Tren Kazası Önergesi, Acıları İstismar Etmektir!
reklam
05 Ağustos 2018

Tren Kazası Önergesi, Acıları İstismar Etmektir!

Çorlu’da düzenlenen bir programa katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Çorlu’da yaşanan ve 25 kişinin ölümü ile sonuçlanan tren kazasına ilişkin soruları yanıtladı.

Çorlu’da düzenlenen bir programa katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Çorlu’da yaşanan elim tren kazası ile ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından verilen meclis araştırma önergesinin AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oyları ile reddedildiğinin kamuoyuna yansıması sonucu oluşan tepkiler konusunda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ÖNERGENİN, SIRASINI REDDETTİK

Sadece CHP’nin değil İYİ Parti’nin de aynı şekilde iddialar ileri sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Şentop “Tabii bazı milletvekillerimiz daha yeni. Araştırma önergesi nedir, Grup önerisi nedir bunu bilmeyebilirler. Bazı vekillerimiz de eski olduğu halde bilmeyebilir, olabilir. Şimdi İYİ Parti bir gün önce, bir gün sonra da CHP, tren kazası ile ilgili meclis araştırma önergesi verdiler. Vermiş oldukları araştırma önergelerinin, belirli bir sırası var. Bu önergelerin öne çekilmesi ile ilgili grup önerisi, parti grubu önerisi verdiler. Meclis’te yapılan görüşme, tren kazası ile ilgili bir araştırma önergesi görüşmesi değildi. Bu araştırma önergesinin, sırasının ne olacağına dair bir görüşmeydi. İYİ Parti’nin önergesi de bu, CHP’ninki de buydu!” dedi.

YAPILMAK İSTENEN, ACILARIN İSTİSMARI

Yaptığı açıklamalara devam eden Şentop “Bu anlamdaki istismarı ifade etmek için, ben size süreci söyleyeyim. Diyelim ki bu kabul edilmiş olsaydı, önerge öne çekilecekti. Önerge ne zaman verildi; CHP’ninki Çarşamba günü verildi. Meclis ise bir gündem belirlemiş, o gündem mevcut -tahminim çünkü meclis normalde malum 01 Temmuz’da tatile giriyor anayasa gereği-, bunu görüşüp -biraz uzatılmış-, görüştükten sonra tatile gidilecek. Başka gündem yok! Dolayısıyla araştırma önergesinin öne alınması önerisi kabul edilseydi bile, arkasından bir araştırma önergesi görüşmesi yapılması gerekecekti. Onun kabul edilmesi durumunda araştırma komisyonu kurulacaktı. Meclis tatile girdikten sonra bütün bunların, bütün bu süreçlerin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını; bu grup önerisini veren İYİ Partili arkadaşlardan bilenler var, CHP’den de bilenler var. Burada yapılmak istenen; tren kazasındaki acıları ki milletimizin ortak acısıdır, bu acıları istismar etmektir.” diye konuştu.

SABIRLA BEKLEMEK GEREKİYOR

Şentop “Şu anda konu ile ilgili adli soruşturma devam ediyor. 6 savcımız görevlendirildi bu konuyla ilgili. İdari soruşturma da sürdürülüyor. Bazı bulgular var, bazı konular daha derinleştirilmesi gerekiyor. Bunlarla ilgili, tabii bizim açıklama yapmamız mümkün değil. Bir şeyi daha burada ifade etmek isterim. Anayasamız’da çok açık bir hüküm var. Yürütülmekte olan soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki konularla ilgili olarak Meclis’te araştırma önergesi vermeyi bir kenara bırakın, söz talep edilip konuşma bile yapılamaz diyor. Anayasa’da böyle bir hüküm de var. Dolayısıyla bu, sadece tribünlere yönelik bir hareketti. Biz bunu bildiğimiz için -bunlar da bunu bildiği için-, aslında yapılan şey bir yanlışın, bir suiistimalin önlenmesiydi. Bu konuda milletimiz müsterih olsun! Biz, tren kazası ile ilgili gelişmeleri hem adli bakımdan hem idari bakımdan yapılan soruşturma ve incelemeleri yakından takip ediyoruz. Bu konuda eğer bir kusur, bir yanlış ortaya çıkarsa bununla ilgili gerekenin yapılacağından da kimsenin şüphesi olmasın. Biraz sabırla beklemek gerekiyor.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1497 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu