“Biz Buraya Kadrolaşmaya Değil, Hizmet Etmeye Geldik”
reklam
22 Eylül 2014
“Biz Buraya Kadrolaşmaya Değil, Hizmet Etmeye Geldik”

“Biz Buraya Kadrolaşmaya Değil, Hizmet Etmeye Geldik”

“Hizmet Kervanı” uygulamasının 4’üncü durağı, Tekirdağ’ın yeni ilçesi Ergene oldu. Uygulama kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; “Biz buraya kadrolaşmaya değil, hizmet etmeye geldik” dedi.

“İnsan Odaklı Belediyecilik” anlayışı kapsamındaki çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 4’üncü durağı, Tekirdağ’ın yeni ilçesi Ergene oldu. Ergene’ye oldukça kalabalık bir ekiple gelen ve Hizmet Kervanı” uygulaması kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; “Hizmette yaşanan gecikmelerin ve sıkıntıların hepsini biliyorum. Genel Sekreteri’mi göreve geldikten 52 gün sonra, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü’mü de 101 gün sonra atayabildim. Mazeretlerin arkasını sığınmıyorum. Sadece her şeyi vicdanlarınıza ve sizlerin takdirlerine bırakıyorum” diyerek, tüm samimiyetini gözler önüne serdi.

“Büyükşehiri, tam anlamıyla anlatamadık”

Büyükşehir’in tam anlamı ile anlatılamadığına değinen Başkan Albayrak; “Ergene; 4 belde, 10 köy ve 2 mahalle ile yeni oluşan bir ilçemiz. Ergene’de gerçekten büyük sorunlar var. Hepsine vakıfız. Seçim öncesi verdiğimiz sözlerin hepsinin arkasındayız. Biz 4-5 aylığına değil, 5 yıllığına göreve geldik. Halkımız seçimlerde, bizi güçlü bir şekilde bu göreve getirdi. 30 Mart Seçimleri’nin ardından, ben parti rozetimi çıkardım. Bize oy veren-vermeyen herkesin Büyükşehir Belediye Başkanı’yım. “Vatandaşımız, her zaman haklıdır” prensibi ile hareket ediyoruz. Herkese eşit hizmet götüreceğiz. Ergene’ye 725 bin TL’lik bir yatırım programı ile geldik. Kapalı Pazar yeri projesi için gerekli maddi desteği sağladık. Yerel yönetim anlayışını değiştirerek, halkımızla bütünleşmeyi sağlayacağız. 5 yıl içinde Ergene’de önemli projeleri hayata geçireceğiz. “Keşke oy vermeseydim!” diyerek, bizleri eleştiren vatandaşlarımız var. Ben bunlara kızmıyorum, asla gücenmiyorum. Sadece biraz daha sabırlı olmalarını rica ediyorum. Büyükşehir Yasası, 2012 yılının Kasım ayında çıktı. 30 Mart Seçimleri’nden hemen sonra yürürlüğe girdi. Bu süre zarfında, aradan 14 ay geçti. Hiçbir hazırlık ve çalışma yapılmadı. İşin bu kısmını, kimse bilmiyor! 8 Nisan’da göreve geldiğimizde, tepkiler ve eleştiriler hızlanmaya başladı. Vatandaşlarımıza asla sitem etmiyorum. Aynı şekilde kızmıyorum da… Vatandaşlarımız, her zaman haklıdırlar. Bizler hepimiz, bütün siyasi partiler ve STK’lar olmak üzere, Büyükşehiri tam anlamıyla halka anlatamadık. Vatandaşlarımıza, “30 Mart’tan sonra Büyükşehirin başına birisi geçecek, düğmeye basarak her şeyi bir anda düzeltecek” diye lanse edildi. 8 Nisan’dan sonra göreve geldiğimde, yanımda tek bir tane bile personel yoktu. Hizmet için ve vatandaşlarımızın taleplerini karşılamak için görevlendirebileceğim tek bir personelim dahi yoktu. Önümde, büyük bir havuz vardı. Kapatılan Belde Belediyeleri’nden ve İl Özel İdaresi’nden Büyükşehire geçen bin 310 personel vardı. Karşımda, 4-5 aydır hiç iş yapmadan oturan elemanlar vardı. Fabrika Müdürlüğü yaptığım zamanlarda, çalışan bir personelin 1 saatlik çalışmasını bile performansa bağlamış birisi olarak, bu kadar çok elemanın hiçbir iş yapmadan aylardır oturmasının bana verdiği vicdan azabını, sizlerin takdirlerine sunuyorum” dedi.

“Sistem, işlemeye başladı”

Tekirdağ halkının Büyükşehir Belediyesi’nden büyük hizmetler beklediğini vurgulayan Başkan Albayrak; “Yapacak çok işimiz var. Halkımız bizden büyük hizmetler bekliyor. Biz de artık büyükşehir yapısını tamamladık. Sistem, işlemeye başladı. Artık “Yapacağız, edeceğiz” dönemi sona erdi. Yaptıklarımızla konuşacağız. Kasım Ayı sonuna kadar her ilçemizde, büyükşehir hizmet binası olacak. 5 yıllık görev süremizin sonunda Tekirdağ’da, çok büyük farklılıklar ve yenilikler göreceksiniz. Ben 8 Nisan’da göreve geldikten sonra; Genel Sekreteri’mi 52 gün, TESKİ Genel Müdürü’mü de 101 gün sonra atayabildim. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi; 17 Daire Başkanı, 70 Şube Müdürlüğü 2 bin 640 personelin yansıra, TESKİ’nin 610 kişilik kadrosu ile sağlam temeller üzerine oturtulmadan verimli bir iş sağlanamaz. Amacımız da; sağlam temeller üzerinde kurulmuş bir sistemle hizmet vermektir. Tekirdağ’da bir siyasi partimizin Milletvekili; “Biz olsaydık, her şeyi yapardık. Kadrolarımızı hazırlardık” demiş. Biz buraya, siyaset yapmaya veya kadrolaşmaya değil hizmet etmeye geldik. Gömleğin birinci düğmesini yanlış iliklerseniz, diğerleri de hep yanlış olur. Vatandaşlarımız belki de bugüne kadar bunları bilmiyordu. Asla mazeretlerin arkasına sığınarak işleri savsaklamak gibi bir yapımın olmadığını da herkes bilir!” diye konuştu.

“Su zammı konusunda, indirime gidebiliriz!”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın ardından kürsüye gelen TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, vatandaşın tepkisini çeken su zammı konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Sanayicinin ve küçük esnafın aynı değerde su faturası ödemesine karşı olduklarını ve uygulamayla küçük aileler ile küçük esnafı kollamayı amaçladıklarını ifade eden Orta, atık su arıtma bedellerinde indirime gidebileceklerini söyledi. Yaptığı konuşmada Ergene halkına bir de müjde veren Orta; “TESKİ olarak; ilk projemizi, Ergene’nin Yeşiltepe ve Sağlık Mahalleleri’nden başlatacağız. Su ve kanalizasyon hatları için ilk kazmayı, burada vuracağız. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız su zammı konusunda gelen tepkileri anlıyorum. Bir liraya su satan yerlerdeki alt yapının ne durumda olduğunu, hepimiz çok iyi biliyoruz. Burada onları tartışmaya gerek yok. 1 liralık su bedeli, işletme giderlerini bile karşılamaz. Bölge ve ülke standartlarına göre fiyatlar belirlenmelidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sanayiciye 8,5 liradan su satıyor. Bizim de kendi bölgemizde barem uygulaması yapmamız gerekiyor. Günde bin ton su kullanan sanayici ile günde 1 ton su kullanan küçük esnafımız aynı statüde olmamalıdır. İş yerlerine bu baremi koyarken, evinde yüzme havuzu olan kalabalık bir aile ile 2 nüfusla oturan Ayşe Teyze’mizin de aynı baremde olmamasına özen gösterdik. Bu verilerden hareketle, aynı tarifenin uygulandığı su faturası ödemelerinin önüne geçmeyi amaçladık. Burada küçük esnafımızı ve küçük ailelerimizi korumayı amaç edinmiş bulunuyoruz. Biz Tekirdağ’da 8,5 lira ve altında su satmaya kalkarsak, İstanbul sanayicisinin çekim merkezi haline geliriz. Aşırı ve kontrolsüz su tüketiminden dolayı bölgemiz, zaten çok ciddi bir tehlike altındadır. İstanbul’daki sanayicinin buraya akın etmesinin yolunu açmamız da, bölgemiz açısından iyi sonuçlar doğurmaz. Büyükşehir Belediyesi olarak 20 metreküpe kadar suyun fiyatını 2 lira olarak belirledik. Bu da standartları aşmamıştır. Atık su bedeli zammını yüzde 50 oranında yaptık. Bu miktarda, revizyona ve indirime gidebiliriz. Atık su bedeli, yasal ve mecburi bir uygulamadır. 2015 yılından sonra atık su arıtma tesisi kurmayan ve bu bedeli almayan belediyelere ve onun yetkililerine, Bakanlık tarafından 100 bin liralık ceza işlemi uygulanacak. Bu paranın da kurumun yetkililerinden tahsil edileceği açıklandı. Biz artık, atık su bedeli almak zorundayız. Hedefimiz, herkesin çeşme suyundan rahatlıkla su içebilmesidir. Bölgemizde, 1980 yılından itibaren büyük bir çarpık kentleşme ve sanayileşme olmuştur. Bölgemizde kişi başına 880 metreküp su tüketimi yapılmaktadır. Su kaynaklarımız, her geçen gün azalmaktadır. Toprağımızı ve suyumuzu koruyamazsak, geleceğimizi de koruyamayız” dedi.

Daire Başkanları, detaylı bilgiler aktardı

TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta’nın konuşmasından sonra Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKM) Daire Başkanı Zeki Gürcün söz alarak; “6 aylık bir çalışmadan sonra, Büyükşehir olarak ulaşımı sağlanamayan nokta bırakmayacağız. Durak yerleri yeniden belirlenecek. Toplu Taşıma Rehabilitasyon Projemiz, Mayıs ayı sonunda tamamlanacak. Bağlantı yollarımız bitirilecek” dedi. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Halil Özge Dora da yaptığı konuşmada; “Ergene İlçemiz sınırları içerisinde, 22 ve 25 dönümlük iki adet çöplüğümüz bulunmaktadır. Bunların hepsi kısa bir süre sonra kapatılacaktır. Çorlu’da yeni bir yer yapıyoruz. Kapaklı İlçemiz’de 460 dönümlük bir alanı düzenli depolama sahası yapacağız. Bu projemiz bittikten sonra bütün araçlara CPR sistemi takılarak monitörlerden izlenecek. Kaçak dökümlerin önüne geçilecektir” dedi. “Biri yapar, biri bozar” mantığının artık ortadan kaldırılacağını ifade eden Fen İşleri Daire Başkanı Oktay Çolpan ise; “Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde artık hiç kimse izin almadan, bilgi vermeden kafasına göre kazı çalışması yapamayacak” dedi.

“Enkaz devraldık!”

Toplantıdaki son konuşmayı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Şefik Yazan yaptı. Yazan göreve geldiklerinde büyük bir enkazı devraldıklarını açıklayarak; “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız burada mütevazılığini koruyarak bu konulara girmemiştir. Fakat büyük bir gerçeği açıklamak zorundayım. Biz göreve geldiğimizde, 190 milyon lira borç devraldık. 5 ay gibi kısa bir sürede bu borcun yüzde 20’lik bölümünü ödedik. TESKİ’yi hacizle devraldık” dedi.

Ergene’de böyle bir toplantı gerçekleştiren ve her konuda desteklerini kendilerinden esirgemeyen Başkan Albayrak ve ekibine teşekkür eden Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Ergene’nin her yönden örnek alınacak bir ilçe olacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Daire Başkanları, gerçekleştirilen toplantının ardından vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını yerinde dinledi.

Editör : Tuğberk Erdem
2030 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu