Demokrasi Yolundaki 91'inci Gurur Yılını Sevinçle Kutladık
reklam
03 Kasım 2014
Demokrasi Yolundaki 91'inci Gurur Yılını Sevinçle Kutladık

Demokrasi Yolundaki 91'inci Gurur Yılını Sevinçle Kutladık

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci kuruluş yıl dönümü, Çorlu’da coşkulu törenlerle kutlandı. Yağmura rağmen halkın yoğun ilgi gösterdiği törende, 91 yaşındaki Cumhuriyet Kadını İsmet Arıdıcı’nın yaptığı duygu yüklü konuşma büyük alkış aldı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı, Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı. 28 Ekim 2014 Salı günü gerçekleştirilen törende; Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Habip Korkmaz, Çorlu Emniyet Müdürü İsmail Dinçer Öğüt, Çorlu Milli Eğitim Müdürü Mustafa Güçlü, CHP Çorlu İlçe Başkanı Adnan Kum, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı İsmet Albayrak, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşların katıldığı çelenk töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu. Çelenk koyma töreninden sonra Kaymakam Levent Kılıç ve protokol mensupları, engelli bir vatandaşla yakından ilgilendi. Yaklaşık 10 dakika süren sohbetin ardından protokol mensupları, engelli vatandaşla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Kaymakamlık makamında, tebrikler kabul edildi

29 Ekim sabahı Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Kaymakamlık makamındaki tebrikleri kabul etti. Kabul töreninin ardından Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Omurtak Caddesi’ndeki tören alanına geçiş yaptı. Kılıç, Bekiroğlu ve Baysan’ın askeri araç ile halkı selamlamasının akabinde Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikâl etmiş İstiklâl Şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu.

“Cumhuriyet, hoşgörü temelli bir rejimin adıdır”

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç; “Bugün, millet olmanın, bir olmanın verdiği gururun, sevincin, coşkunun zirveye çıktığı gün ve bugünü tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorlu’da da huzur ve güven içerisinde kutlamanın kıvancını yaşıyoruz. Şüphesiz ki insan onuruna, yaradılışına en yakışır rejimin adıdır Cumhuriyet. Cumhuriyeti ideal rejim yapan, milleti ve idaresini ön plana çıkarması ve bunun üzerinde herhangi bir güç tanımamasıdır. Cumhuriyet bir değerler manzumesidir. Bir bütün olarak algılanmalı, tüm niteliklerine eşit değerler atfedilmeli, evrensel kabullerle uygulanmalıdır. Sadece bir niteliğin öne çıkarılarak, diğer esasları arka plana atılmamalıdır. Cumhuriyet keza, tek bir fikre yönelik peşin kabuller rejiminden çok, bölücü ve yıkıcı unsurlar taşımadığı sürece, farklı fikirlerin ifade edilmesinin teminatı altına alındığı, hoşgörü temelli bir rejimin adıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadeleriyle Cumhuriyet; Türk Milleti’nin tabiatına ve geleneklerine en uygun, yüksek ahlâki değer ve niteliklere dayanan, erdemli, faziletli insanlar yetiştiren ve erdemli, faziletli insanlara yakışan, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesi, aynı zamanda da halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onları bir ve bütün kılan yönetim şeklidir” dedi.

“Tarih, milletlerin boy aynasıdır”

Kaymakam Kılıç; “Sevgili Gençler! Sizler; geleceğimiz ve ümidimizsiniz. Ülkemizin, uygar milletler arasında hak ettiği yeri almasındaki hayati görev sizlere düşmektedir. Size emanet edilen değerleri muhafaza etmek, daha ileriye taşımak sorumluluğu sizin omuzlarınızdadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sorumlulukla ilgili çok veciz şekilde ifade ettiği; “Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getiren milletler, evvela haysiyetlerini ve daha sonra istikbâllerini kaybetmeye mahkûmdurlar” sözlerini hatırınızdan hiç çıkarmayacağınıza, bu ülkeyi hak ettiği saygınlığa taşıyacağınıza olan inancım tamdır. Tarihimizi iyi öğrenmeli, gereken dersleri akılda tutmalısınız. Biliniz ki tarih, milletlerin boy aynasıdır. Kendinizi aynada nasıl görmek istiyorsanız, ona göre rol üstlenmek durumundasınız. Yine bilmelisiniz ki; Cumhuriyetin bir erdem olması kadar, onu lâyıkıyla yaşatmak da bir meziyettir” diye konuştu.

“Özgüvene ve milli dayanışmaya ihtiyacımız var”

Konuşmasının son bölümünde Kılıç; “Sevgili Çorlu Halkı! Cumhuriyetimizin 91’inci yılını kutlarken bugünün anlam ve önemine binaen yapmamız gereken, hem sahip olduğumuz değerlerin muhasebesini yapmak hem de ileriye doğru bakmaktır. Bugün, her zamankinden daha çok çalışmaya, özgüvene ve milli dayanışmaya ihtiyacımız vardır. Bu yolda, direncimiz ve dayanışma hasletlerimiz ile aşmamız gereken sınavlar olacaktır. Tabi ki bu durumlardan acılar ve zorluklara karşı, ne karamsarlığın ne de duyarsızlığın tuzaklarına düşmeyeceğiz. Çünkü milletimizin sarsılmaz iradesi ve Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma azmi, tüm düşman ve işbirlikçileri yok edecek güçtedir. Bu duygu ve düşünceler ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Cumhuriyet Bayramı’nızı yürekten kutluyorum” diye konuştu.

Bir ilk yaşandı

Bu yılki törende, bir ilk yaşandı. Kaymakam Kılıç’ın konuşmasının ardından 91 yaşındaki Cumhuriyet Kadını İsmet Arıdıcı da bir konuşma yaptı. Ardıcı’nın konuşması töreni izleyen vatandaşlar ve protokol mensuplarından büyük bir alkış alırken, Kaymakam Levent Kılıç Arıdıcı’nın konuşmasından sonra protokol tribünündeki yerinden inerek, Ardıcı’nın elini öpüp yanına oturttu. Kaymakam Kılıç’ın bu hareketi, izleyenlerden büyük takdir topladı. Daha sonra öğrenciler tarafından Cumhuriyet temalı şiirler okundu. Halk oyunları ekiplerinin yaptığı gösterilerin ardından okullar ve tören birlikleri tarafından gerçekleştirilen resmigeçit töreniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları son buldu.

Uzun bir aradan sonra milletvekilleri törene katıldı!

Omurtak Caddesi’nde gerçekleştirilen törende; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Habip Korkmaz, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Gürzsoy, Çorlu Emniyet Müdürü İsmail Dinçer Öğüt, Çorlu Milli Eğitim Müdürü Mustafa Güçlü, CHP Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Adnan Kum, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Çorlu İlçe Teşkilatı Başkanı İsmet Albayrak, MHP Çorlu İlçe Teşkilatı Başkanı Cüneyt Ergül, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri (TESKİ) Genel Müdürü Halim Orta, resmi kurum temsilcileri, meslek odaları ile sivil toplum kuruluşlarının başkanları da hazır bulundu.

Cumhuriyet Konseri iptal edildi

29 Ekim Cumhuriyet Konseri Konya’nın Ermenek İlçesi’nde meydana gelen maden faciası dolayısıyla iptal edilirken, CHP Çorlu İlçe örgütü tarafından gece Fener Alayı düzenlendi.

Editör : Tuğberk Erdem
1974 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu