Çorlu'ya Amatem Ve Kvc Açıldı
reklam
12 Mayıs 2015
Çorlu'ya Amatem Ve Kvc Açıldı

Çorlu'ya Amatem Ve Kvc Açıldı

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Tekirdağ’a gelen Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Çorlu Devlet Hastanesi’nde hizmet vermeye başlayan AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) ile KVC (Kalp ve Damar Cerrahisi) servisinin açılışını yaptı

Alkol ve madde kullanım bozukluğu olanların ilk başvurdukları, ayaktan tedavilerinin uygulandığı ve gerekirse yatış planının yapıldığı bölüm olarak bilinen Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM)’nin Çorlu Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz haftalarda hizmet vermeye başlamasının ardından açılışını, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu gerçekleştirdi.

“İhtiyacı minimuma indirmeliyiz”

Programın açılış konuşmasını, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Dönmez yaptı. Açılış törenine katılım gösteren davetlilere teşekkür eden Dönmez’in ardından kürsüye, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu geldi. Bakan Müezzinoğlu; “Zaman zaman fiziksel sorunlarımız, ruhsal sorunlarımız, sosyal yönden sorunlarımız oluyor. AMATEM üzerinden gittiğimizde, alkol ve madde bağımlılığı konusu, bugün gelişmiş Avrupa ülkelerinin ve Amerika’nın en önemli ve en temel sorunlarının başında geliyor. Ama ülkemiz açısından avantajlı bir durumumuz var. O avantaj dezavantaja dönüşmeden, mevcut durumumuzu daha da avantajlı bir hale getireceğiz. AMATEM’ler açan değil, AMATEM’e ihtiyacı minimuma indiren bir düşünce tarzıyla hareket ediyoruz. Bu sayede; ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı bireyler ve sağlıklı aileler yetiştirme süreçlerini çok daha fazla geliştirmiş oluyoruz. Bu anlamda Bakanlık olarak ve hükümet olarak buradan da Başbakan’ımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“AMATEM’e olan gidişin önünü kesmemiz lazım”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun uyuşturucu ile olan mücadeleye çok güçlü destek verdiğini belirten Bakan Müezzinoğlu; “Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda; Başbakan Yardımcımızın Başkanlığı’nda toplanan ve 8 Bakan’dan oluşan bir ekiple, yaklaşık 7-8 aydır yoğun çalışmalar ve acil eylem planları hazırladık. Bakanlıklarımızı, STK’ları ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti gibi bütün dinamikleri devreye sokuyoruz. Önemli iki konu var. Birisi koruyucu önlemler, ikincisi ise önleyici önlemler. Koruyucu önlemler büyük oranda bizi ilgilendiriyor, yani bireyi koruyabilmek. Biz bireyi koruyabilmeliyiz. Neden koruyabilmeliyiz, kötü alışkanlıklardan. Onun için de; bilinçlendirme, bilgilendirme, eğitme ve muhatap olunan noktada vatandaşımızın hemen yanında olabilmeliyiz. Aile hekimlerimiz ve psikologlarımız sayesinde ve yine onların destekleriyle, AMATEM’e olan gidişin önünü kesmemiz lazım. İlk muhataplıkta da biz bireyin yanında olarak, onu koruyan ve oradan uzaklaştıran olmalıyız” diye konuştu.

“Narkotimler oluşturuldu”

Önleyici tedbirler kapsamında da Narkotimler’in oluşturulduğunu söyleyen Bakan Müezzinoğlu; “İçişleri Bakanlığımız tarafından, Narkotimler kuruldu. En ücra noktalara kadar gidebilen, erken uyarı sistemleri kurarak ulaştıran ile ulaşanın arasındaki iletişimi sıfıra indirebilen timler bunlar. Bu konudaki çalışmalarımızı, daha da yoğunlaştırıyoruz. Adalet Bakanlığı’nın yeni yasal düzenlemeleri ile tıpkı terör suçu niteliğinde olduğu gibi satıcılar konusunda ağır cezai müeyyideler uygulanıyor. Caydırıcılık unsurunu, özellikle merkeze aldık. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte; toplumumuzu koruyan, sağlıklı bireyler, sağlıklı aileler ve sağlıklı bir toplum yetiştirmek için gerekli olan dinamikleri çok daha fazla devreye sokacağız” dedi.

“20 bin uzman hekim açığı var”

Esas temel sorunun hekim açığı olduğunu söyleyen Bakan Müezzinoğlu; “20 bin uzman hekim açığı olan bir ülkeyiz. Bunu daha çok, hekim arkadaşlarımızın fedakârlıkları ile kapatmaya çalışıyoruz. Hemşire ve sağlık çalışanı arkadaşlarımızın özverili çalışmaları ile kapatmaya çaba sarfediyoruz. Ben onların fedakârlıklarına, özverili çalışmalarına teşekkür ediyorum. Mesleklerine duydukları saygıya da ayrıca teşekkür ediyorum. “Şifa dağıtan ele vefa” diyoruz. OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development-Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ortalamasının yarısı kadar hekim sayımız var. Hastanelerimizden hizmet alan vatandaşlarımızdan, şifa dağıtan ellere vefa göstermelerini istiyoruz. Şiddet ve kötü muamele gibi konuları duymak istemiyoruz. Bizim vicdanlarımızı sızlatmamalarını istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Akçay, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Adayları; Mustafa Yel, Ayşe Doğan, Metin Akgün ve Hakan Sunal tarafından AMATEM servisinin açılış kurdelesi kesildi.
Editör : Tuğberk Erdem
2671 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu