Ayçiçeğinde Dışa Bağımlılık Giderek Artıyor!
reklam
02 Eylül 2018
Ayçiçeğinde Dışa Bağımlılık Giderek Artıyor!

Ayçiçeğinde Dışa Bağımlılık Giderek Artıyor!

AK Parti Hükümeti tarafından yapılan ‘cari açığın düşürüleceği’ yönündeki açıklamalara rağmen, tarım ürünlerindeki ithalat hızla artıyor. Ülkemiz, ayçiçeğinde de ithalatçı ülke konumuna geldi. Yağlık ayçiçeğinde dışa bağımlılık, yüzde 66’ya ulaştı.

Ayçiçeği ithalatı, her geçen sene katlanarak artıyor. Ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatının sürekli artış eğiliminde olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ayçiçek ve ayçiçek yağında yaşanan sıkıntıların incelenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

DESTEKLEME ORANLARINDA ARTIŞ YOK!

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun “Bitkisel yağ ihtiyacımızın yüzde 85’i ayçiçeğinden karşılanmasına karşın, bu ürüne hak ettiği destek verilmemektedir. Ne yazık ki ülkemiz yağlık ayçiçeğinde yüzde 66 oranda dışa bağımlıdır. Ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatı ağırlıkla Moldova, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Ukrayna’dan yapılmaktadır. Ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatı sürekli artış eğilimindedir. Ayçiçek yağı, 2017 yılında 619 bin 115 ton, 2018 yılının ilk altı ayında 259 bin 346 ton ithal edilmiştir. Ayçiçek ise 2017 yılında 595 bin ton ithal edilmiş iken 2018 yılının sadece ilk 6 ayında bu rakam 436 bin tona fırlamıştır.” dedi. 2017’den 2018 yılına geçerken ayçiçek için devletin verdiği tarımsal destekleme oranlarında herhangi bir artış uygulanmadığını vurgulayan Milletvekili Aygun; 2017 yılı Tüketici Fiyatları Endeksi’nin yüzde 11,92, Üretici Fiyatları Endeksi’nin yüzde 15,47 düzeyinde olmasına rağmen çiftçiye verilen desteklerin sabit kaldığını ve sadece mazot desteğinde dönüme 2 TL artış uygulandığını söyledi.

GÜBRE ve MAZOT, 1 YILDA YÜZDE 25 ARTTI

Aygun “Ayçiçek üreten bir çiftçimiz; 2018 yılı için dönümüne 19 TL mazot desteği, 4 TL gübre desteği, 0,8 TL toprak analiz desteği alacaktır. TÜİK verileri ışığında; bir çiftçi ortalama olarak dönümüne 264 kilogram ayçiçek almaktadır. Ayçiçekte alınan fark ödemesi desteği, her dönüm için 105,6 TL’dir. Üretici fiyatları yüzde 15 artarken, destek artışı yüzde 1,5’ta kalmıştır. Oysa sadece gübre ve mazotta yıllık fiyat artışı yüzde 25’in üzerindedir. Çiftçimiz son 3 yıldır girdilerdeki artışa rağmen, destekleme oranlarının yetersizliği nedeniyle geçim sıkıntısı çekmektedir. Ayçiçeğe; devlet tarafından 1,7-1,9 TL/kg aralığında fiyatlama yapılmaktadır. 01 Ağustos 2018 tarihinden itibaren, ayçiçekte gümrük vergisi oranı yüzde 13’den yüzde 27’ye, ayçiçek yağı gümrük vergisi yüzde 23’den yüzde 36’ya çıkarılmıştır.” diye konuştu.

ÇİFTÇİ, AYÇİÇEK ÜRETİMİNDEN SOĞUDU

Çiftçinin ayçiçek üretimden uzaklaştığını vurgulayan Aygun “Ayçiçek üreticisine yönelik yetersiz destek, çiftçimizi üretimden soğutmaktadır. Bu da ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatını her geçen gün arttırmaktadır. İthalat her yıl olduğu gibi hasat zamanında da devam edecektir. Bu durum maalesef ayçiçek üreticisini mağdur edecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kanola, soya ve aspir üretimi için uyguladığı sözleşmeli üretim modeli ayçiçek için de uygulanmalı, girdi üretim değerleri dikkate alınmalıdır. Bitkisel yağ ihtiyacımızın yüzde 85’ini karşılayan ayçiçek üretimi teşvik edilmeli, ülkemiz dışa bağımlı olmaktan kurtarılmalıdır. Ayçiçekte yüzde 66 oranında dışa bağımlı olan ülkemizde ekonomik dengelerimiz açısından da ithalat azaltılmalıdır. Cari açığımızın giderek arttığı süreçte yerli ve milli tarım üretimine dönük teşvik politikaları, hem vatandaşımızı hem çiftçimizi memnun edecek, hem de ekonomimize büyük katkılar sağlayacaktır.” dedi.

İthalata dayalı tarım politikalarının ülkemizi bataklığa sürüklediğini ileri süren Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı tarım sektörünü “özel şirket” mantığı ile yönetmekten vazgeçmeye çağırdı.

Editör : Tuğberk Erdem
1517 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu