşçilerinin, Çifte Hukuk Zaferi!

Öz İplik-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle ücretsiz izne gönderilen, akabinde de işten çıkarılan işçiler, çifte hukuk zaferi kazandı. Mahkeme, 12 aylık brüt ücret tutarında sendikal tazminata ve 4 aylık boşta geçen süre ücretine hükmetti.

Dinarsu Halı’da sendikalaşma mücadelesi veren işçilerin, “İş Yokluğu” sebebiyle ücretsiz izne gönderilmelerinin ve akabinde işten çıkarılmalarının ardından başlatılan hukuk mücadelesi sonuçlandı. Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj, Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Deri İşçileri (Öz İplik-İş) Sendikası tarafından açılan iki ayrı davada mahkeme; toplamda 24 aylık brüt ücret tutarında tazminat, 4 aylık boşta geçen süre ücreti, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve 4 aylık sürenin kıdeme dâhil edilmesiyle yıllık izin ücretine hükmetti. Verilen karar, ‘emsalsiz bir hukuk kazanımı’ olarak nitelendirildi.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

Zonguldak Alaplı ve Tekirdağ Çerkezköy’de faaliyet gösteren Dinarsu Halı’da çalışan işçiler, 2020 yılı Mayıs ayından itibaren Öz İplik-İş Sendikası’na üye olmaya başladılar. İşçilerin sendikaya üye olduğunu öğrenen işveren yetkilileri; ‘iş yokluğu’ gerekçesiyle özellikle sendikal örgütlenmeyi sahiplenen 7 işçiyi Temmuz ayında ücretsiz izne gönderdi. Akabinde de işten çıkardı. Sendikal örgütlenmeyi kırmak ve sendikalı işçileri cezalandırmak amacıyla yapıldığı ileri sürülen hukuksuz işleme karşı harekete geçen Öz İplik-İş Sendikası, ‘sendikal ayrımcılık’ olduğu iddiasıyla sendikal tazminat davası açtı. Delillerin toplanması ve tanıkların dinlenmesinin ardından ‘sendikalı ayrımcılık yapıldığı’ sonucuna varan Çerkezköy İş Mahkemesi, 7 işçi için 12 aylık brüt ücreti tutarında sendikal tazminata hükmetti.

SENDİKADAN ÇIKIN, ÜCRETSİZ İZİN BİTSİN!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Öz İplik-İş Sendikası Avukatı İsmail Avcı, “Mahkemede; ‘ücretsiz izin düzenlemesinin işverence kötüye kullanıldığını’, ‘sendikalı işçileri ücretsiz izne gönderen işverenin, bu işçilerin yerine yeni işçi aldığını’, ‘söz konusu bölümlerde fazla mesai yapıldığını’, ‘ücretsiz izinde iken bu işçilerin şefler tarafından aranarak ‘Sendikadan vazgeçin, biz de size yardımcı olalım. Ücretsiz izninizi bitirelim.’ şeklinde konuşmalar yaptığını’, ‘bu uygulamanın korunamayacağını’, ‘çalışma şartlarının uygulanmasında, sendikalılara yönelik açık bir ayrımcılık yapıldığını’ ifade ettik. Mahkeme,  işçilerin 12 aylık brüt ücreti tutarında sendikal tazminata karar verdi. Bu karar, tespit ettiğimiz kadarıyla bir ilk niteliği taşımaktadır. Dinarsu işçileri, emsal bir karara imza attılar.” dedi.

EMSALSİZ BİR HUKUK KAZANIMI SAĞLADILAR

Yaptığı açıklamalara devam eden Avcı, “Bu 7 işçiden 5’i, sendikal tazminat davası açtıktan 1 ay sonra işten çıkarıldılar. 5 işçi adına, bu sefer işe iade ve sendikal tazminat istemli dava açıldı. Çerkezköy İş Mahkemesi, feshin sendikal üyelik ve sendikal faaliyet sebebiyle yapıldığına hükmederek, 12 aylık sendikal tazminata ve 4 aylık boşta geçen süre ücretine karar vermiştir. Bu hakların yanında bu 5 işçi, kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandılar. Dolayısıyla 7 işçiden 2’si 12 aylık ücret tutarında sendikal tazminata hak kazanırken, 5’i 2 adet sendikal tazminat (toplamda 24 aylık brüt ücret tutarında tazminat), 4 aylık boşta geçen süre ücreti, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve 4 aylık sürenin kıdeme dâhil edilmesiyle yıllık izin ücretine hak kazanarak emsalsiz bir hukuk kazanımı sağladılar.” diye konuştu.

SENDİKAL ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK

Öz İplik-İş Sendikası Çerkezköy İlçe Başkanı Bünyamin Bayır ise,  “Dinarsu’da örgütlenen işçilerin elde ettiği hukuk başarısı, muazzam bir başarıdır. Bu başarının verdiği motivasyon, sahada anında karşılık buldu. İşçilerin örgütlenme çalışmalarına hız verdik. Verdiğimiz sözü tutmanın, mutluluğu içerisindeyiz. Yasaların, sendikalaşmaya sağladığı güvence ortadadır. Elde edilen hukuk başarısı göstermiştir ki en büyük güvence, sendikalı olmaktır. Dinarsu’da sonuç alınıncaya kadar sendikal üyelik çalışmamız devam edecektir.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
933 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu