En Kötü Deniz Bile, En İyi Havuzdan Daha Sağlıklıdır
reklam
06 Eylül 2017
En Kötü Deniz Bile, En İyi Havuzdan Daha Sağlıklıdır

En Kötü Deniz Bile, En İyi Havuzdan Daha Sağlıklıdır

Yaz aylarında, özellikle havuza girmeye bağlı olarak göz enfeksiyonlarında artış görülüyor. Lensle havuza ya da denize girmek önemli riskler barındırıyor. En kirli olduğunu düşündüğünüz deniz bile, en temiz havuzdan daha az mikrop bulaştırıyor.

Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu “Havuzlar, enfeksiyonlar açısından riskli. Virüslerin, bakterilerin, özellikle de paraziter hastalıkların havuzdan geçme riski yüksek. Havuz ne kadar klorlansa veya dezenfekte edilse de pek çok enfeksiyondan, özellikle de parazitlerden klor bile koruyamıyor. Parazitler kornea ülserleri gibi pek çok kornea enfeksiyonlarına, hatta kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor. Yani en kötü deniz, en iyi havuzdan daha sağlıklı. En kirli olduğunu düşündüğünüz deniz bile en temiz havuzdan daha az mikrop bulaştırır.” açıklamasında bulundu.

Uslu, “Havuzda kontak lens kullananlarda havuzda enfeksiyon riski, özellikle de paraziter enfeksiyon riskleri çok daha yüksek. Lensle havuza ya da denize girmek önemli riskler barındırıyor. Çünkü lens, gözü hassaslaştırarak enfeksiyona, parazitlere açık hale getiriyor. Deniz ya da havuzdan gözünüzü kaybetmenize varacak paraziter bir hastalık ya da kornea enfeksiyonu kapma riskinizi artırıyor. Bu nedenle denize ya da havuza girerken kesinlikle lensin çıkarılması ya da gözünüzü kaplayan özel deniz gözlükleri kullanılması gerekiyor. Duşa girerken bile lens çıkarılmalı, çünkü paraziter hastalıkların musluk suyu yoluyla bulaşma riski bulunuyor.” dedi.

NASIL ÖNLEM ALINIR?

-Mümkünse deniz varsa havuza girmeyip denizi tercih etmek lazım.

-Gözleri korumak için su geçirmeyen deniz gözlükleri takılmalı.

-Havuza girmeden ve havuzdan çıkar çıkmaz mutlaka duş alınmalı.

-Gözde bir sıkıntı (kızarıklık, batma, çapaklanma) olduğunda vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurun.

Editör : Tuğberk Erdem
1863 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu