18 Aylıkken Katledilen Türkan Bebek, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
reklam
06 Ocak 2020
18 Aylıkken Katledilen Türkan Bebek, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

18 Aylıkken Katledilen Türkan Bebek, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Bulgaristan’da uygulanan zorunlu asimilasyon girişimine karşı düzenlenen protesto yürüyüşü sırasında annesinin kucağında henüz 18 aylıkken şehit edilen Türkan Bebek, vefatının 35’inci yıl dönümünde adını taşıyan parkta düzenlenen törenle anıldı.

Ergene Belediyesi, Bulgaristan’da yaşanan zulüm döneminde çekilen tüm acıların sembolü olan ve henüz 18 aylıkken Bulgar askerleri tarafından annesinin kucağında vurularak şehit edilen Türkan Bebek için anma töreni düzenledi. Ölümünün 35’inci yıl dönümünde anılan Türkan Bebek için kendi adını taşıyan parkta düzenlenen programa; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Ergene Belediye Başkan Yardımcıları Hülya İnci, Ayça Albayraktar, Mehmet Cebeci ve Yüksel Baydarlı, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin, Ergene Belediyesi Meclis Üyeleri, siyasi partilerin yerel temsilcileri, çeşitli dernek ve odaların yönetim kurulu başkanları, muhtarlar, Kırcaali Kızılağaç (Kirkovo) Belediyesi Çakırlı (Fotinovo) Ortaokulu müdür, öğretmen ve öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

ÖZGÜRLÜĞÜN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ

Saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklâl Marşı’mız ile başlayan programda konuşan Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Vefatının 35’inci yıl dönümünde henüz 1,5 yaşındayken katledilen Türkan Bebek’imizi rahmetle anıyorum. 1984 yılında Bulgaristan’da izlenen asimilasyon politikası ve yapılan zorunlu isim değişikliği baskıları sırasında ve sonrasında Belene Toplama Kampı’nda eziyet çeken, vefat eden tüm soydaşlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum. Ergene Balkanlar’dan ve Anadolu’nun dört bir tarafından gelen vatandaşlarımızın hoşgörü ile bir arada yaşadığı Türkiye mozaiği bir ilçemizdir. Bizler, doğumdan ölüme vatandaşlarımızın her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu doğrultuda Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Naim Süleymanoğlu’nun adını spor tesislerimize vererek hatırasını yaşatıyoruz. Yine her yıl düzenlediğimiz geleneksel yağlı güreşlerimize de Kızılcıklı Mahmut Pehlivan’ın adını vererek kültürel zenginliğimiz ve gurur kaynağımız olan atalarımızı yâd etme fırsatı bulduk. 2 yıl önce bugünlerde, Türkan Bebek Parkı’nın açılışını birlikte gerçekleştirmiştik. Bugün de anlamlı bir program için burada toplandık. Yine tarih bilincimizi unutmamak ve gelecek nesillere aktarmak için temel atma törenini beraber gerçekleştirdiğimiz Atatürk Evi’nin yanına, tüm göçleri temsilen bir Göç Anıtı’nı da inşa edeceğiz. Ölüm her zaman zor ve erkendir; ancak minik Türkan Bebek’imizin katledilmesi, bizlerin içinde her daim bir yara olarak kalacaktır. Bir daha böylesine büyük acıların yaşanmamasını diliyorum. Bunun için gelecekte, geçmişte olduğundan daha çok birbirimize kenetlenmeli ve özgürlüğün kıymetini bilmeliyiz.” dedi.

MİSAFİRLİKTE KALAN ÇOCUKLARIZ

Gerçekleştirdiği konuşmaya devam eden Yüksel, “Memleketi neresi olursa olsun, her kesim ve 7 iklimden gelen vatandaşlarımızı kucaklayarak ‘Ergeneli’ kimliğinde birleştik. Balkanlar’dan gelen soydaşlarımıza da bu gözle bakıyoruz, ancak kendileri de birçok sıkıntılı durumlardan geçmişlerdir. Şair Altay Suroy’un Rumeli’ye ithafen yazdığı şiirdeki şu dizeler, çekilen sıkıntıların özeti niteliğindedir; ‘Dilimizin vatanında yabancıyız. Balkanlıyız, Rumeliliyiz biz. Türkçemizle yaşamak için direniriz elgin ellerde. Misafirlikte kalan çocuklarız.’ Başta Türkan Bebek olmak üzere Bulgaristan’da 1984 olaylarında hayatını kaybeden tüm soydaşlarımızı, vatanı uğruna şehit olan Mehmetçiklerimizi, Sarıkamış’ta vefat eden 90 bin vatan evladını rahmetle anıyor, gazilerimize de minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Hepinize teşekkür ederim.” diye konuştu.

ANNESİNİN KUCAĞINDA ŞEHİT EDİLDİ

Anma töreninde, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da bir konuşma gerçekleştirdi. Albayrak, “26 Aralık 1984 yılında ‘tek uluslu bir devlet yaratmak amacıyla soya dönüş’ adı altında Bulgaristan’da başlatılan asimilasyon politikası, büyük bir insanlık trajedisine dönüştü. Asimilasyon Politikası’na uğrayan soydaşlarımız, çok ağır bedeller ödediler. Türk isimlerinin zorla Bulgar isimlerine çevrilmesine karşı çıkmak için düzenlenen protesto eyleminde annesinin kucağında vurularak şehit edilen Türkan Bebeği, 35’inci yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.” dedi.

İNANÇLARI İÇİN AYRIMCILIĞA UĞRADILAR

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise yaptığı açıklamada, “Bugün buradayız, çünkü Anadolu’da, Balkanlar’da hiç bitmek bilmeyen o göçlere, o savaşlara tanıklık eden bir ulusun mirasçılarıyız. Yüzyıllarca insanlar; çok büyük zorluklar çektiler, çok büyük kıyımlara uğradılar. Dili için kültürü için, inancı için ayrımcılığa uğradılar, şiddet gördüler. Bunun en yakın örneği, Bulgaristan’da yaşandı.” diye konuştu. 

KATİLİN ELİNDEN MAZLUMUN YÜREĞİNE

“Geçtiğimiz yıllarda Ergene Belediyesi buraya Türkan Bebek isminde bir park yaptı ve biz bugün, bu parkta Türkan Bebek’i anıyoruz.” diyen CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise, “Gerçekten çok büyük acılar yaşandı. Türkan Bebek’in katledilmesinin sebebi, asimilasyona karşı gelen insanların protesto gösterilerinde bulunmasıydı. O kurşun; katilin elinden, mazlumun yüreğine sıkılan bir kurşundu. Orada ölen yalnız Türkan Bebek değil, insanlığın ta kendisi oldu.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Bulgaristan’dan Ergene’ye getirilen Kırcaali Kızılağaç Belediyesi Çakırlı Ortaokulu öğrencileri tarafından Türkan Bebek için hazırlanan şiir okundu. Şiirin okunmasının ardından Türkan Bebek Anıtı’na karanfiller bırakıldı.
Editör : Tuğberk Erdem
1305 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu