Deniz Çöplerinin Yarısını, Ambalaj Atıkları Oluşturuyor
reklam
20 Ekim 2023
Deniz Çöplerinin Yarısını, Ambalaj Atıkları Oluşturuyor

Deniz Çöplerinin Yarısını, Ambalaj Atıkları Oluşturuyor

Atık önleme konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan 15’inci Avrupa Atık Azaltım Haftası, bu yıl “Ambalajlar: Paketli Ürün Alma!” temasıyla düzenlenecek. 18-26 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılacak hafta için son başvuru tarihi 12 Kasım 2023…

18-26 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenecek 15’inci Avrupa Atık Azaltım Haftası (European Week for Waste Reduction-EWWR)’nın teması “Ambalajlar: Paketli Ürün Alma!” olarak belirlendi. EWWR; kamu idareleri, sivil toplum kuruluşları, özel şirketler, eğitim kurumları ve vatandaşlar dâhil olmak üzere geniş bir kitleyi Kasım ayında bir hafta boyunca sürdürülebilir kaynak ve atık yönetimi konusuna dâhil olmaya ve bu konuda farkındalık artırıcı faaliyetler yürütmeye teşvik ediyor. Bu hafta içinde gerçekleştirilen en başarılı eylemler bir sonraki yılın Mayıs ayında ödüllendiriliyor.

EWWR TÜRKİYE KOORDİNATÖRLÜĞÜ’NÜ, MBB YÜRÜTÜYOR

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) 2020’den beri Avrupa Atık Azaltım Haftası’nın Türkiye Koordinatörlüğünü üstlenmekte ve proje geliştiricileri tarafından önerilen faaliyetlerin kaydını sağlamaktadır. Başvuru, etkinlik türleri ve kayıt hakkındaki bilgilere www.marmara.gov.tr/tr/ewwr2023 sayfasından erişilebilmektedir. EWWR Koordinatörleri, her yıl kendi bölgelerinde gerçekleşen en fazla beş eylemi seçer ve bunları çevre sektöründe çalışan Avrupalı profesyonellerden oluşan bir jüri tarafından değerlendirilmek üzere EWWR Ödülleri’ne aday gösterir.

AMBALAJ ATIKLARININ ÇEVRESEL ETKİSİNE İLİŞKİN 6 GERÇEK

-2020 yılında AB’de kişi başına 177 kg olmak üzere toplam 79,3 milyon ton ambalaj atığı üretildi.

-Ambalajlar, AB’de kullanılan plastiğin yüzde 40’ını, kâğıdınsa yüzde 50’sini oluşturuyor.

-Ambalaj atığı, AB’de son 10 yılda, özellikle tek kullanımlık ambalajlarda yüzde 20’den fazla arttı ve 2030’a kadar yüzde 19 daha artacak.

-AB’de ambalajların neden olduğu karbondioksit emisyonunun, 2030’da 66 milyon tona ulaşması bekleniyor.

-Ambalajlar, toprak ve arazi kirliliğine neden oluyor ve deniz çöplerinin yaklaşık yarısını oluşturuyor.

-Son on yılda, temel bir kirlilik önleme tedbiri olmasına rağmen ambalajların yeniden kullanımında önemli bir azalma oldu.

NE TÜR FAALİYETLER DÜZENLENEBİLİR?

Ambalaj atıklarını odağına alan bilinçlendirme semineri, eğitim programları, çalıştaylar, sergiler, oyunlar, iş yerinde yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik eden kampanyalar, eğitici bilgilerin sosyal medya kampanyalarıyla paylaşılması, çalışanlara yönelik farkındalık çalışmaları, geri dönüşüm merkezlerine keşif turları, öğrencilerin yerel topluma yönelik bilinçlendirme kampanyaları, toplu temizlik etkinlikleri, alışverişlerde vatandaşların kendi torbalarını kullanmaya yönlendiren kampanyalar, müşterilerin kendi kaplarına yeniden ürün doldurmalarına olanak sağlayan mağaza ziyaretleri düzenlenebilir.

Editör : Tuğberk Erdem
392 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu