Tıbbi Atıkların Toplanması, Taşınması Ve Bertaraf Edilmesi
reklam
01 Şubat 2012
Tıbbi Atıkların Toplanması, Taşınması Ve Bertaraf Edilmesi

Tıbbi Atıkların Toplanması, Taşınması Ve Bertaraf Edilmesi

Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, belediye sınırları içerisindeki tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesiyle ilgili olarak Atık Çevre Teknolojileri İnşaat Sanayi ve Tic. AŞ’nin sorumluluk sahibi olduğunu ifade etti.

22.07.2005 tarih ve 25883 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne istinaden Mülki Amirlerin Görev ve Yetkileri kısmının “Tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafında uygulanacak ücreti mahalli çevre kurulu aracılığıyla belirlemekle yetkilidir” ibaresi uyarınca Çorlu Belediyesi, konuyla ilgili bir çalışma başlattı. Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, şehrimizdeki tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

Oktay Çolpan; “Yasalarda yer alan “Tıbbi atık bertaraf-sterilizasyon tesislerini kurmak-kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdür” hükmü uyarınca “Atık Yönetimi Genel Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5’inci Maddesi’nde” atık yönetimine ilişkin genel ilkeler belirlenmiştir. Söz konusu atıkların, ilgili valilikten taşıma lisansı almış kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından taşınacağı atık sahibinin, atıklarının, bir atık taşıyıcısı tarafından taşınarak, Bakanlık’tan lisans almış bir tesis tarafından geri kazanılmasını veya bertarafını sağlamakla yükümlü olduğu belirtilmiştir. Ayrıca atıkların en yakın ve en uygun olan tesiste, uygun yöntem ve teknolojiler kullanılarak bertaraf edilmesinin esas olduğu, atıkların, lisanslı geri kazanım ve bertaraf tesisleri dışında yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından toplanması, geri kazanılması ve bertaraf edilmesinin yasak olduğu açıklanmıştır. Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin 21.06.2011 tarihli görüş yazılarında da, tıbbi atık üreticilerinin, ürettikleri atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı için gereken harcamaları bertaraf eden kurum ve kuruluşa ödemekle yükümlü oldukları, bu çerçevede tıbbi atıkların bertarafının belediyece yerine getirilmesi halinde ücretlerin belediyeye ödenmesi gerekmektedir” dedi.

Kanunda yer alan tıbbi atıkları bertaraf yetkisinin devredilmesi halinde ise belediye ile firma arasındaki protokol ve sözleşmede ücretin firmaya ödeneceği yolunda hükümlere de değinen Çolpan, “İlçe sınırları içerisindeki sağlık kuruluşları kaynaklı tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve sterilizasyon metodu ile bertaraf edilmesine ilişkin 21.12.2011 tarihinde Atık Çevre Teknolojileri İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. ile Çorlu Belediyesi arasında ilişkin protokol imzalanmıştır” diye konuştu.

İmzalanan protokol ile söz konusu firmanın yetkilendirildiğini belirten Çolpan, ilgili kanun ve yönetmelikler gereği 01.01.2012 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle, Çorlu Belediyesi sınırları içerisinde söz konusu tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile tıbbi atık ücretlerinin tahsil edilmesi hususunda Atık Çevre Teknolojileri İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. sorumluluk sahibi olduğunu ifade etti.

Editör : Tuğberk Erdem
2841 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu