Sağlık Hizmetlerinde Şiddet Sıradanlaştı!
reklam
10 Ağustos 2015
Sağlık Hizmetlerinde Şiddet Sıradanlaştı!

Sağlık Hizmetlerinde Şiddet Sıradanlaştı!

Sağlık çalışanlarının hizmet verdikleri hasta sayısının çok fazla ve mesai saatlerinin çok uzun olduğuna dikkat çeken CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, hekimlere ve yardımcı sağlık personeline ‘yıpranma payı’ verilmesi için kanun teklifi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu. Yüceer, halk sağlığı için kesintisiz hizmet veren hekimlere ve yardımcı sağlık personeline 5510 Sayılı Kanun’un 40’ıncı Maddesi’ne ek yapılarak, ‘yıpranma payı’ verilmesini istedi. Sağlık çalışanlarının büyük bir özveri ve emekle, 24 saat esasına göre yurttaşlara kesintisiz sağlık hizmeti sunduğu belirten Yüceer; “Personel eksikliğinden kaynaklanan iş yükü, yoğun iş temposunun ardından bitmek bilmeyen nöbetler, fazla mesailer sağlık çalışanlarını her geçen gün biraz daha yıpratmaktadır. Ayrıca sağlık çalışanlarının hizmet verdikleri hasta sayısı çok fazla ve çalışma saatleri çok uzundur” dedi.

Risk faktörü yoğun

Yüceer, sağlık sektörünün; uzun süreli çalışma, aşırı iş yükü, zaman baskısı, yetersiz dinlenme araları, fiziksel olarak kötü iş koşulları gibi stresle ilgili risk faktörlerini yoğun olarak içerdiğini belirtti. Yüceer; sağlık çalışanlarının tıbbi uygulamalar sırasında, hizmet yoğunluğuna göre değişmek üzere uzun süre ayakta kalma, nöbetlerde uykusuzluk, beslenme düzensizlikleri ile karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Sağlık çalışanı değersizleştirildi

Yüceer; “Sağlık emekçilerinin sağlık ve güvenlik riskleri diğer sektörlere göre de oldukça yüksektir. Birçok sağlık çalışanı, mesleğini icra ederken çeşitli sağlık-güvenlik riskleri ve tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Bundan dolayı hastalanmakta, yaralanmakta, sakat kalmakta veya ölmektedirler” dedi. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın; sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde organize edilmesi, finansman sağlanması ve sunulması olarak açıklandığını ifade eden Yüceer, bununla birlikte şimdiye kadar yapılanların hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Sistemin, Sağlık Bakanlığı’nı sadece politika üreten, standart koyan ve denetleyen bir konuma indirgediğini söyleyen Yüceer, devlet hastanelerinin ticarethaneye dönüştürüldüğünü ve sağlık çalışanlarının değersizleştirildiğini kaydetti.

32 bin sağlık çalışanı saldırıya uğradı

Yüceer, teklifin gerekçesinde; “Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında performans uygulamaları, kamu hastane birlikleri ve kanun hükmünde kararnamelerle sağlık hizmetinde, nitelik ve kalite kaybı yaşandı. Bunların doğal sonucu olarak da hekimler ve sağlık çalışanlarının çalışma alanları iyice daraltıldı ve çalışma huzuru kalmadı. Hekimleri verimlilik ve performans ölçütleriyle değerlendiren bu yeni sağlık sistemi, hastayı da müşteri olarak konumlandırdı. Sağlıkta Dönüşüm’le birlikte gece gündüz demeden mesai yapan yüz binlerce sağlık çalışanı, şiddete en çok maruz kalan kesim konumuna geldi. 113 Beyaz Kod kayıtlarına göre son 3 yılda 18 bini hekim, 13 bini diğer sağlık çalışanları olmak üzere toplam 31 bin 767 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Bu kabul edilemez saldırıların üçte biri, fiziki saldırılardır” ifadelerini kullandı.

Sağlıkta şiddet sıradanlaştı

Şiddetin diğer işyerlerine göre en çok sağlık alanında ortaya çıktığını, diğer sektörlere göre şiddete uğrama yönünden 16 kat fazla olduğunun tespit edildiğinin altını çizen Yüceer; “Sağlık hizmeti; hekimi, hemşiresi, sağlık personeli ve hastalarla bir bütündür. Sağlık hizmetinin kalitesinin yükseltilebilmesi; hekimleri, sağlık çalışanlarını, hastaları mağdur ve mutsuz etmeden, hak ettiğini, haklarını vererek sağlanabilir” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
2103 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu