CHP Milletvekili Aygun: “Yerel Basının Nefesi Kesiliyor!”
reklam
20 Ekim 2023
CHP Milletvekili Aygun: “Yerel Basının Nefesi Kesiliyor!”

CHP Milletvekili Aygun: “Yerel Basının Nefesi Kesiliyor!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’da yerel basına getirilen ağır ilan cezalarına tepki gösterdi. Aygun, TBMM Genel Kurulu’ndaki bir dakikalık konuşmasını, yerel basının sorunlarına ayırdı.

20-28 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılan sözde denetimle, 20’ye yakın günlük ve haftalık gazeteye ilan yasağı uygulandığını anlatan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Bu cezalar, çok serttir. Yerel basının; 1 ay ile 14 aya kadar resmi ilan yayımlama hakkı elinden alınmıştır. Denetimler gerçekçi değil, tek kişinin beyanına dayanmaktadır. Sonuç adil değildir.” dedi.

Süleymanpaşa’da faaliyet gösteren bir günlük gazetenin kaderinin, dağıtım büfelerine sorulan birkaç soru ile belirlenmesine tepki gösteren Milletvekili Aygun, 400 adet fiili satış şartını yerine getiremediği gerekçesiyle çok sayıda gazeteye ceza kesildiğini söyledi. Aygun, “Oysa büfe denetimleri sonucunda tutanak tutulması ve bunun gazetelerin imtiyaz sahiplerine ulaştırılması gerekiyordu. Delillerin olup olmadığı, tutanakların imzalanıp imzalanmadığı belli değildir. Çünkü Basın İlan Kurumu, tutanakları göstermediği gibi ancak dava sürecinde paylaşacağını söylüyor. Tekirdağ Basın İlan Kurumu, ekonomik krizin derinleştiği bir ortamda; yaşama mücadelesi veren yerel basın organlarımızın adeta nefesini kesmiştir.” diye konuştu.

Basın İlan Kurumu’nun bazı gazete sahiplerine, “Artık yazılı basının sonuna gelindi, internet medyası yaygınlaşıyor.” dediğinin iddia edildiğini söyleyen Aygun, “Anladığımız kadarıyla basının kapısına kilit vurulmak ve basının kamuoyunu bilgilendirme hakkına son verilmek isteniyor.” dedi. Yerel basında çalışan gazetecilerin ekmeği ile oynanmamasını isteyen Aygun, “Birçok insanın ekmek yediği yerel basınımız, büyük tehlike altındadır. İktidarı, bu sorunu çözmeye ve Basın İlan Kurumu’nu yaptığı hatayı düzeltemeye çağırıyorum.” diye seslendi.

Aygun’un yaptığı açıklamanın ardından kamuoyunda; Süleymanpaşa’da faaliyet gösteren günlük gazetenin hangisi olduğu, gazete imtiyaz sahibinin siyasi bir bağlantısının olup olmadığı, gösterilen tepkinin merkez ilçe kapsamlı olup olmadığı ve daha önceleri aynı sorunla karşı karşıya kalan periyodik gazeteler için bugüne kadar neden bir açıklama yapılmadığı merak konusu oldu.  

Editör : Tuğberk Erdem
369 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu