Bel Çevresindeki Aşırı Genişlemeler, Kanseri Tetikliyor
reklam
09 Nisan 2017
Bel Çevresindeki Aşırı Genişlemeler, Kanseri Tetikliyor

Bel Çevresindeki Aşırı Genişlemeler, Kanseri Tetikliyor

Bel çevresindeki her 10 cm’lik genişlemenin ve kilodaki her 5 kg’lık artışın Vücut Kitle İndeksi’nde 5 birim artışa neden olduğunu belirten uzmanlar bu artışın, kolon kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine davetiye çıkardığını söylediler.

Vücut yağ oranının fazlalığı ile çoğunluğu sindirim ve hormonal sistemi ilgilendiren 12 çeşit kanser arasında ilişki bulunduğunu söyleyen uzmanlar, bu kanser türlerini ise şöyle sıraladılar: Pankreas Kanseri, Böbrek Kanseri, Yumurtalık Kanseri, Safra Yolu Kanseri, Ösefagus Kanseri, Kolon ve Rektum (Kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümü.) Kanseri, Mide Kanseri, Kemik İliği (Multiple Myelom: Fazla hayvansal yağ tüketenlerde ve obezlerde daha sık görülür.) Kanseri, Akciğer Kanseri, Meme ve Rahim Kanseri.

VÜCUT KİTLE İNDEKSİNİZİ HESAPLAYIN

Yapılacak ilk işin, Vücut Kitle İndeksi (VKİ)’ni hesaplamak olduğunu ifade eden uzmanlar “Vücut ağırlığınızın boyumuzun karesine bölünmesi ile elde edilen VKİ’nin, normal sınırlarda olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İdeal VKİ: 19-24 yaş için 19-24; 25-34 yaş için 20-25; 35-44 yaş için 21-26; 45-54 yaş için 22-27 ve 65 yaş üzerinde 24-29 aralığında olmalıdır.” açıklamasında bulundular.

VKİ ARTIŞI, KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bel çevresindeki her 10 cm’lik genişleme ve kilodaki her 5 kg’lık artışın VKİ’de de 5 birim artışa neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, VKİ’deki her 5 birim artışın şu sonuçları doğurabileceğini ifade ettiler: Kolon Kanseri (Erkeklerde yüzde 9 risk artışı), Rektum Kanseri (Erkeklerde), Ösefagus Kanseri, Pankreas Kanseri, Böbrek Kanseri, Rahim Kanseri (Menapoz öncesi kadınlarda), Kemik İliği Kanseri (Multiple Myelom), 3 farklı Safra Yolu Kanseri (yüzde 56 risk artışı). Hem vücut yağ oranında ve kiloda artış hem de bel/kalça oranındaki 0,1’lik artış, menapoza giren ve hormon replasman tedavisi görmeyen kadınlarda, meme kanseri görülme riskini yüzde 11, rahim kanseri görülme riskini yüzde 21 artırmaktadır.

Editör : Tuğberk Erdem
1760 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu