O Madde Metinden Çıkmadıkça, Tezkereye “Hayır” Denmeli!
reklam
20 Ekim 2023
O Madde Metinden Çıkmadıkça, Tezkereye “Hayır” Denmeli!

O Madde Metinden Çıkmadıkça, Tezkereye “Hayır” Denmeli!

Yabancı silahlı kuvvetlerin, Türk topraklarına girmesine izin verme yetkisi vermeyi öngören tezkerenin bu hafta Meclis’e geleceğini ifade eden CHP Sözcüsü Faik Öztrak, milliyetçi olduğunu iddia eden tüm partileri, bu tezkereye “Hayır” demeye çağırdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) gündemine ilişkin basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Gazze’de, büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Önce İsrail’e yapılan terör saldırısında İsrail’de, sonra da İsrail’in ölçüsüz cevabında Gazze’de yüzlerce sivil hayatını kaybetti, kaybetmeye de devam ediyor. Bu süreçte yüzbinlerce insan yerini yurdunu, terk etmeye zorlandı. Hiçbir sebep; masum çocukların, kadınların, erkeklerin öldürülmesine, yerlerinden edilmesine haklılık kazandırmaz. Sivilleri abluka altına alıp, insani yardımları engelleyerek, aç bırakarak, elektriklerini ve sularını keserek, haklı mücadele olmaz. Gazze’deki hastanelerde, kuvözde yaşama tutunmaya çalışan yeni doğmuş çocukların, makineye bağlı hastaların canına kastederek, kimse haklılık iddiasında bulunamaz. Savaştan kaçan sivil konvoyu bombalayarak insanları öldürmek, savaş suçu olan fosfor bombalarını kullanmak, kendini korumakla açıklanamaz. Bunlar, uluslararası hukukun açık ihlalidir. Buna sessiz kalanların da sorumluluğa ortak olduğunu, bir kere daha yüksek sesle tekrarlıyoruz. Bu meselede, Türkiye’nin öncelikle; savaş başka ülkelere yayılmadan ateşkesin sağlanması için, ardından İsrail ve Filistin meselesinin yan yana iki devlet şeklinde, tanınmış sınırlar içinde, adil bir barışın sağlandığı ortamda, kalıcı bir çözüme ulaşması için, elinden geleni yapmaya devam etmesi gerektiğinin de altını çiziyoruz.” dedi.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU (ÖSO)’NU DAVET EDECEKSİNİZ?

İsrail’in bir kara harekâtı başlatmasının ve Gazze’yi işgalinin büyük bir hata olacağını da ifade eden CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “İsrail’in, yüz binlerce insanın çok kısa bir sürede Gazze’yi boşaltması için Birleşmiş Milletlere yaptığı başvuru, tam bir dehşet tehdidi olarak tarihteki yerini almıştır. Bunun da kabul edilemez olduğunu belirtiyoruz. Hükümete, yabancı silahlı kuvvetlerin, topraklarımıza girmesine izin verme yetkisi vermeyi öngören tezkere, bu hafta Meclis’e geliyor. İsrail’in Gazze’ye saldırısının ardından, Doğu Akdeniz’e uçak gemisi göndermesi nedeniyle, Amerika’ya, ‘Bay Amerika, orada ne işin var!’ diyen Erdoğan’a biz de soruyoruz: Sizin Meclis’e ‘Terörle mücadele edeceğim.’ diye getirdiğiniz tezkerede, topraklarımıza yabancı askerleri davet etme yetkisi almaya çalışmanızın ne işi var? Erdoğan’ın, 2017 yılında ABD’yi ‘Sözleriniz lafta kalmasın, müdahale edin! Bize bir görev düşerse de yaparız.’ diyerek, Suriye’ye çağırdığını biz unutmadık. Saray’ın kendini ‘Büyük Ortadoğu Projesi’nin Eş Başkanı’ ilan ettiğini de hatırlıyoruz. Daha birkaç hafta önce, damadının Erdoğan’ın eleştirdiği uçak gemisinin güvertesinde, havacı gözlükleriyle çektiği boy boy selfileri yandaş gazetelerde izledik. Bir taraftan, ‘ABD’nin orada ne işi var!’ derken, diğer taraftan, başka ülkelerin askerlerinin postallarının şehit kanlarıyla sulanmış aziz vatan topraklarının çiğnemesine izin veren bir tezkereyi Meclis’e gönderirseniz, buna ‘Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?’ denir. ‘Bu yabancı askerler, hangi ülkenin yabancı askeri?’ diye sorulur. Yoksa bu topraklara sığınmacılardan sonra, bir de Özgür Suriye Ordusu’nu mu davet edeceksiniz?” diye konuştu.

O MADDE METİNDEN ÇIKMADIKÇA, TEZKEREYE “HAYIR” DEMEYE ÇAĞIRIYORUZ!

CHP Sözcüsü Öztrak, “Bundan tam 20 yıl önce, 01 Mart 2003’te Millet iradesinin tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisi, yine böyle bir tezkereye verdiği ‘Hayır’ oylarıyla, emperyalizmin bölgedeki oyunlarına dur demeyi bilmişti. O dönemde de Erdoğan’ın milletvekillerine ‘Ya sürecin dışında kalıp seyirci olacaksınız ya da tarihin bizzat şekillenmesinde aktif rol oynayacaksınız.’ diye yaptığı konuşmaları da gayet iyi hatırlıyoruz. Şimdi bir kere daha, milliyetçi olduğunu iddia eden tüm partileri ve vatan toprağını aziz bilen milletvekillerini, yabancı askerlerin topraklarımıza girmesine izin veren söz konusu madde metinden çıkmadıkça, bu tezkereye ‘Hayır’ demeye çağırıyoruz.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
363 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu