Trakya’nın Sarı Gelinine, Hükümet’ten Fiyat Darbesi
reklam
15 Ağustos 2019
Trakya’nın Sarı Gelinine, Hükümet’ten Fiyat Darbesi

Trakya’nın Sarı Gelinine, Hükümet’ten Fiyat Darbesi

Ayçiçeği alımında çiftçinin maliyetlerini karşılayan bir taban fiyatı verilmesi gerektiğinin zorunluluk olduğunu vurgulayan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Sırbistan’dan yapılan ithalat ile yerli üreticinin vurulduğunu ileri sürdü.

Çorlu’da düzenlenen 12’nci Tarım Fuarı’nın açılış törenine katılan ve konuşmasını yapmak üzere kürsüye Tekirdağ’da “Sarı Gelin” olarak nitelendirilen ayçiçeği ile çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Hükümet, ayçiçeği üreticisini üzdü. Geçtiğimiz yıl, yüzde 37 yağ oranına sahip olan ayçiçeğinin kilosuna 2,32 TL fiyat verilmişti. Bu yıl Çukurova’da hasadı yapılan ayçiçeğinin kilosuna tüccarlar, 2,30 TL fiyat biçtiler. Yani geçen yılki fiyatın çok altında bir fiyat verdiler. İktidar, neden hala taban fiyatı açıklamıyor!” diyerek tepki gösterdi.

HASAT DÖNEMİNDE BÜYÜK İTHALAT

Tüccarların, çiftçinin mazot, gübre, ilaç fiyatlarındaki artışı ve enflasyondaki patlamayı pas geçerek bu yıl 2,30 TL fiyat vermesinin çok büyük bir hata olduğunu dile getiren Aygun, “İktidar, tüccarların verdiği 2,30 TL’lik fiyat politikasını bir an evvel engellemeli ve ivedilikle taban fiyatı açıklamalıdır. Bu fiyat da 2,80 TL’nin altında olmamalıdır. Çünkü çiftçimiz kan ağlıyor. Türkiye’de hasat dönemi başlamışken Sırbistan’dan 105 bin tona yakın ayçiçeği ithal eden hükümet, adeta yerli üreticiyi vurdu. Bu yıl Çorlu’da, 12’nci Tarım Fuarı’nı yapıyoruz. Ama gelecek yıllarda bu fuarı yapabilecek çiftçi bulabilecek miyiz? İşte orasını bilemiyoruz!” dedi.

SIRBİSTAN’DAN İTHALATA TEPKİ VAR

Sırbistan’dan 59 kalemde sıfır gümrükle ithalat yapıldığını, bu kalemlerin arasında buğdayın da yer aldığını anlatan Aygun, “Türkiye, makarna ihracatında İtalya ile başa oynuyor. Ama gelin görün ki yetkililer, Sırbistan’dan makarna ithalatına izin veriyor. Trakya’da hasat dönemi başlamışken, 105 bin ton ayçiçek yağı ve ayçiçeği ithalatına izin veriliyor. Hani nerede milli duruş!” diye sordu. Geçen hafta Bosna’ya giderek çeşitli temaslarda bulunduğunu da anlatan Aygun, “Sırplardan et ithalatı yaparak, Boşnak Müslüman kardeşlerimizin kalplerine derin bir hançer vurmuşuz.” dedi.

AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ ÜZGÜN

Çiftçinin üretim maliyetlerini karşılayan bir taban fiyatı politikası verilmediği sürece sürdürülebilir üretim yapılamayacağının altını çizen Aygun, “Ayçiçeği ve buğday paritesi, 1’e 2’dir. Yani 2 kilo buğday, 1 kilo ayçiçeğine tekabül etmelidir. Ama nerde… Bunun yanı sıra çiftçilere yapılan tarımsal destek ödemeleri de taksitli hale getirildi. Bu vatandaş, taksitli alışverişi biliyordu da taksitli tarım ödemesini yeni öğrendi.  Çiftçi hasat yaptı, ama ürün prim desteğinin ne olacağını hala bilmiyor!” diye konuştu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ ÇÖKÜŞTE

Genç işsizliğin tavan yaptığı, genel işsizlik oranının yüzde 13’lerde olduğunu ve 8,5 milyona yakın kişinin işsiz olduğunu vurgulayan Aygun, “Çocuklarımızı, gençlerimizi üniversitelere gönderiyoruz. Ama gelin görün ki 4 gençten 1’i işsiz. Batık kredi miktarı, 117,2 milyar lira! 01 Ocak- 22 Temmuz tarihleri arasında işlem gören icra dosyası sayısı, 5 milyon 487 bin 546’ya ulaşmış. Yani ülke ekonomisi çöküşte.” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un yaptığı konuşma fuara katılım gösteren çiftçiler tarafından uzun süre alkışlanırken, ayçiçeği için açıklanacak olan taban fiyatın sadece çiftçiler açısından değil bölgenin ticaret hayatı ve yerel ticaret hacmi açısından da büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Editör : Tuğberk Erdem
1550 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu