Evde Çocuk Bakımı Projesi-2
reklam
03 Ağustos 2015
Evde Çocuk Bakımı Projesi-2

Evde Çocuk Bakımı Projesi-2

Geçtiğimiz sayıda başladığımız ve Evde Çocuk Bakımı Projesi’ne ilişkin yazımıza, bu sayıda kaldığımız yerden devam ediyoruz.

İlk ödeme 15 Eylül’de

Tüm kriterler yerine getirilmişse, 2015 Temmuz ayından itibaren ve izleyen 2’nci ayın 15’i esasına göre Halkbank aracılığıyla ödeme yapılacak. İlk yararlanma ayı Temmuz 2015 olacağından, ilk ödeme de 15 Eylül 2015’te yapılacak.

Bunlara dikkat!

Proje kapsamında maddi destekten yararlanan annelerin;

-Yıllık izin ve istirahatlı süreler hariç olmak üzere takvim ayları itibariyle aylık 30 gün bir işverenin yanında çalışmaları,

-Yanlarında çalıştırdıkları çocuk bakıcısının ücretini zamanında ödemeleri (Gecikmeli ödeme hallerinde, ödemeye ilişkin dekontun il müdürlüğüne ibrazı halinde o aya ilişkin ödeme alınabilecek, ancak bu durumun 3 defa yinelenmesi durumunda destek kesilecek.),

-Takvim ayları itibariyle bakıcı adına 30 gün sosyal güvenlik primlerini düzenli olarak yatırmaları (30 günden az bildirilen prim günleri için -işten çıkma/ çıkarma dâhil ödeme yapılmayacak.),

-Çocuk bakıcısının iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması halinde süresi içinde durumu SGK’ya bildirmeleri,

-Evde sigortalı çocuk bakıcısı çalıştırdıkları için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilen diğer yükümlülükleri yerine getirmeleri,

-Bakıcının, çocuğun ya da kendisinin durumlarında projeyi etkileyecek değişiklikleri (Evlenme, boşanma, işten çıkma, vefat vb.) ilgili il müdürlüğüne 15 gün içerisinde bildirmeleri gerekiyor.

İşten çıkma hali

Annenin işini kaybetmesi ya da çocuk bakıcısı istihdamının sona ermesi hallerinde, anneye iş ve/veya çocuk bakıcısı bulması için 1 aylık süre tanınacak.

Bu süre içerisinde İş-Kur üzerinden arama yapılması ve bu durumun ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne bildirilmesi kaydıyla, yararlanıcı anneler listeden çıkartılmayacak. Bu sürede işini kaybeden annenin İş-Kur aracılığıyla iş araması ve bakıcı çalıştırmaya devam etmesi halinde destek ödemesi kesilmeyecek.

Annenin işinin olması fakat bakıcının işten çıkması/çıkartılması halinde ise ödeme kesilecek, ancak 1 ay bakıcı bulma süresi tanınacak. 1 aylık süre sonunda iş ve/veya bakıcı bulunamazsa destek kesilecek ve kişi yararlanıcı listesinden çıkartılacak.

Destek, ne zaman sona erecek?

Destek, çocuk 3 yaşını doldurunca sona erer. Evde çocuk bakımı mali desteği, tek bir çocuk için 36’ncı ayını doldurana kadar verilebileceğinden, çocuk 36’ncı ayını doldurunca mali destek sona erer.

Soru: 14.10.1959 doğumluyum. İşe ilk başlama tarihim 20 Kasım 1977, görevi bırakma tarihim ise 08 Eylül 1982. Emekli Sandığı toplam gün sayım 1808 gün. 3 çocuğum var. Doğum tarihleri; 1984, 1989 ve 1991. Yurtdışı günlerim de var. Doğum ya da yurt dışı borçlanması yapılabilir mi? Hangisi daha avantajlıdır?

Cevap: Bin 808 günlük Emekli Sandığı hizmetinden sonra doğum borçlanması yapamazsınız, ama yurtdışı borçlanması yaparak emekli olabilirsiniz. Ancak, tavsiyem önce SSK’lı olarak işe girin, sonra yurtdışı ikamet (veya çalışma) sürelerini borçlanmak için SGK’ya dilekçe verin. Borçlanma ile 3 bin 600 günü tamamlarsanız 58 yaşında, 5 bin güne tamamlarsanız SSK’dan hemen emekli olabilirsiniz. Bu arada ucuz borçlanma-yüksek maaş için tarih seçmelisiniz.

Aydınlık Sabahlara Uyanın!...

Editör : Tuğberk Erdem
2219 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu