Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi!
reklam
08 Şubat 2016
Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi!

Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi!

24 Ocak 1993 tarihinde, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu Ankara’da hayatını kaybeden Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 23’üncü yılında düzenlenen törenle anıldı. Uğur Mumcu Parkı’nda toplanan Çorlu halkı, büyük üstadı özlemle andı.

Tekirdağ Kent Konseyi ve Çorlu Kent Konseyi’nin önderliğinde oluşturulan komitenin 24-31 Ocak Adalet ve Demokrasi Haftası sebebiyle organize ettiği etkinlikler kapsamında Çorlu’da “Uğur Mumcu’yu Anma Yürüyüşü” ve “Hukuk Devleti ve Demokrasi” konulu panel düzenlendi.

CHP’li Tekirdağ Milletvekilleri yoktu!

Uğur Mumcu’yu Anma Yürüyüşü kapsamında Çorlu Atatürk Meydanı’ndan bir araya gelen Mumcu’nun sevenleri, Atatürk Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı’ndan geçerek Uğur Mumcu Parkı’na kadar kortej halinde yürüdü. Yürüyüşe; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Recep Ökten, CHP Çorlu İlçe Başkanı Yıldıray Arıcı, Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Ahmet Poyraz, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Ali Işıkgör, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur, siyasi parti temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyon (KESK), Birleşik Kamu-İş, Türk Harb-İş Sendikası, Türk Tabipleri Birliği, Tekirdağ Barosu, Ulusal Kanal, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Çorlu Şubesi, Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Cumhuriyet Halk Partisi, Vatan Partisi (VP), oda başkanları ve üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. CHP Tekirdağ Milletvekilleri Faik Öztrak, Candan Yüceer ve Emre Köprülü’nün anma yürüyüşüne katılmamaları ise dikkatlerden kaçmadı.

Düşman eden, emperyalizmin çıkarlarıdır

Park alanı içerisinde yer alan Basın Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen anma töreni, saygı duruşuna müteakip olarak okunan İstiklal Marşı ile başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur “Uğur Mumcu’nun katledildiği 24 Ocak ile Prof. Muammer Aksoy’un katledildiği 31 Ocak arasındaki hafta, 23 yıldır Adalet ve Demokrasi Haftası olarak anılıyor. Türkiye’nin yakın tarihindeki cinayetlerden hareketle adalet, özgürlük ve demokrasi özlemini dile getiren bir simgedir bu hafta. Ülkemiz için iki 24 Ocak vardır. İkisi de birbirinden kara 24 Ocak. Birincisi 24 Ocak 1980, ikincisi 24 Ocak 1993. Birincisinin üzerinden 36, ikincisinin üzerinden ise 23 yıl geçti. 24 Ocak 1980’de alınan ekonomik önlemler sonucunda; yoksul daha yoksul, zengin daha zengin olmuştur. 24 Ocak 1993, işte bunlara karşı olanların; yaşamı insanca yaşamak isteyenlerin adına bir ölümü anlatıyor hepimize. Uğur Mumcu’nun bu ekonomik ve siyasal yapılanmaya karşı olmasından kaynaklanan düşünceleri sonucunda bedeninin yok edildiği gün. Uğur Mumcu özellikle bölgemizdeki çatışmaları 10 yıllarca yazdı ve uyardı; “Kürdü Türk’e, Türk’ü Kürde, Ermeni’yi Türk’e, Türk’ü Ermeni’ye, Alevi’yi Sünni’ye, Sünni’yi Alevi’ye düşman eden, emperyalizmin Ortadoğu’daki çıkarlarıdır. Dün öyleydi, bugün de öyle.” derken, ne kadar haklıydı Uğur Mumcu. Bu ülkenin yiğit evlatlarını bir kez daha saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun, hepsine selam olsun” dedi.

Cesur’un ardından konuşan CHP Çorlu İlçe Başkanı Yıldıray Arıcı ve CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten de, 24 Ocak tarihinin ülkemiz için önemine değinerek, bugünün halkımız tarafından çok iyi idrak edilmesi gerektiğini belirttiler.

Tam bağımsız Türkiye’den yanaydı

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise “Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz savunucusu, Atatürk İlke ve Devrimleri’ne bağlı, araştıran ve sorgulayan değerli gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’nun aramızdan ayrılışının 23’üncü yıl dönümünde kendisini saygı ve özlemle anıyoruz. Yaşamını toplumun gerçekleri öğrenmesine adayan, Türk Milleti’nin aydınlanması adına canı pahasına mücadele eden değerli yazarımız Uğur Mumcu lâik, demokratik ve hukuk devleti çerçevesinde tam bağımsız bir Türkiye’den yana olmuştur. Özgürlüğün simgesi, Cumhuriyet’in sesi olan Mumcu, Kuvayı Milliye ruhuyla yaşayan, yüreği yurt sevgisiyle dolu, Türkiye’nin kaybettiği en büyük değerlerden biridir. Onun aydınlık fikirleri, savunduğu ve inandığı değerler, lâik Türk Milleti’nin aklında ve yüreğinde sonsuza dek var olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, Uğur Mumcu’yu katledilişinin 23’üncü yıl dönümünde bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyor, nice Uğurların yetişmesini diliyorum.” diye konuştu.

Adalet ve özgürlük aşktır

Albayrak konuşmasını, Uğur Mumcu’nun “Sevdamız bir başka insanın sevdasıysa, düşünüz bir başka insanın düşüyse ve siz o sevda için yollara düşmüşseniz eğer, elbette öldürülecek ve ceza evlerinde süründürüleceksiniz. Ancak, adalet ve özgürlük aşktır. Bu uğurda mücadele edenler asla yenilmezler. Bu nedenle Muammer Aksoylar, Abdi İpekçiler asla yenilmeyeceklerdir.” sözleri ile noktaladı.

Basın Şehitleri Abidesi’ndeki tören, “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” şiiri ve türkülerin okunmasının ardından, abideye karanfillerin sunulması ile sona erdi.

“Hukuk Devleti ve Demokrasi” konulu panel

Anma programı daha sonra Çorlu Belediyesi Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen “Hukuk Devleti ve Demokrasi” konulu panel ile devam etti. Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’ın olumsuz hava koşulları nedeni ile katılamadığı panelde, İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek ve Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Hâkim Mustafa Karadağ, ülkenin dünü ve bugününe ilişkin konuşmalar gerçekleştirdiler. Konuşmaların ardından Çiçek ve Karadağ, kendilerine yöneltilen soruları yanıtladılar.

Editör : Tuğberk Erdem
2037 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu