Deprem Fobisinin Üstesinden Gelmek Zorundasınız!
reklam
14 Kasım 2019
Deprem Fobisinin Üstesinden Gelmek Zorundasınız!

Deprem Fobisinin Üstesinden Gelmek Zorundasınız!

Silivri açıklarında meydana gelen 5,8’lik deprem, halkımızın unuttuğu gerçeği bir kez daha akıllara getirdi. Meydana gelen deprem ve sonrasında oluşan panik havası, vatandaşlarımızın yaşadığı belirli korkuları yeniden tetikledi.

Üstesinden gelinemeyen deprem korkusunun panik atak, anksiyete ve depresyon gibi birçok rahatsızlığı ortaya çıkarabileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Büşra Delikan, deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini vurguladı. Delikan, “Deprem korkusunu; kişinin psikolojisinde ortaya çıkan bir durum, tıbbi terminoloji olarak ise ‘sismofobi’ diye tanımlayabiliriz. Bu hissi yaşayan kişiler, güvenli bir dünya olmadığı düşüncesiyle kendisinin ve ailesinin zarar göreceği korkusuna kapılarak, kapalı alanda kalamazlar. Ufak bir ses bile irkilmelerine sebep olur. Bu nedenle sürekli ölümü düşünürler ve bu korkuyla yaşarlar. Hayatın her şeye rağmen devam ettiğini göremezler. İlişki kurmaktan kaçınırlar ve içe kapanmayı tercih ederler. Bu stresi yaşamamak adına, bu korkunun mutlaka yenilmesi gerekmektedir.” dedi.

Sözlerine devam eden Delikan, “Eğer yaşadığınız deprem korkusunu sürekli olarak bastırırsanız, ileride hem manevi hem de maddi açıdan kayıplara uğrayabilirsiniz. Yaşanan depremlere bizzat şahit oluyorsak veya yaşanmışlıkların haberlerini alıyorsak ve bu durum hayatımızı olumsuz yönde etkiliyorsa, bu konuda bir uzmandan muhakkak yardım almak kaçınılmazdır. Afet sonrası korku ve panik şikâyetleri (irkilme, işlerine odaklanamama, isteksizlik, uyku problemleri, depresif belirtiler), olay anından birkaç hafta sonra hala devam ediyorsa yine uzman desteğine başvurulmalıdır. Unutmayın ki yapılacak bu erken müdahaleler, travma sonrası stres bozukluklarını yaşamamak için oldukça önemlidir.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1243 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu