Yaz Tatilinizi Enerjik Ve Formda Geçirmenin Sırları
reklam
06 Eylül 2017
Yaz Tatilinizi Enerjik Ve Formda Geçirmenin Sırları

Yaz Tatilinizi Enerjik Ve Formda Geçirmenin Sırları

Birbirinden kalorili yemeklerle donatılmış açık büfeler, yüzme sonrası gelen acıkma hissi, akşam yemekleri sonrasında gece boyu devam eden atıştırmalıklar… Tatilin keyfini çıkarırken yeme eğilimin artması, hastalık risklerini de beraberinde getiriyor

Tatilde doğru beslenme planına uymamak, aşırı yemek isteği ve hareketsizlik; kilo fazlalığı ile birlikte halsizlik, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabet riskine neden olmaktadır. Uzmanlar, tatilden sağlıkla dönülebilmesi için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler.

BESİN ZEHİRLENMESİ RİSKİ

Beslenme rutininin ani olarak değişmesi, plansız yeme içme ve ihmal edilen hijyen kuralları gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle sıcakla birlikte bozulma riskleri artan et ve süt ürünlerine dikkat edilmesi, son kullanma tarihi geçen ürünlerin ise hiçbir şekilde kullanılmaması gerekmektedir.

HAFİF TATLARI TERCİH EDİN

Ağır hamur işleri ve kızartmalar yerine; ızgara, buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri seçilmeli, yemeklerin az yağlı olmasına dikkat edilmelidir. Bol sebze ve meyve tüketilmeli, asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, soğuk bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir.

MEYVE TABAKLARI MASUM MU?

Her meyvenin bir kalori oranı vardır, bu nedenle ölçü kaçırılmamalıdır. Bir dilim karpuz, 10 orta boy erik, 12 orta boy çilek, 15 üzüm veya 12 kiraz 1 porsiyona denk gelmektedir. Sağlıklı diyetlerde bu ölçü 3- 4 porsiyona kadar çıkarılarak yaz aylarında vücudun direnci artırmak mümkün olabilir.

BİLİNÇLİ TERCİHLER YAPIN!

Tatilde de güne erken başlanmalı, az ve sık yemek yenilmeli, aç kalmamaya özen gösterilmelidir. Doygunluk oranı yüksek tam buğday unundan yapılmış ürünler, çavdar ve yulaf ekmeği tercih edilmeli, pilav ve makarnadan uzak durulmalıdır. Tatlı tüketimi yaz aylarında genellikle artış göstermektedir. Sütlü ve meyveli hafif tatlılar, az şekerli komposto ya da dondurma daha sağlıklı seçenekler olarak karşımıza çıkmaktadır.

D VİTAMİNİNİ TAMAMLAYIN

Günde 20-30 dakika güneşlenme ile D vitamini eksikliği karşılanabilir. Güneşten D vitamini alımı doğru besinlerle desteklenmelidir. Balık yağı, somon balığı, uskumru, pisi balığı, ringa balığı, ton balığı, karides ve istiridye denizden sofraya gelen en iyi D vitamini kaynaklarıdır.

EGZERSİZ İLE ZİNDE KALIN

Tatil döneminde fiziksel aktivitelere ara vererek daha çok dinlenmeye zaman ayırmak, alınan besinlerin hızla kiloya dönüşmesine ve çeşitli rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle fırsat buldukça yüzmek, yürüyüş yapmak, tatil aktivitelerine katılmak önemlidir.

Editör : Tuğberk Erdem
1913 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu