Sahil Dolgu Alanı Üzerine, Likit Tank Çiftliği Kurulacak!
reklam
06 Ocak 2020
Sahil Dolgu Alanı Üzerine, Likit Tank Çiftliği Kurulacak!

Sahil Dolgu Alanı Üzerine, Likit Tank Çiftliği Kurulacak!

Tekirdağ Uluslararası Limanı’na likit tank çiftliği kurulmasının planlandığı söyleyen Yüceer, 1’inci Derece Deprem Bölgesi’nde yer alan 2 aktif fay hattının hemen yanı başına kimyasal depolama alanı kurulmasının endişe verici olduğunu ifade etti.

Özelleştirme rüzgârına kapılıp giden yerlerden biri olan Tekirdağ Uluslararası Limanı’na likit tank çiftliği kurulmasının planlandığını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer; kimyasalların depolanacağı alanın 500 metre ötesinden aktif bir fay hattının, bununla birlikte yaklaşık 1 kilometre ötesinde ise 2’nci bir aktif fay hattının geçtiğini söyledi. Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Büyük Marmara Depremi’nde, dolgu alanı üzerinde bulunan sınaî tesislerinin ve depolama tesislerinin yarattığı felaket ortadayken; 1’inci Derece Deprem Bölgesi’nde yer alan 2 aktif fayın hemen yanı başına kimyasal depolama alanı kurulması, kaygı yaratmaktadır.” dedi.

TEKİRDAĞ’IN BAĞRINA 2 HANÇER BİRDEN

Milletvekili Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde Ceyport Tekirdağ Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ tarafından likit tank çiftliği kurulması planlanmaktadır. Aynı proje kapsamında 90 bin m²’lik dolgu alanı oluşturulması amaçlanmaktadır. Barbaros Mahallesi’nde yapılmak istenen proje, yoğun nüfusun yaşadığı bir bölgenin hemen yakınındadır. Burada kurulacak likit tank çiftliğinde yaşanabilecek olası bir kazanın, bölgede yaşayan insanları etkileyebileceği konusunda yoğun bir endişe söz konusudur. Bununla birlikte; projenin hayata geçirilmek istendiği alan 1’inci ve 2’nci Derece Deprem Bölgesi olarak belirlenmiş alanlar içindedir. Üstelik proje alanından biri yarım kilometre, diğeri yaklaşık 1 kilometre ötede 2 tane diri fay geçmektedir. Büyük Marmara Depremi’nde, dolgu alanı üzerinde bulunan sınaî tesislerinin ve depolama tesislerinin yarattığı felaket ortadayken; 1’inci Derece Deprem Bölgesi’nde yer alan 2 aktif fayın hemen yakınına kimyasal depolama alanı kurulması kaygı yaratmaktadır. Ayrıca proje kapsamında 90 bin m²’lik dolgu alanı yaratılması, Tekirdağ’ın sahille bağlantısını kesecek, kent yaşamını olumsuz etkileyecek ve kent siluetini değiştirecek mahiyettedir. Dolgu malzemesinin bölgeden temininin planlanması da, Tekirdağ’ın bağrına saplanacak 2’nci bir hançer niteliğindedir. Proje, 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergen Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’na ve 1/25.000’lik Tekirdağ Çevre Düzen Planı’na da aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

SORULARINA CEVAP İSTEDİ

Milletvekili Yüceer, Bakan Kurum’dan şu sorulara yanıt istedi:

-MTA’nın “Diri Faylar” arasında gösterdiği fay hatlarının hemen yakınında, 1’inci Deprem Bölgesi’nde likit tank çiftliği adı altında kimyasal depolama alanı oluşturulmasının, halk ve çevre sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır?

-90 bin m²’lik alan için gerekli dolgu malzemesi nereden temin edilecektir? Bu kadar yoğun bir dolgu çalışmasının hem dolgunun yapılacağı alana hem malzemenin temin edileceği alana hem de taşıma güzergâhına etkileri incelenmiş midir?

-Likit tank çiftliğindeki depoların temizlenmesiyle oluşacak kirlilik düzeyi yüksek atıkları arıtacak tesis için Bakanlığınızın aradığı şartlar nedir? Söz konusu projenin ÇED başvurusunda bahsi geçen tesis, bu şartları karşılamakta mıdır?

-Projenin deniz ekosistemine etkisine ilişkin, Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

-Limanın genişletilmesiyle kent içinde, kimyasal yük taşıyan TIR ve uzun araç yoğunluğu yaşanacağı tahmin edilmektedir. Bu ve benzer durumların yaratacağı risklere ilişkin Bakanlığınızın belirlediği kriterler var mıdır? Varsa nedir ve hangi yasaya/yönetmeliklere dayanmaktadır?

OKUL, HASTANE, ADLİYE ve STADIN YANI BAŞINDA

Dolgu alanı üzerinde likit tank çiftliği olarak kullanılacak alanın Barbaros Mahallesi’nin hemen yanı başında olması endişe yaratıyor. Limanın hemen yakınında bir ilköğretim okulu, bir lise, hastane ve Adalet Sarayı gibi çok sayıda kamu kurumu ve Namık Kemal Stadı buluyor. Diğer yandan, kentin denizle bağlantısını keseceği düşünülen proje için gerekli dolgu malzemesinin bölgeden temin edilecek olması da kaygıları arttırıyor.

Editör : Tuğberk Erdem
1517 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu