Yüceer: Şarbon Tehlikesi, Tüm Boyutlarıyla Araştırılsın!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na araştırma
önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan
Yüceer, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Araştırma Komisyonu kurulması talebiyle
yazdığı önergede Yüceer, gıda ithalatının denetimsizlik ve özelleştirme
nedeniyle halk sağlığı sorununa dönüştüğünü ifade etti.
KİMLERE SATILDIĞI
HENÜZ BELLİ DEĞİL!
TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede Yüceer “Şarbon
hastalığı, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından kurbanlık olarak Brezilya’dan
Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’ndeki özel çiftliğe getirilen yaklaşık 3 bin 959
büyükbaştan 50’sinin şarbon sonucu telef olmasının ardından ülke gündemine
girmiş ve hastalığın büyükşehir ve metropollerde görülmesinin ardından yurttaşlarımızda
tedirginlik yaratmıştır. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın inceleme
başlatmasının ardından şarbon hastalığı, kısa süre sonra Sivas’ın Gürün İlçesi’ne
bağlı Karadoruk Köyü’nde ve daha sonra İstanbul Silivri’de benzer bir durum
yaşanmış, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ‘Silivri’de şarbon hastalığına
yakalandığı bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 48 kişinin muayene
için hastanelere başvurduğunu ve bu kişilerden 6 vakada deri lezyonları
görüldüğünü’ ifade etmiştir. Resmi makamlar birtakım açıklamalarda bulunsa da
şarbon hastalığının ne kadar hayvana bulaştığı, hastalık taşıyan kırmızı
etlerin ülkemizin hangi bölgelerine yayıldığı ve tüketiciye satılıp satılmadığı
gibi konularda belirsizlik bulunmaktadır.” dedi.
GÖRÜŞLER, HİÇBİR
ŞEKİLDE DİKKATE ALINMADI!
Yüceer, önergesinde “Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez
Konseyi’nin konuya ilişkin yazılı açıklamasında, şarbon hastalığının insanlarda
genellikle deri şarbonu olarak görülmesine rağmen nadiren solunum ve bağırsak
şarbonu olarak da ortaya çıkabileceği ve bu durumda tedavisinin zor; hatta
bulaşmadan sonra 1 hafta içinde sıklıkla ölümle sonuçlanabileceği
belirtilmiştir. Ülkemizde ‘Gıda Güvenliği Krizinin’ yaşandığı yönünde
ifadelerin yar aldığı yazılı açıklamada ayrıca şarbon hastalığı taşıyan
hayvanların nasıl ithal edildiği, hangi gümrük kapısından geçtiği, bunun
sorumluları, kurban pazarlarında satılan tüm küçük ve büyükbaş hayvanların
çeşitli muayenelerden geçirilip geçirilmediği gibi önemli soru ve sorunlara
değinilmiştir. Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) tarafından yapılan
açıklamada ise 6 ay öncesine kadar ‘ithal edilecek hayvanların ihracatçı ülkede
Bakanlık çalışanı veteriner hekimlerin kontrolünden geçtiğini, bu kontrol ve
denetimlere ek olarak sınır bölgesinde 21 günlük karantina uygulaması ve
yeniden laboratuar tetkikleri’ yapıldığı, ancak son 6 aydır hayvan
seçimlerinde, veteriner hekim görevlendirmediği ve hayvan seçimlerinin
ithalatçı firmalar tarafından yapıldığı ifade edilmiştir. Yine çeşitli meslek
kuruluşları, gıda amaçlı tüketimde hayvansal ürünlerin hazırlık ve satış
aşamaları dâhil çiftlikten sofraya her aşamada koruyucu hekimliğin, hayvan
sağlığı, hayvan beslenmesi, hayvan bakım koşulları noktasında büyük önem
taşıdığını belirten açıklamalarda bulunmuştur. Gıda Mühendisleri Odası (GMO)
Yönetim Kurulu ise son 30 yılda kamusal gıda güvenliğini sağlayan kurumların
özelleştirildiği ve tasfiye edildiğine yönelik açıklamada bulunmuştur.” ifadelerini
kullandı.
GIDA ÜRÜNLERİ
İTHALATI, SAĞLIK SORUNUNA DÖNÜŞTÜ!
Yüceer “Devlet bünyesinde gıda güvenliğine ilişkin çalışan
birimlerin kaldırılması veya özelleştirilmesi, tarım ve hayvancılık
politikaları sonucu ülkemizde tarımsal üretimin ciddi oranda azalması ve
ithalatta denetimsizlik gibi nedenler halk sağlığı açısından büyük tehlike arz
etmektedir. Gıda ürünleri ithalatı ülkemiz açısından bir halk sağlığı sorununa
dönüşmüştür. Kırmızı etin yanı sıra patates, mısır, buğday, mercimek gibi temel
gıda ürünlerinden de ağır metallerin (kurşun, cıva, arsenik vb.) bulunduğu
iddiaları yine yazılı ve görsel basında yer almış ve kamuoyunda tartışmalara
neden olmuştur. 2018 Türkiye’sinde şarbonlu hayvanlar nedeniyle metropollerin
ve başkentimizin bir bölümünün karantinaya alınması, yurttaşlarımızda kırmızı
et tüketimi noktasında büyük endişeler yaratmıştır. Bakanlıkların şarbon
şüphesi ile sağlık kurumlarına başvuran vatandaşlarımıza ve şarbonlu hayvanlara
yönelik karantina uygulamalarına ilişkin net açıklamalarda bulunmaması da yine
kamuoyunda endişeleri artırmaktadır. Öte yandan, kırmızı et ithalatının,
ülkemizdeki hayvan yetiştiricilerini haksız rekabet ortamına ittiği ve
hayvancılık sektörünün üretim kapasitesini her geçen gün geriye götürdüğü de
bilinmektedir.
Benzer Haberler
- Vekil Yontar: “Tekirdağ, Yine CHP Belediyeciliği Dedi!”
- Erasmus Kapsamında Gönderilen 122 Bin 577 Euro Nerede?
- CHP Milletvekili Aygun: “Yerel Basının Nefesi Kesiliyor!”
- O Madde Metinden Çıkmadıkça, Tezkereye “Hayır” Denmeli!
- Tekli Öğretime Geçiş İçin, Tekirdağ’a 91 Okul Yapılması Gerekiyor!
- Öztrak; “Türkiye, Kızıl Karanlık Pazartesi’ye Uyanır!”
- Genel Başkan Ümit Özdağ, “Bakanlık” Pazarlığı Yapmadı!
- CHP Sözcüsü Öztrak: "Öz Yurdunda Garip, Öz Yurdunda Parya!"
- Öztrak; ‘Deepfake’ Kumpası’nı, İletişim Başkanlığı’na Bağladı!
- Özcan: “Çorlu’yu, Büyük Hedeflerine Kavuşturacağız!”