Sağlıkta Şiddet Hız Kesmiyor!
reklam
30 Haziran 2015
Sağlıkta Şiddet Hız Kesmiyor!

Sağlıkta Şiddet Hız Kesmiyor!

Tekirdağ Tabip Odası, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Op. Dr. Kamil Furtun için eylem yaptı. Samsun’da yaşanan vahim olayı kınamak için Tuğlalı Park’ta toplanan sağlık emekçileri, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına dikkat çektiler.

Sağlık emekçileri adına Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Yücel Ayaz’ın basın açıklaması yaptığı protesto eylemine; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, CHP Tekirdağ Milletvekili Adayları İlhami Özcan Aygun ve Arzu Mandalı Sucu ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

“Sağlıkta dönüşümün kurbanı oldular”

Yaptığı basın açıklamasına, ‘sağlıkta şiddetin hız kesmediğini’ vurgulayarak başlayan Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Yücel Ayaz; “29 Mayıs Cuma günü, Samsun’da Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kamil Furtun çalışmakta olduğu hastanede silahlı saldırı sonucu şehit edildi. Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ersin Arslan ve Dr. Melike Erdem’den sonra Dr. Kamil Furtun da sağlıkta dönüşümün kurbanı oldu. Maalesef artık sağlık çalışanlarına şiddet olağan hale gelmiştir, getirilmiştir. Sağlıktaki şiddetin vebali, Sağlık Bakanlığı’nın üzerindedir. Sağlıkta dönüşümün başladığı 2003 yılından beri hekimlerin ve sağlık çalışanlarının uğradığı zulüm ortadadır. Yetkililer; sağlıkçıları hastanelerinde yuhalatmışlar, oy kazanabilmek için hekimlerin ve sağlık çalışanlarının itibarını zedeleyen söylemlerde bulunmuşlar, sağlık sistemindeki bozuklukların sorumlusu olarak hekimleri göstermişler, hekimlerin aldıkları ücretleri abartarak halka sunmuşlar, Alo SABİM hattı ile her şikâyette soruşturma açarak sağlık çalışanlarının işlerini güvenle yapabilmelerini engellemişlerdir. Kısaca yetkililer tarafından sağlık çalışanları hedef gösterilmiştir. Sağlıkta şiddet kontrollerinden çıkınca da “Sağlıkta şiddet sorunu yok, iletişim sorunu var!” diyerek sağlık çalışanlarına iletişim kursu vermişler, göstermelik komisyonlar kurmuşlardır. Yani sağlıkta şiddetin nedenleri konusunda tanıyı yanlış koydukları için tedaviyi becerememişlerdir” dedi.

“Artık bıçak kemiğe dayanmıştır”

Başkan Ayaz, yaptığı açıklamaya; “Dr. Kamil Furtun bunca yıldır sunduğu sağlık hizmetinin, kurtardığı canların bedelini canı ile ödemiştir. Sağlıkta şiddet, her olaydan sonra yetkililerin yayınladığı taziye mesajlarıyla, göstermelik düzenlemelerle artık geçiştirilemez. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Sağlık çalışanları olarak yeni hükümetin kurulması ile birlikte sağlık alanında acil yapılması gereken taleplerimiz şunlardır: Sağlıkta şiddeti önlemek için gerekli yasal düzenlemeler acilen yapılmalı, şiddeti uygulayana sıfır tolerans tanınmalıdır. Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının itibarlarını zedeleyen, onları hedef gösteren siyasi söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Alo SABİM şikâyet hattı derhal kapatılmalı, halkın sağlık konusunda şikâyetleri İl Sağlık Müdürlükleri tarafından incelendikten sonra gerekli ise sağlık personelinin savunması alınmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nda hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının şikâyetlerini iletebilecekleri bir birim oluşturulmalıdır” diyerek son verdi.
Editör : Tuğberk Erdem
1998 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu