Milletvekili Aygun’un İddialarının Hiçbiri Doğru Değil!
reklam
11 Ekim 2018
Milletvekili Aygun’un İddialarının Hiçbiri Doğru Değil!

Milletvekili Aygun’un İddialarının Hiçbiri Doğru Değil!

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un Türk Telekom hakkında ileri sürdüğü iddiaların asılsız olduğunu ifade eden AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Türkiye’nin milli değeri olan Türk Telekom’un yıpratılmaya çalışıldığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un Türk Telekom hakkında ileri sürdüğü iddialara ilişkin aleyhte bir yazılı basın açıklaması yayınlayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel “Tekirdağ CHP Milletvekili Sayın İlhami Özcan Aygun, gerek sosyal medya gerekse yazılı ve görsel medyada Telekom ile ilgili yaptığı açıklamalarda kaynağı belli olmayan, nasıl hesaplandığı ortaya koyulmayan asılsız iddialar ortaya atarak Türk Telekom’un ülke ekonomisine sağladığı katkılar önemsizleştirilmeye, şirketin kötü yönetildiği, kaynaklarının dışarı çıkarıldığı ve her şeyden önemlisi devletin zarara uğratıldığı algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bütün bu iddialarda Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) ve özelleştirilmesi sürecine ilişkin, gerçek dışı iddialara yer verilmesi, araştırma ve veriye dayanmaksızın yanlış bilgilendirme yapılması ve yanlış bilgilere farklı bazı yayın organlarında da yer verilmesi nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın kamuoyuna yapılması gereği duyulmuştur.” dedi.

Yaptığı açıklamalara devam eden AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel “Türk Telekom’un ‘hisseleri, bankaların ortak olduğu özel amaçlı şirkete (SPV) devredildi. Böylece Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Türk Telekom’un çoğunluğuna sahip oldu’ şeklinde söz edilen hisse devri konusunda adı geçen bankaların 29.08.2018 tarihinde yaptıkları özel durum açıklamalarında da belirtildiği üzere süreç devam etmektedir. Türk Telekom’un OTAŞ’a ait hisselerinin yukarıda adı geçen bankalara devri henüz tamamlanmamıştır. Yakın bir zamanda devredilecektir.

Türk Telekom’un 21 yıllığına kiralanması söz konusu değildir. OTAŞ, Türk Telekom’un özelleştirilmesini müteakip Türk Telekom hisselerinin yüzde 55’inin maliki olmuş ve bu satıştan kaynaklanan borcunu Hazine’ye ödemiştir. Bu işlem bir kira değil, satış ve mülkiyetin devri işlemidir. Türkiye’deki tüm operatörler iletişim faaliyetlerini süreli imtiyaz sözleşmeleri kapsamında yürütmektedir. Bu kapsamda Türk Telekom’da telekomünikasyon hizmetlerinin yürütülmesi ve telekomünikasyon altyapısının yürürlükteki mevzuat çerçevesinde kurulması ve işletilmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile imtiyaz sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu imtiyaz sözleşmesinin süresi 21 yıldır. 21 yıllığına BTK tarafından Türk Telekom’a verilen haklar ile Hisse Satış Sözleşmesi ile Hazine tarafından Türk Telekom’un hisselerinin mülkiyetinin OTAŞ’a devri birbirinden tamamen farklı konulardır. Türk Telekom’da hiçbir altyapı satışı yapılmamıştır. Türk Telekom’un altyapısı, devlete aittir. BTK ile olan 21 yıllık imtiyaz sözleşmesi kapsamında Türk Telekom, sözleşmenin yenilenmemesi gibi bir durum gerçekleşirse, sahip olduğu tüm altyapıyı çalışır vaziyette devlete teslim edecektir. Bu süreçte Türk Telekom’un, sektörün ve teknolojik gelişmelerin gerektirdiği altyapı yatırımlarını güncellemesi söz konusudur. Bu kapsamda gerekli görülen noktalarda bakır kablo ya da gayrimenkul gibi varlıkların satışı yapılıp yerine yeni teknoloji olan fiber yatırımı yapılmaktadır. Türk Telekom’un özelleştirmeden bu yana 30 Haziran 2018 itibariyle gerçekleştirdiği yatırım miktarı 15,3 milyar dolardır.

Türk Telekom’un her türlü taşınmaz satışı kanunlara uygun bir şekilde, şirket ana sözleşmesi kapsamında ve yönetim kurulu kararı ile yapılmaktadır. Türk Telekom’a ait her türlü varlığın satışından elde edilen gelir, şirketin kasasına girmiş ve yatırıma harcanmıştır. OTAŞ’ın Türk Telekom’un altyapısının satışından milyarlarca dolar kazanç elde etmesi söz konusu değildir. OTAŞ, özelleştirme kapsamında Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine karşılık Hazine’ye olan 6,55 milyar dolar olan borcunun tamamını faiziyle birlikte 7,2 milyar dolar olarak ödemiştir. OTAŞ’ın bankalardan aldığı kredi ise OTAŞ ile bankalar arasındaki ticari bir ilişkidir. OTAŞ, özelleştirme bedeli olan 6,55 milyar doların tamamını devlete ödemiştir. İlk yıllarda taksitle ödeme yaptığı için OTAŞ’ın devlete ödediği özelleştirme bedeli 7,2 milyar dolardır. Özelleştirmenin gerçekleştiği 2005 yılında Türk Telekom’un kasasında bulunan nakdin tamamına yakını Hazine’ye devredilmiştir.

2006-2018 Haziran ayı sonuna kadar geçen sürede, Türk Telekom Grubu’nun toplam net kârı 18,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde toplam ödenen brüt temettü tutarı 21,4 milyar TL’dir. Bu 21,4 milyar TL’nin 10,6 milyar TL’si, Türk Telekom’un yüzde 55 hissedarı olan OTAŞ’a ödendi. 9,0 milyar TL’si, yüzde 31,68 hissesi bulunan devlete düşen paydı. Yüzde 15’i halka açık olan Türk Telekom’un geri kalan 1,8 milyar TL’lik kâr payı ise küçük yatırımcıya düşen kısımdır. Özetle OTAŞ’ın Türk Telekom için devlete ödediği miktar 7,2 milyar dolar iken, temettü olarak aldığı miktar 6.54 milyar dolar. Bu hesaba göre OTAŞ şu ana kadar özelleştirme bedelinin sadece anaparasını alabilmiş durumda. Bu arada özelleştirmeden bu yana temettü ve hisse satış sözleşmesi kapsamında aktarılan tutarla birlikte devlete Türk Telekom’dan aktarılan miktar toplam 10 milyar 390 milyon TL’yi aşıyor. Yani 9 milyar TL’lik temettü ödemelerine ek olarak devlet, Türk Telekom’un yüzde 55 oranındaki hissesinin özelleştirmesi ile 8,9 milyar TL gelir elde ederken, 2008 yılında yapılan halka arz ile de 2,15 milyar TL gelir daha elde ederek toplamda hisse satışlarından da 11,1 milyar TL daha gelir elde etmiş oldu. Böylece 2006 yılından bu yana Türk Telekom’dan en büyük getiriyi yüzde 31.68 pay sahibi devlet almıştır. Devletin, Türk Telekom’un özelleştirilmesi konusunda zararı söz konusu olmadığı gibi milyarlarca dolarlık kazancı olmuştur. Türk Telekom 2005’ten bu yana kurumlar vergisi, hisse satış gelirleri, vergiler gibi pek çok başlık altında devlete 84,5 milyar TL katkı sağlamıştır. Başta 268 bin kilometrelik fiber altyapısı, 5G ve ötesi teknolojilere yönelik AR-GE yatırımları olmak üzere Türk Telekom, özelleştirmeden bu yana 15,3 milyar dolar yatırım yaptı. 33 binden fazla çalışanı bulunan Türk Telekom, 1 Ocak 2006’dan Haziran 2018’e kadar geçen süre içinde 158,3 milyar TL gelir elde etti. Bu rakamların da açıkça ortaya koyduğu gibi ülke ekonomisine ciddi ekonomik katkı sağlayan Türk Telekom, yaptığı yatırımlar ve yarattığı istihdam ile de ülkenin gözbebeği şirketlerinden biridir.

Açık ihale usulü ve tamamıyla şeffaf bir şekilde kamuoyunun gözü önünde gerçekleşen Türk Telekom özelleştirmesinde şirketin piyasa değeri tamamen dönemin piyasa koşullarına göre, uluslararası finansal kurallar çerçevesinde gerçekleşmiştir. 6,55 Milyar dolar karşılığında yüzde 55’i özelleştirilen Türk Telekom, özelleştirme sonrası 2005 yılı sonundan Haziran 2018’e kadar geçen 12 yılı aşkın sürede; kamu maliyesine toplam 47,8 milyar dolar karşılığı nakdi fayda sağlamıştır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Türk Telekom’un ülke ekonomisine zarar değil kazanç sağladığı açıkça ortada iken, Türk Telekom’un zarar’ verisine nereden ve nasıl ulaştığını ortaya koyulması gerekir.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi olarak Türk Telekom, iletişim alanındaki son teknolojiyi Türkiye’nin en ücra köşelerine kadar götürme sorumluluğu ile hareket etmektedir. Toplam fiber altyapı uzunluğu 2018 Haziran ayı sonu itibariyle 268 bin kilometreye ulaşan Türk Telekom, Türkiye’nin en büyük fiber altyapısına sahip şirket konumundadır. Türk Telekom’un altyapı ağı Türkiye’nin yüzde 98’ini kapsamaktadır. Özetle bakır kablo satışı nedeniyle ülkede iletişim altyapısı zayıflamış ya da altyapıda yoksun kalmış tek bir nokta olmadığı gibi Türk Telekom’un gerçekleştirdiği fiber altyapı yatırımları ile Türkiye dünya telekomünikasyon sektöründe rekabetçi konuma yükselmiştir.

Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Türk Telekom’un zarara uğratılmasına sebep olacak şekilde, Türk Telekom aleyhinde gerçeğe aykırı ithamlarda bulunulması ve Türk Telekom’un saygınlığı ile bağdaşmayan iddialar içeren, CHP Milletvekili Sn. İlhami Özcan AYGUN gibi detaylı bilgilere ve rakamsal verilere yer verilerek doğruymuş izlenimi verilmeye çalışılan bu ve benzeri açıklamalar, Türk Telekom’u ve ülke ekonomisini yıpratmaya yönelik kötü niyetli girişimlerden ibarettir.” diye konuştu.

Yel, açıklamasının son bölümünde “Sonuç olarak; Sayın Aygun’un belirttiği iddiaların hiçbiri doğru değildir. Kaynağı belli olmayan, nasıl hesaplandığı ortaya koyulmayan asılsız iddialarla Türk Telekom’un ülke ekonomisine sağladığı katkılar önemsizleştirilmeye, şirketin kötü yönetildiği, kaynaklarının dışarı çıkarıldığı ima edilmeye çalışılmaktadır. Hiçbirinin kaynağı ve hesaplama yöntemi belli değildir. Bu şekilde yanlış bilgilerin yayılmasına neden olmak Uluslararası finansal denetim standartlarında faaliyet yürüten ve halka açık bir şirket olan Türkiye’nin milli değeri Türk Telekom’un, asılsız iddialarla yıpratılmaya çalışılması özellikle ülke ekonomisine de zarar vermektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verdi.

Editör : Tuğberk Erdem
1805 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu