Faik Öztrak: "Ekonomide, Aspirin Tedavisi Devam Ediyor!"
reklam
13 Eylül 2018
Faik Öztrak:

Faik Öztrak: "Ekonomide, Aspirin Tedavisi Devam Ediyor!"

İktidarın 24 Haziran öncesi seçilmeleri durumunda ekonomiyi düze çıkarmayı vaat ettiğini, ama artan enflasyon ve faize karşı sessiz kaldığını belirten CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Öztrak, ekonomide aspirin tedavisinin devam ettiğini söyledi.

İktidarın 24 Haziran öncesi seçilmeleri durumunda ekonomiyi düze çıkarmayı vaat ettiğini, ama artan enflasyon ve faize karşı sessiz kaldığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak “Millet size yetkiyi verdi, enflasyon hortladı, faiz patladı, Türk Lirası’nın değeri serbest düşüşe geçti. Sizden tık yok! Yani siz yeni, yerli ve milli içeceklerinizi, ejder meyveli smoothieyi, starex meyvesi eşliğinde aloeverayı, liçi meyvesi eşliğinde efulilerinizi yudumlarken, millete aspirin yutturmaya devam ediyorsunuz.” diye konuştu.

MUTFAKLARDA YANGIN VAR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı sürerken yaptığı basın açıklamasında “Bu hafta yine ekonomide aspirin tedavisinin devam ettiğini görüyoruz. Hala ortada milleti rahatlatacak, yangını söndürecek bir program yok. Geçtiğimiz hafta enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra damat Hazine ve Maliye Bakanı ‘Maliyet şokları sonrası kısa vadede geçici artış normal’ derken, Merkez Bankası ‘Son dönemde enflasyon görümüne ilişkin gelişmeler, fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmektedir. Merkez Bankası fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi verecektir.’ demişti. Enflasyon rekor kırdı, mutfaklarda yangın var, ama her şey yolundaymış gibi Para Kurulu Toplantısı hala bekleniyor. Ayın 13’üne kadar demek ki normal zamanı bekleyeceğiz. Demek ki Merkez Bankası’nın bu ‘önemli riskler’ sözcüğü, gerçekliği yansıtmıyor. Ona göre de her şey normal ki normal zamanda Para Kurulu Toplantısı’nı yapmayı bekliyorlar.” dedi.

MİLLETE ASPİRİN YUTTURMAYA DEVAM

Öztrak “Millete 24 Haziran öncesi ne dendi, bunu bir hatırlayalım değerli basın mensupları; ‘24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz.’ Millet size yetkiyi verdi, enflasyon hortladı, faiz patladı, Türk Lirası’nın değeri serbest düşüşe geçti. Sizden tık yok arkadaşlar. Yani siz yeni, yerli ve milli içeceklerinizi, ejder meyveli smoothieyi, starex meyvesi eşliğinde aloeverayı, liçi meyvesi eşliğinde efulilerinizi yudumlarken millete aspirin yutturmaya devam ediyorsunuz.” diye konuştu.

2’NCİ ÇEYREK BÜYÜMESİ HORMONLU

Öztrak “Bugün 2018 yılının 2’nci 3 aylık dönemindeki büyüme rakamı açıklandı. Bu dönemde büyüme yüzde 5,2 olmuş. Burada bir hususu dikkatlerinize sunmakta yarar görüyorum. Bu büyüme rakamı; 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde ekonominin kredi garanti fonlarıyla, bütçe harcamalarıyla, sıcak parayla hormonlandığı bir dönemde gerçekleşti. Bütün bunlara rağmen, bu kadar desteğe, bu kadar itici unsurlara rağmen mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında büyüme yüzde 0,9 olmuş. Yine benim bu büyüme rakamlarıyla ilgili dikkatimi çeken bir başka husus da şu oldu. Gayrisafi Yurtiçi Katma Değer içinde geçen yani 2017’nin 1’inci çeyreğinde yüzde 39 olan ücretlilerin payı, bu yılın 1’inci çeyreğinde yüzde 36’ya düşmüş. Bu ücretlilerin çok ciddi şekilde sıkıntıya doğru gitmekte olduğunu gösteriyor. Yani bir yılda 3 puanlık bir düşme, gerçekten önemli. Buna karşılık karların payı artmış. Hangi karların payı artmış diye şöyle bir genelde baktığımda, sektörler itibariyle büyümelere baktığımda, bankacılık ve finans sektörünün çok ciddi bir büyüme gösterdiğini görüyorum. Demek ki hani ‘bir oy verin de faizle nasıl mücadele edilir’ diyenler, o seçimden önce bu bankacılık sektörünün karlarının artmasına göz yummuşlar. Buna karşılık ücretlinin payının ciddi şekilde gerilemesine, politikalarıyla yol açmışlar.” dedi.

3 BİN 600 EK GÖSTERGE NE OLDU?

Öztrak “Şimdi yine bugün madem 24 Haziran öncesine dönüyoruz, bir konuyu burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim beyannamesini açıkladığı gün ne dedi; 25 Mayıs’ta, ‘Polislerimizin, öğretmenlerimizin, hemşirelerimizin, din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3 bin 600’e çıkaracağız.’ dedi. Nerede arkadaşlar? 100 günlük eylem planında bunu göremedik. Köprüleri gördük, yolları gördük, kanalları gördük, ama 100 günlük eylem planında çalışanlarımıza dönük, çalışanlarımızın özlük haklarına dönük bu düzenlemeyle ilgili herhangi bir açıklama görmedik. Ha diyeceksiniz ki Meclis tatildeydi, Meclis’in açılması bekleniyor. Öyle değil… 25 Haziran’dan sonra meclis açıktı, torba yasalar da çıktı. Dolayısıyla arkadaşlar, önümüzdeki dönemde mutlaka bunun takipçisi olacağız.” diye konuştu.

BİNLERCE KİŞİ, KİMDEN HABER ALDI?

Öztrak “Bir diğer önemli konu bence geçtiğimiz hafta da önemini korudu, bugün de bence önemini koruyor. Bu Halk Bankası meselesidir. Halk Bankası’ndaki yanlış kur olayıyla ilgili olarak bağımsız denetimin şart olduğunu söylemiştim. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 2’nci defa bir denetim yapmak üzere bankaya gitmiş tamam. Ama bu yetmez. Mutlaka bu konunun bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenmesi, kamuoyunun vicdanının rahatlatılması gerekir. Olay hafif değildir! Millet inim inim inlerken, gece vakti yarım saatte binlerce kişi kimden haber alıp da ucuz döviz aldı? Bunu bulmak gerekir. Dolayısıyla bu konuyla ilgili olarak bir Meclis Araştırması da mutlaka vereceğiz değerli basın mensupları.” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
2114 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu