Ayvaz'dan, Ünlü Macar Yazar Mikes Kelemen'e Vefa
reklam
04 Temmuz 2012
Ayvaz'dan, Ünlü Macar Yazar Mikes Kelemen'e Vefa

Ayvaz'dan, Ünlü Macar Yazar Mikes Kelemen'e Vefa

Tekirdağ’ın Kültür Elçisi Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Nijat Ayvaz, ünlü Macar Yazar Mikes Kelemen’e ölümünden 251 yıl sonra anıt mezar yaptırılmasına ve fahri hemşehrilik beratı verilmesine öncülük etti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Nijat Ayvaz; “Kentlerin, geçmişlerinde yaşanan gerçeklere objektif yaklaşıp buradan hareketle vefa duygusunu geleceğe armağan etmesi önemlidir. Hayatının büyük kısmını Tekirdağ’da yaşamış Mikes Kelemen’e yüzyıllar sonra ilk kez “Hemşehrim” diye hitap ettiğim de oldukça yadırganmıştım. ‘Neden olmasın?’ dedim. Dünya klasikleri arasına girmiş “Türkiye Mektupları” adlı eseri ile Mikes Kelemen Tekirdağ’ın unutulmuş bir dönemine ışık tutuyordu. Kısacası Tekirdağ tarihinin, Macar Yazara bir vefa göstermesi gerekiyordu. Zaman içinde kaybolan mezarının yerine, en azından bir anıt mezar yaptırılmalıydı ve bu değerli yazara 251 yıl sonra “Tekirdağ’ın Fahri Hemşehri” beratı verilmeliydi. Yetkililere bu projelerimi açtığımda -başta Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç olmak üzere-, oldukça olumlu karşıladılar. Ve Başkan Yardımcısı Mehmet Özen’in projelendirdiği ve Planlama Müdürü Mukadder Çetiz’in özverili çabaları ile 48’inci Kiraz Festivali’mizde geniş bir katılımcı ile anıt mezar açılışı gerçekleşti. Aynı zamanda Mikes Kelemen’e, fahri hemşehrilik beratı da verildi. Ben kendi adıma, Tekirdağ’ın geleceğiyle ilgili önemli bir projeyi hayata geçirdiğimize inanıyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Mikes Kelemen’e, Fahri Hemşehrilik Beratı’nın verilmesi ve Anıt Mezar açılışına; Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, Macaristan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Macaristan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Victor Matiz, Macaristan’ın Sarospatak şehri Belediye Başkanı Dr. Eva Komaromi, Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, Macaristan Budapeşte Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı Tibor Todd, Ünlü Macar Türkolog Edit Tashnadi, Tekirdağ Türk-Macar Dostluk Derneği Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, kalabalık Macar misafir topluluğu ve Tekirdağlılar katıldı.

Editör : Tuğberk Erdem
3252 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu