Ergene Halkı, “Kömür Santraline Hayır!” Dedi
reklam
30 Haziran 2015
Ergene Halkı, “Kömür Santraline Hayır!” Dedi

Ergene Halkı, “Kömür Santraline Hayır!” Dedi

Ergene ilçe sınırları içerisinde yer alan Ulaş Mahallesi’nde yapılması planlanan kömür santraline ilişkin ÇED toplantısı, yöre halkı ile çevre ilçelerden gelen vatandaşların gösterdiği tepki ve yapılan protesto eylemi nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Ulaş Mahallesi’nde kurulması planlanan santralle ilgili olarak Ergene Belediyesi hizmet binasının da yer aldığı Ulaş Düğün Salonu’nda yapılacağı açıklanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, oturumun yapılacağı salon önünde toplanan yüzlerce kişinin salon kapısı önüne etten duvar örmesi nedeniyle yapılamadı. Ergene Kent Konseyi’nin önderliğinde başlatılan eyleme; Ergene Belediyesi, Çorlu Kent Konseyi, farklı yörelerden gelen kent konseylerinin temsilcileri, Ergene’deki mahalle muhtarları, sivil toplum örgütlerinin mensupları, yöre halkı ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlar katıldı. Gerçekleştirilen eyleme, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü de destek verdi.

“Termik santrale izin vermeyeceğiz!”

Vatandaşların katıldığı protesto eyleminde konuşan Ergene Kent Konseyi Başkanı Bora Küçükçetin; “Bölgemize, saatlik 30 ton kömür yakarak yılda 8 bin saat çalışacak olan bir termik santral kurulmak isteniyor. 10 bin TIR dolusu olacak olan bu kömürleri taşıyacak olan araçlar, hangi yoldan geçecek. Bu zararlı tesise, izin vermeyeceğiz!” dedi.

“Kabul etmemiz mümkün değil!”

Santral karşıtı eylemde konuşan gazeteci ve köşe yazarı Murat Sevgi ise; “Bölgemiz, sanayi bölgesi. Bir enerji ihtiyacı söz konusu, ancak bu enerji için doğalgazın kullanılması dâhi bir noktadan sonra zararlı oluyor. Bölgemizin yetiştirdiği profesörlerden Doğan Kantarcı, doğalgaz ile çalışanına dâhi bir yerden sonra karşı çıkılması gerektiğini kaydediyor. Hâl böyleyken, kömür gibi ölümcül olanını kabul etmemiz mümkün değil! Zehir saçacak kömürlü santralin modern olarak nitelendirilerek, kentte üretim yapması kabul edilemez. Burada yapılmak istenen termik santral, bölge için ilk olmayacak. Bu emsal teşkil edecek ve daha onlarcasını yapacaklar. Çok daha büyük kapasitelisini yapmanın hesapları peşinde koşuyorlar. Çorlu-Lüleburgaz hattında yer alan onlarca fabrika, aynı şeyi yapacak. Tabelasında enerji yazanlara baktığınız zaman, bunları kolaylıkla görebilirsiniz. Halkın kendi kaderine, yine kendi iradesi ile “Dur!” demesi gerekiyor” diye konuştu.

“Zehir koklamak istemiyoruz!”

Gerçekleştirilen protesto eyleminde, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat da söz aldı. Polat, yaptığı konuşmada; “Bölgemizin tek talihsizliği, İstanbul’a yakın olması. Bu yakınlık nedeniyle Trakya bölgesi gibi cennet bir bölge peşkeş çekiliyor. Anayasa’nın 55’inci ve 56’ncı Maddeleri’ne göre temiz ve sağlıklı çevrede yaşamak, anayasal bir haktır. Ancak hükümetler, bu maddeyi uygulamıyorlar. Bununla birlikte Trakya toprakları, son derece verimli topraklar. Avrupa’da sulu şartlarda alınamayan verim, Trakya bölgesinde kuru şartlarda alınıyor. Bu verimli toprakları kullanarak dünyada tarım konusunda söz sahibi olacakken, kendi elimizle yok etmeye çalışıyoruz. Termik santral, doğaya en fazla zarar veren sistemdir. Örneklerinin olduğu yerde, doğa can çekişiyor. Bizler, zehir koklamak istemiyoruz!” dedi.

“Trakya’yı, ranta kurban etmeyeceğiz!”

Protesto eylemine destek veren gazeteci İmambakır Üküş de; “Burada yaptığınız eylemle; sadece kendi geleceğinize değil, bölgenin geleceğine de önemli katkılarınız oluyor. Dünyada, enerji temini için 2 şey yasaklanıyor. Bunlardan ilki nükleer santral, diğeri ise termik santral! Eğer burada bir tanesi yapılırsa, çevremizdeki 13 tane bölgede tam 63 tane yapılacak. Termik santrallerin yapılmasının ardından, Trakya bölgesinde yaşamak imkânsız bir hâl alacak. Termik santrallerin kurulmasıyla birlikte, bölgede gıda ile ilgili işler de kalmaz. İşiniz, aşınız ve çocuklarınız için gerçekleştirdiğiniz bu dayanışmadan ötürü, sizleri kutluyorum. Vatan toprağına sahip çıkmak, bu toprakları korumakla olur. Ergene ve Trakya’yı, ranta kurban etmeyeceğiz!” diye konuştu.

“Komşusunu düşünmeyen, sizi düşünmez!”

Eyleme destek veren herkese teşekkür eden Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel ise yaptığı konuşmada; “Bu konu ile ilgili ilk mücadeleyi başlatan bizleriz. Bu konu, bize ilk olarak Organize Sanayi Bölgesi’nde geldi. Belediye Başkan Yardımcımız Menderes Yıldız ile değerlendirdik ve bu konuya “Hayır!” dedik. Verdiğimiz bu kararda sizlerin de yanımızda olması, başarının gelmesini kaçınılmaz kılıyor. Bu firma, komşusunu dâhi düşünmüyor. Komşusunu düşünmeyen, sizi hiç düşünmez. Firmanın yanı başında Algida, gıda üretimi yapıyor. Burada kurulacak termik santralden çıkacak tozlar ve koku, süt ürünleri işleyen bu firmayı direkt olarak etkileyecek. Süt, kömür kokusunu çekecek ve bu firma bölgemizde üretim yapamaz hale gelecek. Komşusunu düşünmeyen, sizi hiç düşünmez’” dedi.

“Termik santrale, kesinlikle karşıyız!”

Başkan Yüksel; “Biz, bu konuya karşı çıkıyoruz! Çünkü bölgemizin geleceği ve halkımızın sağlığı, bizim için çok önemli. Bu konu daha önce, Organize Sanayi Bölgesi’nin Yönetim Kurulu’na geldi. Ben o zaman başkan yardımcısı arkadaşlarımla toplantı yaptım ve bu konunun altına kesinlikle imza koymadık. Yine de koymuyoruz. Ergene Belediyesi olarak termik santral konusunda duruşumuz ve tavrımız net. Bu konuda dava da açacağız. Vatandaşlarımızdan ve sivil toplum kuruluşlarımızdan bu mücadelemizde bizi yalnız bırakmamalarını istiyoruz. Bizim için Ergene’nin geleceği önemli. Termik santrale, kesinlikle karşıyız!” diye konuştu. Yasaların net olduğunu ve Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde termik santral kurulamayacağını da sözlerine ekleyen Yüksel; “Bu konuda yasalar bizim yanımızda. Yasal çerçevede hakkımızı savunacağız” dedi.

“Yetki bakanlıktan alınacak, sorun çözülecek!”

Düzenlenen santral karşıtı eyleme katılan CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ise; “Ergene’nin Ulaş Mahallesi’nde eylem düzenleniyor. Milletvekili burada, belediye başkanı burada, yerel yöneticiler burada, muhtarlar burada, en önemlisi de halk burada… Halka rağmen, hiçbir şey yapılamaz. Burada önemli olan; halkın ne dediği, ne istediğidir. 644 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, durumu bakanlığın yetkisine bırakıyor. Bu insanların reddettiği şeyi, bakanlık nasıl onaylayacak? Vatandaşın yaşadığı yerde istemediği şeyi, bakanlık nereden biliyor da istiyor? Bakanlığın elindeki yetki alınacak, sorun çözülecek! İnsanların reddettiği şeylerin bakanlık tarafından yapıldığını; Karatepe’de gördük, Aşağı Sevindikli’de gördük, Kızılca Terzi’de gördük” diye konuştu.

Tutanak, imza altına alındı

ÇED toplantısının yapılamaması nedeniyle Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tutanak tanzim edilerek imza altına alındı. Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel’in makam odasında imza altına alınan tutanakta; “Ergene-2 Organize Sanayi Bölgesi sınırları dâhilinde Modern Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Buhar Üretim Santrali” projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği’nin 9’uncu Maddesi gereğince; ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla, 15 Haziran 2015 tarihinde Ergene İlçesi Ulaş Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Ergene Belediyesi Düğün Salonu’nda Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başkanlığında; kurum temsilcileri, faaliyet sahibi, raporu hazırlayan firma temsilcileri ile ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilmesi amacıyla bir araya gelinmiştir. Söz konusu toplantıda; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak toplantı alanına gelinmiş olup, yörede bulunan halk ve kamu kurum kuruluşları bilgilendirilmek istenilmiştir. Ancak yöre halkı bilgilenmek istemediğini ve projenin gerçekleşmesini istemediklerinden dolayı halkın katılımı toplantısı sona erdirilmiştir, bilgilendirme yapılamamıştır” ibareleri yer aldı. Tutanak; Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Kaan Sinan Tohumcu, Şube Müdürü Yalçın Karaca ile Çevre Mühendisi Ömer Faruk Özcan tarafından imza altına alındı.

“Proje, halkın görüşleriyle belirleniyor”

Tutanağın imza altına alınması sırasında konuşan Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Kaan Sinan Tohumcu; toplantının düzenlenmesi için alana geldiklerini, ancak yüzlerce kişinin projenin yapılmasını istemediğini, halkın alanda toplandığını ve toplantıyı yaptırmadığını kaydetti. ÇED gibi halka sorulan bir başka konu daha olmadığını da kaydeden Tohumcu; “ÇED sürecinde, halkın görüşleri alınıyor. Halktan, sivil toplum kuruluşlarından gelen görüşlerle proje belirleniyor” dedi.

Firma yetkilisine tepki

ÇED Raporu’nu firmadan gelen talep doğrultusunda hazırladıklarını kaydeden mühendislik firmasının yetkilisi Eyüp Kaya ise, yapılmak istenen projenin bir termik santral projesi olmadığını öne sürdü. Kaya’nın yaptığı bu açıklama, odada bulunanların tepkisine neden oldu.
Editör : Tuğberk Erdem
2000 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu