Tekirdağ Sanayi Odası'na, Yargıdan 2'nci Vize!
reklam
05 Eylül 2017
Tekirdağ Sanayi Odası'na, Yargıdan 2'nci Vize!

Tekirdağ Sanayi Odası'na, Yargıdan 2'nci Vize!

Tekirdağ’da müstakil bir sanayi odası kurmak üzere yola çıkan Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti, olumlu görüş bildirmeyen TOBB’a karşı açtığı davanın ardından “Olur” vermeyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı aleyhine açtığı davayı da kazandı.

Tekirdağ’da müstakil bir sanayi odası kurmak üzere yola çıkan sanayiciler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nden sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na karşı açtıkları davayı da kazandılar. Böylece Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulmasının önünde bir engel kalmadı.

TOBB, TEMYİZ BAŞVURUSU YAPTI

26 Nisan 2013 tarihinde bin 40 sanayicinin imzasıyla müstakil bir sanayi odası kurmak üzere TOBB’a başvuran Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti, süresi içinde cevap alamayınca başvurunun zımnen reddedildiğini belirterek mahkemeye gitti. Toplam bin 485 kalburüstü sanayicinin faaliyet gösterdiği Tekirdağ’da bağımsız sanayi odası kurulmasına, Ankara 1’inci İdare Mahkemesi vize verdi. Mahkemenin bu kararının ardından davalı TOBB, Danıştay’a başvurarak kararın iptali istemiyle temyize gitti. Ancak Danıştay 8’inci Dairesi TOBB’un temyiz başvurusunu 13.04.2016 tarih ve E: 2016/1238, K: 2016/3662 sayılı kararıyla reddetti.

BAKANLIK KARARI YERSİZ BULUNDU

TOBB, bu yargı kararlarının ardından Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulabilmesi için yasaya göre onama makamı olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na olumlu görüş bildirdi. Bakanlık da tıpkı TOBB gibi, Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti’nin 16.02.2016 tarihli başvurusuna yasal süresi içinde yanıt vermeyerek zımnen reddetti. Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti Başkanı Ömer Sarıoğlu bu gelişme üzerine Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurarak kararın iptalini istedi. Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi, davacının 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 5’inci Maddesi’nde öngörülen şartları yerine getirdiğini belirterek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın zımnen ret kararının yersiz olduğuna, Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulmasının önünde yasal bir engel bulunmadığına oybirliğiyle karar verdi.

DAVA KONUSU İŞLEM İPTAL EDİLDİ

Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’nin kararında (E. 2016/2633, K: 2017/707) “Buna göre; Tekirdağ ilinde müstakil bir sanayi odası kurulabilmesi için 5174 sayılı kanunun 5’inci Maddesi’nde öngörülen koşulların gerçekleştiği, Ankara İdare Mahkemesi’nin 17.09.2015 tarih ve E.2013/1580, K. 2015/1595 sayılı kararı ile saptanmış olduğundan, hukuk devleti ilkesi gereğince maddi ve hukuki yönden uygulanabilir nitelikte olan bu karar uyarınca davacının talebinin, 5174 sayılı kanunun 5’inci Maddesi’nde öngörülen koşulların gerçekleştiği kabul edilerek değerlendirilmesi ve buna göre işlem tesis edilmesi gerekirken, anılan karar dikkate alınmayarak 5174 sayılı Kanunun 5’inci Maddesi’nde öngörülen koşulların gerçekleşmediğinden hareketle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline, Ankara Bölge İdare Mahkemesi istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.” ifadeleri yer aldı.

4 YILLIK MÜCADELE SONUÇ VERDİ

Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’nin verdiği karar sonrasında bir açıklama yapan Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet Başkanı ve Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, “5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 5’inci Maddesi’ne göre sanayi odası, TOBB’un olumlu görüşü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın oluru üzerine kurabiliyor. Tekirdağ sanayi siciline kayıtlı bin 485 firmadan bin 40 firmayı temsil eden sanayicinin imzasıyla başvurarak kanunda belirtilen ‘Mevcut sanayicilerin yarısının imzasıyla başvurulur.’ şartını yerine getirerek adım attık. Bilirkişi incelemeleri, Tekirdağ Valiliği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün mahkemeye sunulan verileri, idare mahkeme ve Danıştay kararları göstermektedir ki; Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulmasının önünde yasal koşullar açısından bir engel bulunmamaktadır. 4 yıldır verdiğimiz hukuki mücadelenin sonuna geldik. Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluşunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın onama kararının ardından resmen açıklayacağız. Tekirdağ Sanayi Odası, bölgemiz sanayicilerine, gelişimine katkı sunacağı kesin olan Tekirdağ’a hayırlı olsun.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1691 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu