Nijat Ayvaz, 30'uncu Kişisel Sergisini Antalya Kepez'de Açtı
reklam
22 Mayıs 2012
Nijat Ayvaz, 30'uncu Kişisel Sergisini Antalya Kepez'de Açtı

Nijat Ayvaz, 30'uncu Kişisel Sergisini Antalya Kepez'de Açtı

Kepez Belediyesi ve Macaristan Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Macar Kültür Günü” kapsamında Tekirdağlı Gazeteci-Sanatçı Nijat Ayvaz'ın açtığı fotoğraf sergisi, 10 Mayıs günü kalabalık bir katılımcı eşliğinde açıldı.

Sergi açılışında konuşan Kepez Belediyesi Kent Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Macaristan Cumhuriyeti Antalya Fahri Konsolosu Prof. Dr. Bekir Bülent Özsoy; “Macaristan Kültür Günü kapsamında açılacak olan sergide Avrupa’nın orta yerinde Macaristan’da tarihin bizler adına çok önemli izlerine şahit olacağız” dedi.

Nijat Ayvaz’ı, en içten dileklerimle kutluyorum

Açılışta söz alan Kepez Belediye Başkanı Av. Hakan Tütüncü ise; “Kepez’de ilk kez düzenlenen bu uluslararası etkinlikte, daha önce gidip gördüğüm Macaristan’daki Türk izleri sergisi ile Kepez halkının eminim ilk karşılaşması olacak. Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Nijat Ayvaz’ı, ecdadın izinde günümüze ulaşan o muhteşem tarihi değerlerimizi özenle fotoğraflayarak Türk-Macar dostluğuna koydukları değerli katkılardan dolayı, en içten dileklerimle kutluyorum” diye konuştu.

Günümüz Macaristan’ını, sizlerle buluşturmaktan mutluyuz

Açılışta konuşan Macaristan Cumhuriyeti Kültür Ataşesi Victor Matiz de; “İki dost halkın geçmişten beri gelen güçlü yakın ilişkisini bu sergiyle ortaya koymak ve aynı zamanda açılan “Macaristan’a Bakış” sergisi ile de günümüz Macaristan’ını sizlerle buluşturmaktan mutluyuz. Geçmişten günümüze bir dostluk köprüsü bu sergileri beğeneceğinizi umuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

Herkese teşekkürlerimi sunarım

Sergisinin açılışında konuşan Nijat Ayvaz ise sözlerine; “Öncelikle şunu söylemeliyim ki Kepez Erdem Beyazıt Kültür Merkezi’ni kıskandım. Selçuklu Yıldızı bir Modern-Türk mimarisinde bu kadar güzel tasarımlanıp imar edilebilirdi. Ve ben bu kadar güzel bir sanat yuvasında sergi açtığım için çok şanslıyım” diyerek başladı. Ayvaz; “Türk-Macar dostluğu benim için neden önemli, çünkü Macarlar’ın bağımsızlık ve özgürlük kahramanı Prens Rakoczy benim şehrim Tekirdağ’da misafir edilmiş. Çünkü Macar Edebiyatı’nın dünyaca ünlü yazarı hemşerim Mikes Kelemen, benim kentimde 41 yıl yaşamış ve hala benim kentimde sonsuza kadar uyumakta. Böylesine köklü ilişkiler yüzyıllar önce böylesi değerli kişilerin varlığıyla kurulurken, ben de bir sanatçı olarak ‘bu dostluğa günümüzde nasıl bir katkı koyabilirim’ fikrinden hareketle yola çıktım ve bu sergi fikri ortaya çıktı. Sergimde gördüğünüz fotoğraflar cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın izinde “Macaristan’daki Türk İzleri” olarak sizlerin gözlerinizle buluşacak az sonra. Umarım bu iki dost halkın birbirlerinin geçmişlerine gösterdikleri bu özene şahit olur ve bu eserleri yerinde de görebilirsiniz. Ben; Kepez Belediye Başkanlığı’na, Macaristan Ankara Büyükelçiliği’ne ve siz Kepezlilere gösterdiğiniz ilgi ve sevgi için teşekkür ederim” dedi.

Yaşadıklarınız, AB’ye girme hedefinizden vazgeçirmesin!

Kalabalık bir ziyaretçi eşliğinde açılan sergi sonrası TRT “Ayna” programının “Macaristan” bölümü izlendi. Macar müzik ve dans kültürü gösterisinden önce söz alan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı ve Müsteşar Tibor Varadi; “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecinde yaşadıkları, AB’ye girme hedefinden sizleri vazgeçirmesin. Avrupa Birliği’nin Türkiye gibi büyük ve güçlü bir ülkeye ihtiyacı var. Bu nedenle Birliğe üyelik sürecinde gerçekleştirilmesi gerekenler eminim ki en kısa zamanda aşılacak ve ülkeniz Birliğe üye olacaktır. Biz Macaristan olarak Türkiye’nin Birliğe üye olmasını destekliyor ve bu konuda emin ve güçlü adımlar atıyoruz” dedi. Sözlerine devam eden Varadi; “Nijat Ayvaz’ın sergisi ile ilk kez karşılaşıyorum. AB ülkelerinde çok afişler gördüm, ama Nijat Ayvaz’ın fotoğraflarına hayran kaldım. AB’nin afişlerinde bu fotoğrafları görmeyi isterim ve kendisinden eğer izin verirlerse bu fotoğrafları kullanmak isterim” diye konuştu. Varadi, Kepez’de bulunan ve tek kelime Türkçe konuşamayan Macar’ın kendisi olduğunu dile getirerek, bu durumdan çok utanç duyduğunu da sözlerine ekledi.

Köklü dostluk ve sevgiyi, günümüz Türkiye’sinde yaşadım

Daha sonra sırasıyla Kepez Belediye Başkanı ve Macaristan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Istvan Szabo konuşmalarını sundular. Büyükelçi Szabo çok yakında Türkiye’deki görev süresinin biteceğini ve Macaristan Cumhuriyeti Dış İşleri’ndeki yeni görevine başlayacağını dile getirdiği konuşmasında; “Ülkenize ilk geldiğimden bu yana, yıllar geçmiş… Dostluğun ve sevginin bu kadar güzel yaşandığı bir ikinci ülke var mıdır, bilmiyorum. Ama ben Türk ve Macar halklarının tarihten gelen köklü dostluk ve sevgisini, günümüz Türkiye’sinde ziyadesiyle yaşadım. Çok güzel dostluklar ve sevgilerle ülkenizden ayrılacağım. Bugün burada düzenlenen Macaristan Kültür Günü’ne katkı koyan sanatçılarımıza, Kepez Belediyesi ve halkına çok teşekkür ederim” dedi.

Kepez Belediyesi Kent Konseyi başkanı ve aynı zamanda Macaristan Cumhuriyeti Antalya Fahri Konsolosu Prof. Dr. Bekir Bülent Özsoy da; “Büyükelçi Istvan Szabo, kelimenin tam anlamıyla bir dost ve içten biri olarak kalplerimizde taht kurmuştur” diyerek gecenin konser ve gösteri bölümünü sundu.

Gecede Türkçe-Macarca türküler söyleyen İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Dr. Erdal Şenlikoğlu, Macar besteci ve halk müziği araştırmacısı Bela Bartok (1881-1945)’un Toroslar bölgesinde yaptığı derleme çalışmalarının önemine dikkat çekerek o dönem Bartok derlemelerinden ve kendi Yunus Emre ve Aşık Veysel türkülerinden örnekler sundu.

Büyük ilgi gören bu konserin ardından sahne alan dünyaca ünlü “4 For Dance” topluluğu 1,5 saati aşan muhteşem bir dans şovu ile katılımcılara keyifli zaman geçirttiler.

Etkinliğin sonunda katılımcılara plaket takdim edildi. Gazeteci-Sanatçı Nijat Ayvaz Sergi'nin ertesi gün yüzlerce öğrencinin akınına uğramasından memnuniyetini dile getirdi. Ayvaz; “Antalya Duraliler İlköğretim Okulu Fotoğraf ve Müzik Kulübü öğrencileri, güne inanılmaz neşe kattılar. Teşekkür ediyorum” dedi.

Yüzlerce öğrencinin büyük ilgiyle dinledikleri anlatım ve izledikleri sergi 20 Mayıs'ta İstanbul'da açılacak...

Editör : Tuğberk Erdem
2900 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu