Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
reklam
17 Şubat 2012
Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Tekirdağ Yaşam Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Sezar Mural; genellikle 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde görülen, yaşa bağlı retinada meydana gelen hasar ile görme merkezinde görüşün azalmasıyla oluşan sarı nokta hastalığıyla ilgili bilgiler aktardı.

Op. Dr. Sezar Mural; “Halk arasında “Sarı Nokta Hastalığı” olarak bilinen, yaşlılarda görme merkezi hasarı ve kanaması ile seyreden yaşa bağlı makula dejenerasyonu, görme alanı merkezindeki (makula) görüşün azalması sonucu oluşmaktadır. Bu rahatsızlık, kuru ve yaş tip olmak üzere iki çeşit olarak gözlenir. Kuru tip, bu tür hastaların yüzde 80-85’inde görülür ve görme yavaş yavaş ve seneler süren bir periyotta azalır. Bu hastalara tedavi olarak koruyucu, antioksidan haplar önerilir. Diğer yaş tipte ise, görme noktasında kanama ve ödem gelişir ve görmeyi hızla düşürür. Günümüzde tedavi ettiğimiz, bu yaş tip sarı nokta dejenerasyonu gösteren hastalardır” dedi.

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu’nun Belirtileri

Yaptığı açıklamalara devam eden Op. Dr. Sezar Mural; “Hasta başlangıçta okuma güçlüğü, kırık, çarpık, dalgalı görme, renkli görmede bozukluk gibi şikayetlerle hekime müracaat eder. İleri safhalarda ise hasta baktığı yeri göremediğini ancak baktığı yerin etrafını görebildiğini ifade eder. Bazen de hastalığa bağlı olarak meydana gelen kanama sonucu görme aniden çok azalabilir” diye konuştu.

Kimlerde Görülür, Risk Faktörleri Nelerdir?

Mural; “Hastalık, adından da anlaşılacağı gibi daha çok ileri yaşlardaki popülasyonda görülür. Hastalığı arttıran risk faktörleri incelendiğinde tartışılmayan ve etkinliği kesin olan en önemli risk faktörü yaştır. Hastalık yaş ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Yaş faktörüne ilave olarak risk faktörleri sıralandığında özellikle güneş ışığının fototoksik etkisi nedeniyle güneş ışınına fazla maruz kalan mesleklerde çalışanlarda (denizciler, pilotlar, çiftçiler vb) ve kadınlarda daha sık görülür. Ayrıca kişide hipertansiyon bulunması, kan yağlarının yüksek olması ve ailevi hikâyesinin olması önemli faktörlerdir. Öte yandan, göz ve göze ait bazı faktörler de bu hastalığa ait riskler taşımaktadır. Özellikle açık renkli gözler, hipermetroplar ve katarakt ameliyatlı şahıslar öncelikli risk grubuna girerler. Oksidatif mekanizma üzerine olumsuz etkileri nedeniyle ağır sigara içiciler, önemli bir risk gurubu oluştururlar. Sigara, serum antioksidan seviyesini düşürür ve kan akımını bozar. Yine bu mekanizma ile vitamin A-C’den zengin beslenme alışkanlığı olan ve çeşitli nedenlerle antioksidan (Çinko, Magnezyum, Selenyum) kullanan şahıslarda sarı nokta hastalığı riski azalır” dedi.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Açıklamalarına devam eden Op. Dr. Sezar Mural; “YBMD (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu), genel olarak ilerleyici ve geri dönüşü olmayan bir hastalıktır. Hastalığın, erken dönemde teşhisi ve tedavisi önemlidir. YBMD’nin önlenmesine yönelik yapılacakların başında yaşam biçiminin ve beslenmenin düzenlenmesi önemli bir rol oynar. Sigara kullanımı, yüksek tansiyon ve stres, YBMD’nin gelişimini kolaylaştıran ve hızlandıran etkenlerin başında gelir. Tedavide; ‘Fotodinamik Tedavi’ ve ‘Göziçi İlaç Uygulamaları’ olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Fotodinamik tedavi; yeni damarları tıkamak ve sızıntının durdurulması için özel bir ilaç ve termal olmayan bir lazer ile uygulanır. Göziçi ilaç uygulamaları ise, yeni damar oluşumunu önlemek amacıyla anti-VEGF adı verilen antikorlar uygulanarak gerçekleştirilir. Ayrıca çeşitli vitamin ve mineraller ile antioksidan özelliğe sahip olan ilaçlar da tedavi ve korunma amacıyla kullanılmaktadır” diyerek sözlerine son verdi.
Editör : Tuğberk Erdem
2953 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu