Tuğberk Erdem - Ne İsa'ya, Ne Musa'ya!

Tuğberk Erdem

Ne İsa'ya, Ne Musa'ya!

Tuğberk Erdem

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nin tamamlanmasıyla birlikte göreve gelen yönetimler, daha yerlerine alışamadan sorunlarla boğuşmaya başladılar. Bütçe, yarım kalan projeler, yeni dönem planları, destek bekleyen sivil toplum kuruluşları ve hizmet önceliği olan konular bir yana dursun, ‘geçim’ sıkıntısı çeken vatandaşlardan gelen yüzlerce taleple burun buruna kaldılar. Bu durumdan en çok muzdarip olanlar ise geminin dümenine geçen belediye başkanları oldu.

***

Anlaşılan odur ki vatandaşlar, ‘seçim’ derdinin ardından kendi gündem maddelerinin en başında yer alan ‘geçim’ derdine geri döndüler. Kendilerine, yakın akrabalarına ya da üniversiteden yeni mezun olmuş çocuklarına iş bulmak isteyen, soluğu belediye başkanlık katında alıyor. “Başkanı tebrik edeceğiz!” bahanesi ile yapılan randevu talebi, görüşme sırasında “Seçimlerde, ailecek sizi destekledik.” sözleri eşliğinde bir şekilde iş talebine bağlanıyor. Yani her seçim süreci sonrasında yaşanan rutin hadiseler. Eğer ‘şanslı’ veya ‘elit’ bir grup azınlığa dâhil değilseniz ya da göreve gelen yeni yönetimde ‘değerli bir büyüğünüz’ yer almıyorsa, bu işin nasıl sonuçlanacağı gayet net. Fazla umutlanmayın derim! Zira “Bunlardan hiçbir şey olmaz. Seçimde o kadar destekledik, bizim oğlanı bir işe bile almadılar. Ama bir sonraki seçimde, görürler günlerini!” söylemini gerçekleştiren kalabalık güruha duhul olmaktan ileri gidemezsiniz! Kaldı ki belediye başkanları ne yapsın? İstihdam sağlamak, öncelikli olarak yerel yönetimlerin sorunu mu? Veya belediye imkânlarıyla nereye kadar istihdam sağlanabilir? 

***

Üniversite mezunu bazı gençlerimizin ise bir önceki bölümde bahsedilen konuyla ilgili en ufak bir fikirleri bile yok! ‘Daha doğarken ağızlarında altın kaşıkla doğan’ bu ‘şerbetli’ gençlik, siyaset dünyasında rol alan öz veya manevi ebeveynleri sayesinde ilgili kurum ve kuruluşlar bünyesinde kolayca iş bulabiliyorlar. Belediye başkanları, bu durumda nispeten daha rahatlar. Çünkü bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan bu kitlenin ana hedefinde, Bakanlıklar yer alıyor. Tabii istisnalar da olabiliyor. Ona da başkanların şansı ya da şanssızlığı diyelim. Bu arada aklıma gelmişken, siz bu gençlerin durumunun çok rahat olduğunu mu zannediyorsunuz? Bence yanılıyorsunuz! Öncelikle bu çocukların bir kadroları bile yok! Senelerce dirsek çürütüp, olağanüstü başarılar sergileyip, engin deneyimleri sayesinde bu noktalara gelebiliyorlar! Üstüne üstlük, tamamen mesleki açıdan kendilerini geliştirebilmek için buralarda çalışmaya başlıyorlar! Daha da vahim olanı, yaptıkları iş karşılığında hiçbir ücret de almıyorlar! Anlayacağınız, yapılan iş tamamen kamu hizmeti! Bu gençlerin doğduklarından bu yana yaşadıkları en büyük talihsizlik de bu olsa gerek. İnsanın resmen ağlayası geliyor! Biz en iyisi ‘Çok şükür halimize!’ diyelim…

***

Belediyelerde yeni göreve gelen başkanların sorunları, bir değil bin değil… Sorunları sadece, kendilerine destek veren partililerin 1’inci derece yakınlarına yeni iş istihdamı sağlamakla sınırlı değil ki… Bir de el değiştiren veya el değiştirmese de yönetim değiştiren belediyelerdeki çalışanlardan gelen iş talepleri var. Onlara da uygun bir kadro, uygun bir yer, uygun bir pozisyon bulabilmek adına hummalı bir çalışma sergilenmek zorunda. Hadi açık bir kadro bulundu diyelim, çalışana verilecek maaşın bütçeye getireceği ek yük ne olacak? Nereden karşılanacak? Merkezi yönetimden gönderilen pay neye, ne kadar yetecek? Bütçeye yeni yükler binecek mi? Alın size çözüm bekleyen yeni bir sorun sarmalı daha…

***

Dertler, bu kadarla da sınırlı değil… Seçimi kaybeden partili belediye başkanlarından gelmesi kuvvetle muhtemel talepleri de göz ardı etmemek gerekir. Senelerdir adeta geleneksel hale gelen bir davranış rutini olarak seçimi kaybeden belediye başkanları, hemen yeni bir firma kurma gereksinimi duyuyorlar. Belediye başkanı olarak görev yaptıkları süreç içerisinde piyasadan temin edilen hizmet kalemlerini gayet iyi bildikleri için, faaliyet alanları ve kapsamları aynen bu doğrultuda olan yeni firmalarıyla boy gösteriyorlar. Temizlik işleri, sosyal hizmetler, organizasyon, ses ve sahne ekipmanları kurulumu, personel kıyafetleri temini veya sigortacılık, başlıca faaliyet alanları içerisinde yer alıyor. Bazen de büyük ölçekli inşaat firmaları olarak sektöre hızlı bir giriş yapıyorlar. Tebrik ziyareti sırasında bu firmadan da bahsettin mi, işlem tamam. Belediye başkanının nur topu gibi bir sorunu daha oldu. Zira bunun bir de partisel baskı boyutu var. Tabii ki eski başkanın genel merkez nezdinde siyasi bir karşılığı varsa…

***

Tüm bunları akıl süzgecinden geçirdikten sonra sade vatandaşlar olarak bizlerin, yeterince zor olan hayat şartlarının yanında bir de bu sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalmadığımız için halimize şükretmemiz gerekiyor. Ha bu arada, göreve gelen belediye başkanlarından bazılarının içinde bulunduğu hizmet aşkını da takdir etmemek elde değil! Hem bu kadar sıkıntı çekeceksin hem de kimseye yaranamayacaksın! Siyasette “Efsane” olmuş bir büyüğümüzün dediği gibi; “Ne İsa’ya, ne Musa’ya”

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu