Dikkat! Sıcak Havalar, Beyin Kanaması Riskini Tetikliyor...
reklam
05 Temmuz 2018
Dikkat! Sıcak Havalar, Beyin Kanaması Riskini Tetikliyor...

Dikkat! Sıcak Havalar, Beyin Kanaması Riskini Tetikliyor...

Yaz aylarında bastıran aşırı sıcaklar ve yüksek nem oranı, özellikle orta yaş grubundaki bireyler için yüksek riskleri beraberinde getiriyor. Beyin kanamasına yol açabilen ani tansiyon yükselmeleri, olası riskler listesinin en başında geliyor.

Aşırı sıcaklarla birlikte görülen yüksek nem oranı nefes darlığı, ateş basması, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik gibi birçok şikâyet yaratıyor. Sıcaklarla ilgili olarak insanları en fazla korkutan ise beyin kanamasıdır. Sıcak, tansiyon yükselmesine neden oluyor. Dolayısıyla beyin kanaması riskini arttırdığı kabul ediliyor. Nemle birleşen sıcak hava, özellikle yüksek tansiyon hastaları için daha büyük bir tehlike yaratıyor. Tansiyon yükselmesine bağlı kanamaların daha çok 55 yaş üzerindeki bireylerde gözlendiğine işaret eden Çorlu Özel Vatan Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Hakan Yurtsever “Biz hipertansif beyin kanamalarını derin beyin kanamaları olarak tanımlıyoruz. Daha genç yaş grubunda ise beyin damarlarında baloncuk (anevrizma), damar anomalisi varsa beyin kanaması olabiliyor.” dedi.

Tansiyonun yükselmesine bağlı beyin kanaması oluştuğunda, bireylerin yaşamlarında hissettikleri en şiddetli baş ağrısını yaşadıklarını belirten Yurtsever “Yazın aşırı sıcaklarda beyin kanamasına yol açabilen tansiyon yükselmesi, genellikle ağrıyla belirti veriyor. Enseyle, başın birleştiği yerde şiddetli ağrı ortaya çıkıyor ve başın arkasına yayılıyor. Ağrıyla beraber hasta, bilinç kaybına uğrayabiliyor. Böylesi bir durum yaşandığında hastanın, hemen hastaneye götürülmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Yurtsever “Beyin baloncuğuna (anevrizma) bağlı beyin kanamaları her 100 bin kişiden 10’unda görülüyor. Zamanında müdahale edilmesi durumunda operasyon sırasında ölüm riski, sadece yüzde 1 oranındadır. İşte bu açıdan beyin kanaması geçiren bir hastanın solunum fonksiyonunun devamı sağlanarak, en yakın sağlık merkezine götürülmesi gerekiyor. Beyin kanaması geçiren kişilerin kısa sürede donanımlı bir hastanenin acil servisine ulaştırılması, yaşamlarının kurtarılmasında 1’inci derecede önem taşıyor. Kanaması olan hastalarda, ense sertliği en önemli bulgu olarak değerlendiriliyor. Beyin kanamasının anevrizmaya bağlı olup olmadığı, uygulanacak tetkikler sonucu ortaya konuyor. Eğer kanama sebebi anevrizma ise acilen ameliyat edilerek, bu baloncuğun kapatılması ve yeni bir kanama riskinin ortadan kaldırılması gerekiyor.” dedi.

Açıklamalarına devam eden Yurtsever “Tansiyon yüksekliğine bağlı kanama olduğunda, hastaların genellikle bilinci kapalıdır. Muayene sonucunda, hastanın beyin kanaması geçirdiği düşünülüyorsa, mutlaka bilgisayarlı tomografi incelemesi yapılarak tanı kesinleştirilmelidir. Tomografide beynin içindeki kan toplanması açık bir biçimde görülür. Kan toplantısının çapı ve hasta muayene bulgularına göre cerrahi girişim ile boşaltılması gerekebilir. Ameliyatla hastayı normal yaşama döndürme şansımız çok yüksektir. Risk grubundakilerin dikkat etmesi gereken noktaları ise şöyle sıralayabiliriz:

-Eğer yaşınız 50’nin üzerindeyse ve tansiyon sorununuz varsa ilaçlarınızı düzenli kullanın.

-Havanın sıcak nemin yüksek olduğu günlerde açık havada dolaşmayın.

-Vücudunuza aşırı yük bindirecek şekilde spor yapmayın.

-Başınızda o güne kadar yaşamadığınız derecede şiddetli bir ağrı hissederseniz hemen bir hastanenin acil servisine başvurun.” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
1629 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu