Başkan Baysan, Son 1 Yılı Değerlendirdi
reklam
25 Nisan 2015
Başkan Baysan, Son 1 Yılı Değerlendirdi

Başkan Baysan, Son 1 Yılı Değerlendirdi

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu’da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çorlu Belediyesi’nin 5’inci katında yer alan toplantı ve seminer salonunda yapılan basın toplantısında, Belediye Başkan Yardımcıları da hazır bulundu.

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, 4’üncü kez göreve gelmesinin ilk yıl dönümünde basın mensuplarıyla buluştu. Belediye Başkan Yardımcıları Serhad Çatalkaya, Erdoğan Demirci, Ahmet Sarıkurt ve Kemaleddin Avcı’nın da hazır bulunduğu basın toplantısında Başkan Baysan; yaptıkları çalışmalardan kendisini eleştiren Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Çorlu İlçe Başkanı İsmet Albayrak’a, AK Parti Çorlu İlçe Yönetimi’nin hazırladığı karneden AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi’ye, hayata geçirecekleri projelerden kendisine yöneltilen suçlamalara kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamaların ardından Baysan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Başkan Baysan’dan özeleştiri

2014 yılında yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin üzerinden 1 yıl geçtiğini belirten Baysan; “Böyle bir toplantıyı, ilk kez yapıyoruz. Bunu kendime eksi olarak kabul ediyorum. Özeleştiri yapmak gerekirse, bu tip toplantıları daha önce yapmamız, daha sık tekrarlamamız gerekiyordu. Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyesi olması sonucu rahatlamamız, bunda bir nebze de olsa etki olmuş olabilir. Ancak eksikliğimiz olarak kabul ediyoruz” dedi.

Çorlu’ya vurulmuş en büyük darbe

Yaptığı açıklamalara devam eden Baysan; “2009 yılında Çorlu’nun nüfusu, 206 bin civarındaydı. 2014 yılında ise 235 bini geçti. Çorlu, son dönemde nüfusu her yıl 10 bin kadar artan bir ilçe oldu. Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyesi olması ile birlikte, Çorlu ikiye ayrıldı. Çorlu ve Ergene olarak ikiye ayrılmasının ardından Çorlu’nun nüfusu, 235 bin olarak kayıtlara düştü. Ancak biz bunun Çorlu’nun gerçek nüfusu olmadığını, Çorlu nüfusunun 260 binin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Çorlu ve Ergene olarak ilçenin ikiye ayrılması sırasında da bir sıkıntı oldu. Yüzölçümü olarak 2’ye ayrıldı, fakat nüfusun üçte birinden daha azı Ergene’de kaldı. Özellikle Velimeşe ve Yulaflı’nın Ergene’ye dâhil edilmesi, Çorlu’ya vurulmuş en büyük darbedir. Milletvekillerinin üzerinde hassasiyetle durmaları gereken bir konuydu, ama olmadı” diye konuştu.

“İller Bankası’ndan aldığımız pay azaldı”

Baysan; “Büyükşehir Yasası çıkarken reklamlarda “Çok para gelecek” denildi, ancak gerçekte öyle olmadı. Çorlu Belediyesi’nin bütçesi büyükşehir ile birlikte yüzde 53 oranında azaldı. 2014 yılı için 227 milyon TL’lik bütçe öngörüyorduk, fakat revize bütçe ile 148 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu durum da Çorlu’da yapılması planlanan hizmetlerin eksilmesine neden oldu, çünkü gelir bütçemiz azaldı. İller Bankası paylarına baktığımız zaman da bu azalmayı net biçimde görebiliyoruz. 30 Mart Seçimleri’nden önce 2014 yılı Mart ayı için İller Bankası’ndan 7 milyon 669 bin TL pay aldık. 30 Mart Seçimleri sonrası Nisan ayında aldığımız pay ise 1 milyon 569 bin TL’ye geriledi. Bu durum gerek bizim, gerekse AK Partili Belediye Başkanları’nın sıkça şikâyet ettiği bir durum. İller Bankası’ndan aldığımız paylar 2009 yılından beri düzenli olarak artarken, Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyesi olması ile birlikte azaldı. 2014 yılı Aralık ayında 2 milyon 615 bin TL pay aldık” dedi.

“Büyükşehir, Çorlu’ya gerekli yardımı yaptı”

Baysan; “Otobüs, su, mezbaha ve hal gelirlerimiz, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne aktarıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kurulduğu günden bu yana, Çorlu Belediyesi’ne gerekli yardımı yaptı. Yolların asfaltlanması için 9 milyon TL gönderildi. Kapalı Yüzme Havuzu ve TEDES projesi ile ilgili ödemeler -ki bu ödemeler 10 milyon TL civarındadır-, büyükşehir tarafından karşılandı” diye konuştu.

“Politik düşünceleri, kendine muhtaç etmek”

Baysan; “Seçimlerde elde ettiğimiz 23 bin oy farkının nedeni insanlara dokunmamızdır. Belediye Başkanlığı Seçimleri’nde en önemli konu, insanlara dokunmamız oldu. 33 kişiye tekerlekli sandalye verdik. 6 bin aileye gıda yardımında bulunduk. 36 bin kişiye iftar yemeği verdik. 35 bin aşure dağıttık. 870 kişiye her gün aşevimizden sıcak yemek götürüyoruz. Bizleri, 870 sayısının az olmasından ötürü eleştiriyorlar. Kendi düşünceleri vatandaşları fakirleştirerek muhtaç duruma getirmek olduğu için, bu yönde eleştiri yapıyor olabilirler. Vatandaşları fakirleştireceksin, sonra kendine muhtaç hale getireceksin… Politik düşünceleri bu! Bu yardımları, başarı olarak görmemek lazım… Keşke kimsenin ihtiyacı olmasa! Fakat Türkiye’nin gelmiş olduğu durum maalesef ki bu” dedi.

“Evde Bakım Projemiz başladı”

Projeleri hakkında da bilgiler veren Baysan; ““Hoş Geldin Bebek” projemiz var. Ücretsiz cenaze hizmetimiz var. Yılda 2 bini aşkın cenaze oluyor, bunların tamamını üstleniyoruz. Cenaze evlerine yemek gönderiyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak okullarımıza yardımlarımız oluyor. Yeni bir projemizi hayata geçirdik ve yaşlılarımız ile bakıma muhtaç kişilere evde bakım hizmeti veriyoruz. Bu çok önemli bir proje, fakat biz bunun reklamını dahi yapmadık. Reklamını yapmak, oradaki insanımızı rencide eder. Bizim bu projede yer alan tüm personelimiz, eğitimden geçirildi. Çorlu Kaymakamlığı ile ortaklaşa olarak yürütüyoruz. Evde bakımını yaptığımız kişilerin; ev temizliğini, saç bakımını, yıkanmasını, eşyalarının yenilenmesini yapıyoruz. Çorlu Halk Eğitimi Merkezi ile ortaklaşa açtığımız kurslar var. Bu kurslara, 3 bin kişinin müracaatı var. İnsanlar başvuru sıralarına göre kurslara başlıyorlar. Sanat alanında eksik kaldığımızı söylemişler, geride kalan süre içerisinde tiyatro salonumuzda 96 çocuk 54 de yetişkin tiyatro oyunu sahnelendi. Çerkezköy’den dahi oyunları izlemeye gelenler var. Çorlu Belediyesi olarak, ilerleyen günlerde 600 kişilik yeni bir tiyatro salonu yapacağız” şeklinde konuştu.

“23 Nisan’da, 300’ü aşkın misafirimiz olacak”

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında pek çok ülkeden çocukları Çorlu’da misafir edeceğiz” diyen Baysan; “Arnavutluk, Arjantin, Endonezya, Kırgızistan, Makedonya, Meksika, Polonya, Rusya, Slovakya, Lefkoşe ve Bulgaristan’dan 300’ün üzerinde misafirimiz olacak. Misafirlerimiz, görüştüğümüz okullar tarafından konuk edilecek. Bu misafirlerimize 1 gün de İstanbul’da turistik gezi ve boğaz turu yaptıracağız. Bu son derece ciddi bir organizasyon” dedi.

“Çorlu, cezalandırılmış oluyor”

Çorlu Belediyesi’nin spora verdiği destek hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Ünal Baysan; “Çorlu Belediyesi spora destek vermiyor diyen insanın, niyetini sorgulamak lazım. Trakya’da bizim verdiğimiz desteği veren başka bir belediye var mı? Çorlu Belediyesi olmasa, Çorlu’da amatör maçların oynanması mümkün değil. Sağlık Mahallesi’ni de dâhil edersek, 3 tane saha yaptık. Kapalı spor salonumuzu yaptık. Çorlu Belediyesi Spor Kulübü Basketbol Takımı, ilk senesinde büyük bir başarı elde etti. Bayan güreşçilerimiz, birincilik ve ikincilik aldı. Çorlu Belediyesi spora katkı sağlamıyor derken, devletin spor olarak Çorlu’da neler yaptığını da bilmek lazım. Benim çocukluğumda yapılan kapalı spor salonunda, spor yapılmaya çalışılıyor. Her yerde futbol sahaları çim olurken, Çorlu’da sentetik yapılıyor. Kapalı yüzme havuzunu, biz yapıyoruz. Bu durumda Çorlu, bir yerde cezalandırılmış oluyor. Çorlu Belediyesi Kapalı Spor Salonu’nu yaptık, hizmete açtık. Yakın zamanda, bir kapalı spor salonu daha yapacağız. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’müz, 17 yeni park yaptı. 2 bin 600 ağaç dikip, 1,5 milyon çiçek ektik. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’müzün parklara koyduğu ahşap ürünlerin tamamını, kendi içimizde yapıyoruz. Eski tarihi belediye binamızın restorasyonunu tamamladık. Bu işleri yapmak kolay olmuyor. Doğanca Evi konusunda da restorasyon çalışmamız olacak. Çorlu’daki tek tarihi bina olduğu için, bu binada düzenleme yapacağız. Bunun işi, eski belediye binasının işinden daha zor olacak. Çünkü hem bina ahşap, hem de el işçiliği çok fazla” diye konuştu.

“Balık Pazarı mevkiinde düzenleme yapılacak”

Baysan; “Bazen bürokratik olaylardan, bazen bizden, bazen de ihaleyi alan firmalardan ötürü bazı projelerde gecikmeler yaşanıyor. Gecikme firmadan olursa, cezalar kesiliyor. Kimsenin endişesi olmasın. Şimdi Mehmetçik İlkokulu’nun orada bir otopark yapacağız. Balık Pazarı mevkiinde yer alan dükkânların kamulaştırılması, bir dükkân dışında tamamlandı. Muhtarlık binası da yıkılacak ve eski Balık Pazarı mevkiine meydan düzenlemesi yapılacak. Gölbaşı Parkı’nın kafeteryası ihale edildi, yakında açılacak. Çorlu Belediyesi olarak kendi imkânlarımızla oluşturduğumuz hayvanat bahçesini, 58 bin kişi ziyaret etti” dedi.

“Karatepe’ye düzenli çöp depolama alanı yapılacak”

Baysan; “Çorlu’dan her gün ortalama 300 ton evsel atık topluyoruz. Bu atıkların düzenli depolanması için Karatepe Mevkii’nde düzenli depolama tesisi kurulması için gerekli kamulaştırmalar yapıldı. Avrupa Birliği Fonları’ndan, 25 milyon TL kaynak sağlandı. Bu işi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi takip ediyor. Ancak Tekirdağ genelinde yapılan yeni planlar ve düzenlemelere 1 kişinin itiraz etmesinden ötürü, itiraz sonucu bekleniyor” diye konuştu.

“Milletvekilleri, bu konulara eğilse daha güzel olur”

Baysan; “Çorlu Belediyesi olarak, kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklaşa çalışmalar yürütüyoruz. Çorlu Emniyeti’ne, 10 araç tahsis ettik. Diğer kurumların taleplerini de değerlendiriyor, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. TEDES hizmete girince, Emniyet’e daha fazla araç tahsisimiz olacak. Çorlu 250 bin nüfuslu bir şehir, milletvekilleri bu konuların üzerine daha fazla eğilse daha güzel olur” dedi.

“TEDES’te, gelirin yüzde 30’u Çorlu’nun”

Biten ve devam eden projeler hakkında da bilgiler veren Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan; “Santral kavşağında yer alan otoparkı, 3 milyon 564 bin TL bedelle ihale ettik. Yapımı bitti, maalesef ki Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne devrettik. Kapalı Pazar Yeri, 1 milyon 798 bin TL’ye mal oldu. 4 milyon 986 bin TL bedelle ihale ettiğimiz kapalı yüzme havuzunun yüzde 15’i tamamlandı. Kapalı yüzme havuzu yapmak, devletin işi değil mi? Tekirdağ’da 2 kapalı spor salonu, 1 de yüzme havuzu var. Bunları devlet yaptı. Çorlu’ya neden yapmadılar. TEDES için 3 milyon 800 bin TL harcandı, burada kesilecek cezaların yüzde 30’unu Çorlu Belediyesi alacak” diye konuştu.

“Eleştirilere göğüs germeye hazırım”

Eleştirilere göğüs gereceğini belirten Baysan; “Devlet Su İşleri ile birlikte, atık su arıtma tesisi yapımına başladık. Yaklaşık 27 milyon TL DSİ’den karşılanacak, daha sonra bu para DSİ’ye ödenecek. Çorlu’nun alt yapı projeleri bitti, yakında çalışmalara başlanacak. Çorlu’nun yolları, Çorlu’nun altyapısı için bozulacak. Bu noktada vatandaşlardan eleştiriler, şikâyetler alabiliriz. Bunlara göğüs germeye hazırım” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
2212 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu