Fatih Koleji, Dünya Pi Günü'nü Kutladı
reklam
24 Mart 2013
Fatih Koleji, Dünya Pi Günü'nü Kutladı

Fatih Koleji, Dünya Pi Günü'nü Kutladı

Çorlu Fatih Koleji, 14 Mart Dünya Pi (π) Günü coşkusunu yaşadı. Matematik Zümresi’nin organize ettiği Pi Günü’nde öğrencilere, pi sayısına farklı bakış açısı oluşturan izlenimler verildi. Kolejde yapılan etkinliklere, veliler de iştirak etti.

Çorlu Fatih Koleji, 14 Mart Dünya Pi Günü coşkusunu yaşadı. Öğrencilerle beraber pi şeklinde yaş pastalar, kurabiyeler, çiğ köfteler yapılıp, pi sembolünden oluşan değişik el emeği ürünler oluşturuldu. Önce öğrencilerin hazırladığı bu ürünler sergilendi ve program sonunda hazırlanan pi şeklindeki ikramlar öğrenci, öğretmen ve velilere ikram edildi. Ayrıca Pi Günü olması nedeniyle bütün öğrenci ve öğretmenlere  “π”  şeklindeki rozetler takıldı.

Pi Sayısı Nedir?

Pi sayısı, dairenin çevresini ve alanını bulmak için kullanılan matematiksel bir değerdir. Dairenin alanı ve çevresini bulmakta kullanılan pi sayısı, ilk olarak Eski Mısır ve Babil’de bundan yaklaşık 4 bin yıl önce ortaya çıkmıştır.  Daha sonraki yıllarda Arşimet (M.Ö. 287-212)’de pi sayısını 3,14 olarak bugünkü değerine çok yakın tespit etmiştir.  Pi sayısı her ne kadar 3,14 olarak kullanılsa da zaman içersinde meraklıları için sürekli bir uğraş olmuştur. 1999 yılında Tokyo Üniversitesi’nde süper bilgisayarlar yazılımıyla pi sayısının 37 saatte virgülden sonraki 206,158,430,000 basamaklarına ulaşılmıştır. “İnsanlar uzun yıllar boyunca neden pinin sonsuza giden basamaklarını bilmek istemiştir?” diye düşünüldüğünde, insanın bir yerlere ulaşma arzusu ve daha da önemlisi sonsuza olan hasreti, sonsuzu anlama çabasıdır denilebilir. Bu konuda David Cudnovski; “Piyi keşfetmek, kâinatı keşfetmek gibidir” demektedir. Ayrıca 2002 yılında, pi sayısının virgülden sonraki 1,24 trilyonuncu basamağına da ulaşılmıştır.
Editör : Tuğberk Erdem
3113 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu