Ramazan'da, Sağlıklı Beslenerek Kilo Almamak Mümkün!
reklam
28 Temmuz 2012
Ramazan'da, Sağlıklı Beslenerek Kilo Almamak Mümkün!

Ramazan'da, Sağlıklı Beslenerek Kilo Almamak Mümkün!

Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve formda kalmak isteyenler için detaylı açıklamalarda bulunan Diyetisyen Begüm Gülçin; “Ramazan’da, sağlıklı beslenerek kilo almamak mümkün” dedi. İşte Diyetisyen Begüm Gülçin’in altın önerileri…

“Bu yıl Ramazan, çok sıcak aylardan biri olan temmuz ayında başlıyor. Hem sıcak hem de uzun günlerde oruç tutmak daha da zorlaşıyor. Ramazan’da sağlıklı beslenerek ve vereceğim püf noktalarına dikkat ederek, bu ayı en rahat şekilde geçirmenize yardımcı olabilirim. Ramazan’da en büyük tuzaklardan biri, tüm gün aç olan bünyenin normalde bir öğünde yiyemeyeceği kadar iftara hazırlık yapılmasıdır. Bu yüzden Ramazan ayı boyunca, porsiyonlarımıza dikkat etmeliyiz. Ramazan’da yapılan hatalarda biri de aç kalarak oruç tutmaktır. Bu kişilerde; yorgunluk, halsizlik, iş gücünde düşme, şeker ve tansiyonda ani düşmeler gözlemlenebilir. Bu yüzden, düzenli bir beslenme programı uygulanmalıdır. İsterseniz vakit kaybetmeden, altın önerilerimizi sıralayalım…

-Orucunuzu su, hurma ve zeytinle açmalıyız. Böylece tüm gün aç kalan vücut yemeklere geçmeden önce rahatlamış olur.

-İftarda menü düzenimiz çorba, et, sebze yemeği ve az miktarda pilav ve makarna şeklinde olmalıdır. 

-Sahursuz oruç tutmayın! Gece yatmadan önce yenilip oruca kalkılmadığı zaman, hazımsızlık ve midede yanma şikâyetleri gözlenebilir. Bu yüzden sahura kalkılmalıdır.

-Ramazan ayında kişilerde vitamin ve mineral ihtiyacı azalmaz bu ayda sebze ve meyve tüketimini azaltmamalıyız.

-İftar ile sahur arasına küçük ara öğünler eklenmeli ve bu öğünlerde meyve, süt, sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Böylece bir hem bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenmeli hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunmalıdır.

-Kan şekerini ani yükseltebilecek ve kalori bombası olan kızartma hamur işleri, şerbetli tatlılardan kaçınmalıyız.

-Ramazanda metabolizmamızın yavaşlamaması için en az 4 öğün yapmalıyız. İftardan sonra iki ara öğün tüketmeliyiz.

-Sahurda ağır yemekler yerine erken kahvaltı şeklinde düzenlemeliyiz. Bizi tok tutacak protein ağırlıklı yiyecekler olan peynir, süt, yoğurt ve süt tüketimine dikkat etmeliyiz.

-Ramazan’da çok sıcakla birlikte su kaybı olabileceği için kişilerin en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmelidir.

-Ramazan’da; çay, kahve ve gazlı içecek tüketimi sınırlandırılmalıdır. Çay ve kahvenin içinde bulunan kafein adlı madde vücuttan su atımını sağladığı için Ramazan’da vücudumuzun susuz kalmasına neden olabilir.

-İftardan bir saat sonra yapılacak 30 dakikalık yürüyüşler, hem hazımsızlık probleminin giderilmesi hem de kilo alımının önlenmesi için yapılmalıdır.

Sağlıklı bir Ramazan geçirmeniz dileğiyle…”

Editör : Tuğberk Erdem
2548 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu