Sağlıklı Beslenmeyle Daha Başarılı Çocuklar
Konuya ilişkin olarak detaylı açıklamalarda
bulunan Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Gülçin;
“Bu yaş çocukların besin seçiminde ailenin etkisi azalırken, çevrenin etkisi
artmaktadır. Okulun başlamasıyla birlikte dış çevreyle daha çok iletişime geçen
çocuklarda; kendi başına para harcama, gıda seçimi ve satın alma gibi
alışkanlıklar başlar. Çocuğun parasını harcamada; medya, reklamlar, arkadaş
çevresi ve aile etkili olur” dedi.
“Beslenme
alışkanlığı kazandırılmalı”
Çocuklara, sağlıklı beslenme alışkanlığının
kazandırılmasının önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Gülçin; “Çocuklarla,
her gün okulda ‘ne yediği’ konusunda konuşmalı ve yediği yemeklerin ‘hangisinin
sağlıklı’ olduğunu anlatmalıyız. Sevmediği bir besin grubu varsa; seveceği
formlarda, beğeneceği şekillerde sunmayı denemeliyiz. Kantinden hangi besinleri
aldığını takip etmeliyiz. Zararlı ve yararlı besinleri anlatmalıyız. Fakat
anlatırken; “Bu besin sana yasak!” dememeliyiz. Örneğin; “Cipsi tercih
etmemelisin, çünkü besleyici değil ve senin büyümene katkısı yok!” olarak
nedenleriyle anlatılmalıyız. Okulda yemek veriliyorsa, okul menüleri takip
etmeliyiz. Okuldaki besinleri tamamlayıcı şekilde evdeki menü planını
oluşturmalıyız. Okulda sebze yemeği yenildiyse, evde etli bir yemek ile protein
alımını dengelemeliyiz” dedi.
“Kahvaltı,
kesinlikle yapılmalı”
Kahvaltının, çocuklarda okul başarısını
birebir etkileyen bir öğün olduğunu ifade eden Gülçin; “Kahvaltı yapan
çocuklarda, okul başarısının daha yüksek olduğu ve daha dikkatli oldukları
saptanmıştır. Ayrıca kahvaltı yapmayan çocuklarımız, teneffüslerde abur cubur
gıdalara yönelerek yanlış beslenmektedir. Çocukların kahvaltılarında; peynir,
zeytin, yumurta, bal, reçel, pekmez ve tam tahıllı ekmekler, içecek olarak ise;
taze sıkılmış meyve suyu ve süt tercih edilmelidir. Salam, sosis, sucuk gibi
yağlı ve nitrit-nitrat içeriği yüksek olan besinlerin fazla tüketilmemesini
sağlamalıyız” diye konuştu.
“Beslenme
çantası hazırlayın”
Gülçin; “Beslenme çantası hazırlamak,
çocuklarımızın abur cubur gıdalara yönelmesini azaltarak daha sağlıklı
beslenmelerini sağlar. Peki ama beslenme çantalarında neler olmalıdır? Taze ve
kuru meyveler, süt, ayran, dayanıklı peynirlerle hazırlanmış sandviçler, evde
yapılan kekler, kuruyemişler (ceviz, badem, fındık) gibi besinlerle beslenme
çantalarımızı hazırlamalıyız. Böylece çocuklarda acıkmayla ders
konsantrasyonundaki azalmalar önlenmiş olur. Beslenme çantasının
hazırlanmasıyla çocuklara ara öğün alışkanlığı da kazandırılmış olur. Bununla
birlikte okuldaki su tüketimi, dikkat edilmeyen konulardandır. Çocukların
beslenme çantalarına su eklemek, hem çocukların susuz kalmasını önler hem de
kirli sulardan içmesi önlenmiş olur” dedi.
Benzer Haberler
- Ramazan Bayramı Sofraları, Sağlığınızdan Etmesin!
- SSPE Hastaları ve Yakınları Çare Arıyor!
- Minik Öğrencilere, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi Verildi
- Başkan Yüksel, Tüm Vatandaşlara Aşı Çağrısında Bulundu
- Vatandaşlarımızın Sağlığı, Bizim Sağlığımızdır!
- Ergene Belediyesi, Aile Danışmanlığı Hizmetine Başladı
- Koronavirüs (COVID-19) Salgınıyla Mücadelede Taviz Yok!
- Rumeli İskelesi, COVID Aşı İstasyonu Haline Geldi
- Tura Katılan 35 Tekirdağlı, Karantinaya Alındı
- 24 Bin 82 Aile Hekimine, “Sosyal Medya” Ayarı Verildi!