TESKİ’nin Haziran Faturaları, Vatandaşı Çıldırttı!
reklam
12 Ağustos 2020
TESKİ’nin Haziran Faturaları, Vatandaşı Çıldırttı!

TESKİ’nin Haziran Faturaları, Vatandaşı Çıldırttı!

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 2 ay süreyle sayaç okunmayacağını açıklayan TESKİ, Haziran ayı başından itibaren abonelerine fatura göndermeye başladı. Kesilen faturalar, ekonomik açıdan bunalan sade vatandaşı adeta çıldırttı.

Ülkemizde ilk Koronavirüs (COVID-19) vakasının tespit edilmesinin ardından alınan tedbirler kapsamında, su faturalarının sayaç üzerinden okunmaması kararlaştırılmıştı. Normalleşme sürecinin başlamasının akabinde 2 ay süreyle (Nisan ve Mayıs) kesilmeyen su faturaları, Haziran ayı başından itibaren abonelere gönderilmeye başlandı. 20 metreküp su miktarının üzerindeki tüketimler 2’nci ve 3’üncü kademe bazında fiyatlandırılınca, gelen faturalar can yaktı. Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından muhasebeleştirilen faturalara isyan eden vatandaşlar, sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla adeta ateş püskürdüler.

GÖSTERİLEN TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Haziran ayında kesilen su faturalarını gören vatandaşlar, yaşadıkları geçici şokun ardından telefonlarına sarıldı. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla tepkilerini ortaya koyan vatandaşlar, bununla da yetinmeyerek basın kuruluşlarının haber merkezlerini telefon yağmuruna tuttular. Gelen faturalar nedeniyle adeta çılgına döndüklerini ifade eden vatandaşlar, “Daha önceki aylarda, makul miktarlarda fatura geliyordu. Haziran ayında gelen fatura miktarı ise, sair aylarda gelen faturaların neredeyse 5-6 katı. Bu faturaların 3 aylık olduğunu düşünsek bile, tüketilenin çok üzerinde ödeme talep ediliyor. Pandemi dolayısıyla uzun süredir kapalı olan işyerlerimize bile, normalin çok çok üstünde faturalar kesilmiş. İşin garibi, kapalı olan işyerlerinde bu kadar fazla tüketim nasıl olmuş da yapılmış bir türlü anlayamadık. Su faturalarındaki normal kademe farkının çok daha fazlası, bizlerden tahsil edilmeye çalışılıyor.” iddialarında bulundular.

TESKİ, KENDİNİ SAVUNDU

Vatandaşlardan gelen tepkilerin haberlere konu olmasının ardından harekete geçen ve 10 Haziran tarihinde yazılı bir basın açıklaması yapan TESKİ Genel Müdürlüğü, “01 Haziran 2020 tarihi itibari ile bazı yerel gazeteler ve sosyal medya hesaplarında yer alan ‘Yüksek Su Faturaları’ iddiaları ile ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına, aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür. 2020 yılında dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan COVID-19 salgını nedeniyle Cumhurbaşkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Hıfzıssıhha Kurulu ve TESKİ Yönetim Kurulu tarafından alınan kararlar gereği, bulaşma riskini en aza indirmek ve halk sağlığını korumak için endeks okuma işlemleri geçici olarak durdurulmuştur. Bu süreçte su sayaçlarının üzerinde fazla tüketim birikmemesi, abonelerin yüksek faturalarla karşılaşmaması için TESKİ Yönetim Kurulu tarafından; 2020 yılı Mart ayı faturasının tüketim miktarının yüzde 80’i oranında normalleşme sürecine geçilinceye kadar aylık periyotlar halinde ara tahakkuk yapılması karara bağlanmıştır. Bu karar gereğince Nisan ve Mayıs faturalarına Mart ayı faturasının yüzde 80’i oranında ara tahakkuk yapılmıştır. 01 Haziran 2020 tarihi itibariyle normalleşme sürecinin başlaması nedeniyle, İdaremiz tarafından sahada endeks okuma işlemlerine başlanmıştır. Haziran ayı normal okuma işlemleri sürecinde ilk endeks tarihi Mart ayı olarak alınmış olup, böylelikle 90 günlük süre hesabı yapılarak kademe hesaplanmıştır. Kademe hesabı yapılırken konut abonelerinin aylık 10 m³ olan 1’inci kademe kullanım hakkı ile aylık 10 m³ olan 2’nci kademe kullanım hakkı yukarıda belirtilen gün hesabı çerçevesinde 3 ay için toplam 30’ar m³ olarak hesaplanmış ve abonelerin 1’inci ve 2’nci kademe toplam kullanım hakkı 60 m³ olarak güncellenmiştir. Bu hesaplama sisteminde Nisan ve Mayıs aylarında yapılmış olan ara tahakkuklar Haziran ayında tespit edilen sayaç üzerindeki toplam tüketimden düşülerek fatura düzenlenmiştir. Dolayısıyla abonelerimizin geç okumadan kaynaklı fazla kademe hesaplaması konusunda herhangi bir mağduriyeti olmamıştır ve bir üst kademeden hesaplanarak fazla fatura düzenlenmesi söz konusu değildir.” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ DÖNEMİNDE TÜKETİM ARTTI!

Açıklamanın devamında, “2020 yılı Haziran ayında fiili olarak sahada yapılan faturaların diğer dönemlere göre yüksek olmasının sebebi, Nisan ve Mayıs ayı ara tahakkuklarından biriken yüzde 20’lik tüketim farkları ile pandemi sürecinde hijyen hassasiyetinin artması, abonelerin evde daha fazla vakit geçirmeleri, tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle su tüketim miktarlarında önemli ölçüde artış olmasıdır. Faturalarının incelenmesini isteyen abonelerimiz, TESKİ İlçe Şube Müdürlükleri’ne başvurabilirler. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.
Editör : Tuğberk Erdem
961 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu