Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
reklam
02 Mayıs 2023
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!

Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Atatürk Meydanı’nda düzenlenen program ile kutlandı. Alana girişlerin sıkı güvenlik tedbirleri altında yapıldığı etkinlikte, aniden bastıran yağmura rağmen alanı terk etmeyen işçiler, emeğin sesini yükselttiler.

01 Mayıs Çorlu Platformu bileşenleri tarafından hazırlanan etkinlik programı, sendikaların ve siyasi partilerin ayrı ayrı alana girişi ve kısıtlı bir alanda gerçekleştirdikleri mini kortej yürüyüşü ile başladı. Türkiye İşçi Partisi (TİP)’nin ardından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Tüm Emekliler Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Tekstil ve Metal İşçileri Birliği, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek Partisi (EMEP), Türk Harb-İş Sendikası, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Belediye İş Sendikası, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Cem Vakfı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (Tüm Yerel Sen), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Tekirdağ Barosu ve Yeşil Sol Parti, alandaki yerlerini aldılar. Aniden bastıran sağanak yağışa rağmen Atatürk Meydanı’nı terk etmeyen emekçiler, taşıdıkları pankartların altına sığınarak korunmaya çalıştılar. CHP Çorlu İlçe Örgütü ise partililerine yağmurluk dağıttı.

20 YILIN SONUNDA GELİNEN NOKTA!

Sağanak yağışın şiddetini kaybetmesiyle birlikte, 01 Mayıs Çorlu Platformu bileşenlerinin temsilcileri kürsüye gelerek coşkulu kalabalığı selamladı. Akabinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’mız okundu. Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” adlı şiirinin ve 1 Mayıs Marşı’nın hep birlikte söylenmesinin ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı, Eğitimi-İş Tekirdağ 2 Nolu Şube Başkanı Halil Mahmut Er gerçekleştirdi. Başkan Er, “Dostlar, yoldaşlar merhaba! Kalbi güzellikten yana, emekten yana, sevgiden yana atan değerli halkımız! Platformumuzun ortak metnini okumadan önce; sizleri 1 Mayıs Çorlu Platformu adına yürekten selamlıyor ve hoş geldiniz diyorum. Hoş geldiniz dostlar, hoş geldiniz emekçiler… Sevgili dostlar! Bu yıl 1 Mayıs’a; büyük üzüntülerle ve yasımızla, öfkemizle ve bizi zapturapt altına almaya çalışanlara inat ördüğümüz örgütlü dayanışmayla giriyoruz. AKP/MHP iktidar bloğu, bir avuç sermayedar zenginliğine zenginlik katsın diye, bunca yıldır emeği ve doğayı gasp etti ve etmeye de devam ediyor. Ardı arkası kesilmeyen özelleştirme politikalarıyla, başta eğitim, sağlık ve yerel hizmetler olmak üzere kamusal hizmetlerin tümünü neredeyse tasfiye etti. ‘Sağlıkta Dönüşüm’ adı altında sürdürülen piyasalaşma, gerek sağlık hizmeti verenlerin gerekse sağlık hizmetinden faydalananların içinde bulunduğu kötü koşulları daha da ağırlaştırdı. Bu saldırıların yanında önce pandemi, sonra derinleşen ekonomik kriz ve ardından da deprem, AKP/MHP iktidar bloğunun hayatlarımızı nasıl da hiçe saydığını gösterdi. Yirmi yılın sonunda geldiğimiz yerde, insan hayatının ve emeğin hiç olmadığı kadar değersizleştirildiğini görüyoruz.” diye konuştu.

TOPLUMUMUZDAKİ EŞİTSİZLİKLER DERİNLEŞİYOR!

Konuşmasına sürdüren Er, “Siyasi iktidar; ülkedeki yoksulluğu görmezden geliyor, yaşanan yıkımlara ‘kader’ diyor. Milyarlarca dolar borca rağmen, ‘Türkiye ekonomisinin büyüdüğü’ propagandası yapıyorlar. Evet, ülke ekonomisi bir avuç sermayedar için büyüdü. Ancak bizler her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz. Gelirlerimiz, her geçen gün reel olarak erimeye devam ediyor. AKP/MHP iktidarının neoliberal politikalarıyla gün be gün artan eşitsizliklerle, Avrupa ülkeleri arasında istihdamı neredeyse en düşük ülke haline geldik. Gençlerimiz işsizlikle yatıp, işsizlikle kalkıyor. Siyasal iktidar bloğu; haklarımıza dönük saldırılarıyla, muhafazakâr söylemleri ve düzenlemeleriyle, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdi ve halen de devam ediyor. Bir yandan neoliberalizmi ve kültürel muhafazakârlığı, cemaat ve tarikatların hegemonyasını güçlendiren iktidar; öte yandan eğitimi laik, bilimsel ve demokratik temellerinden koparıyor. Sağlığı, parası olanların ulaşabileceği bir lütüfmuş gibi dayatıyor. Öyle ki; devlet hastanelerinde, randevu için neredeyse aylar bekleniyor. Yurttaşlar özel sağlık kurumlarına yönlendiriliyor. Kamuya personel alımında liyakatın yerini, tamamen AKP üzerinden alınan referanslar doldurmuş durumda. Akademik eğitim ve üniversiteler de siyasi iktidarın çürümesinden payını aldı. Başka ülkelerin üniversiteleri ile yarışacak durumlarını kaybettiler. Ne yazık ki; ilk 500’ün dışında kaldılar. Kadınları toplumsal baskı altına hapsederek, toplumda ve iş hayatında neredeyse başka bir varoluş imkânı tanımayan muhafazakâr söylemleri ve düzenlemeleriyle, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmeye devam ediyorlar. Taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, güvencesiz istihdam, tüm hızıyla ülkenin dört bir tarafında hayata geçiriliyor. Kayıt dışı çalıştırma, işsizlik, Cumhuriyet tarihi boyunca hiç bu kadar yaşamın içinde yer edinmemişti.” dedi.

ÇORLU’MUZ, AYDINLIK GÜNLERİ BEKLEMEKTEDİR!

Er, “Emeğinden başka geçimi olmayan milyonlarca emekçi üzerinden alınan vergiler, ülke kaynaklarını sömüren bir avuç azınlıktan alınan vergilerin katbekat üzerindedir. Vergide adaletsizlik emekçilerin yaşamını ekonomik olarak çok daha fazla zor hale getirmiştir. Gitgide artarak yaşanan ekonomik sorunlar, artık Aşık Mahsuni’nin deyimiyle; ‘Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana’ durumuna geldiğimizi göstermektedir. Ülkenin dört bir tarafında en çok ihtiyacımız olan şey; barış içerisinde, adil ve bir arada yaşamaktır. Herkes için demokrasi, adalet, düşüncenin serbestçe ifade edilmesi elzem hale gelmiş durumdadır. Siyasi iktidar, baskı ve zulüm ile tüm bunları bir bir yok etmekte, neredeyse herkes herkese düşman edilmek istenmektedir. Haklının hukukunun değil, güçlünün hukukunun işlerlik kazandığı bir ülke inşa edilmektedir. Toplumun ve iş barışının bir arada olmasını sağlayan ilkelerin başında gelen laiklik ilkesi, iktidarın bizzat uygulamaları ile yerini fiilen gericiliğe ve tarikatlara bıraktı. EYT’lilerin hala daha tam olarak çözülmeyen sorunları, emeklilerin sendikalaşmaları önündeki engeller, bir an önce çözülmelidir. Çocuk işçiliği, çocuk tacizleri ülkenin en büyük ayıbı ve suçu olmaya devam ederken, AKP bu konuda da sınıfta kalmış ve hiçbir şey yapmamaktadır. Siyasi iktidar, ülkeyi beton yığınına döndürmekte, insana değil ranta kaynak ve destek olan çevre düşmanı politikalarına her gün yenisini eklemekten çekinmemektedir. Çevre, adeta bir talan zihniyetinin kuşatması altınadır.

Sevgili dostlar! Yaşanılan depremler ve yaşanılan bunca acı, iktidarın basiretsizliğini ve beceriksizliğini ortaya çıkarmış durumdadır. Özel olarak Çorlu’da yıkılan 16 okul, öğrencilerimizin, velilerimizin hayatlarını zorlaştırırken, yerlerine henüz hiçbir şey yapılmadan bekleniyor olması ayrıca üzerinde durulması gereken bir konudur. Sabah karanlığında evden çıkan, gece yarısı evine dönen öğrencilerimiz, onların yüzlerini görmeden 14 saat çalışmak zorunda bırakılan velilerimiz gösteriyor ki; Çorlu’muz da ülkemiz gibi aydınlık günleri beklemektedir.” diye konuştu.

TEK TEK TALEPLERİ SIRALADI

Er, konuşmasının son bölümünde “Sevgili Dostlar! Bugün, 1 Mayıs… İşçinin ve emekçinin bayramı… Bu nedenle; bugün bu alandan taleplerimizi birkez daha haykırıyoruz. Herkese iş ve insanca yaşanacak ücret istiyoruz! Nitelikli ve parasız eğitim, parasız sağlık istiyoruz! Kadınlara hak ettiği değerin verilmesini, her alanda eşit haklara ve temsile sahip olmalarını istiyoruz! Vergide adalet istiyoruz! Laik, bilimsel ve demokratik bir eğitim istiyoruz! Barış ve çağdaş demokratik bir ortamda yaşamak istiyoruz! Hukukun üstünlüğünün geçerli olmasını istiyoruz! Ranta değil, insana yatırım yapılmasını istiyoruz! Çalışma yaşamında her türlü ayrımcılığın bitmesini istiyoruz! Yaşanılabilir bir çevre istiyoruz! Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz! Biliyoruz ki dünyayı her gün yeniden kuran, üreten bizleriz ve yöneten de biz olacağız. Ve birleşe birleşe kazanacağız. Yaşasın 1 Mayıs!” dedi.

01 Mayıs Çorlu Platformu bileşenleri tarafından hazırlanan ve saat 12.30’da başlayan etkinlik programı, saat 15.00 sularında sona erdi.
Editör : Tuğberk Erdem
496 Okunma
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
Çorlu’da, Yağmur Altında 1 Mayıs Coşkusu!
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu